28.10.2016

Дете на 4, преживяло силен трус: Земетресението е дух

"Земетресението е дух, който живее в къщата ни. То не харесва хора и не се показва, но разрушава всичко", казва мъничкият Самуеле

Още

Около 5 хиляди души останаха без подслон след земетресението в Италия, но жертви няма

Над 5 000 души са без подслон след силното земетресение в Централна Италия. Десетки хора са ранени, но засега няма данни за загинали при двата труса. Премиерът Матео Ренци пристигна в пострадалия район, за да се срещне с пострадалите и да инспектира дейността на спасителните служби. Щом се потвърждава, че жертви няма, резултатът от силното земетресение e чудотворен, каза след трусовете италианският вътрешен министър Анджелино Алфано. Хората се спасиха, защото след първия трус с магнитуд 5,4 по Рихтер избягаха от домовете си и при втория от 5,9 бяха навън. Правителството обяви извънредно положение и отпусна 40 милиона евро. Министър Алфано уточни, че в парламента е в процес преработването на постановлението за земетресението от месец август, което позволява да се добави необходимото за последствията от  настоящото земетресение. Останалите без подслон поради срутване или станали негодни за живеене къщи са около 5000 души. Началникът на Гражданска защита Фабрицио Курчио каза, че още от днес те няма да бъдат оставени да пребивават в колите си или в палаткови съоръжения. Ще бъдат настанени в хотели и други сгради по адриатическото крайбрежие.В спасителните дейности участват 980 пожарникари, части на армията, хеликоптери, 450 превозни и технически средства. Най-сериозно засегнати са селата Пречи, Висо, Усита, Камерино и Кастелсантанджело сул Нера. Има изолирани махали. Доразрушени са сгради в селища, засегнати от земетресението през август. Геолози смятат, че оттогава в земната кора на Централна Италия се е получил ефект на доминото. От Камерино премиерът Ренци призна, че страната е в непрекъснато затруднение от сеизмичната вълна и изрази надежда парламента да одобри по-скоро постановлението за възстановяване от разрушенията.

Трусовете в Италия са свързани със земетресението през август

Новото земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер, което днес разтърси Централна Италия, е свързано с августовското. Това заяви днес италианския сеизмолог от Националния институт по геофизика и вулканология Алесандро Амато. „Новият подземен трус е засегнал същата зона, както и преди два месеца“, каза той, информира БГНЕС. Епицентърът на днешното земетресение се намира на около 132 км. североизточно от Рим и на 37 км западно от град Асколи-Пичено, в района на град Кастелсантанджело сул Нера. Службите на „Гражданска защита“ проверяват за възможни жертви, пострадали и разрушения, въпреки, че не са постъпвали сигнали за такива. В някои от населените места в засегнатия район има проблеми с електричеството. На 24 август в Италия в резултат на земетресение с магнитуд 6.0 загинаха почти 300 души. Имаше значителни разрушения в няколко малки планински градчета в областите Лацио и Марке. Сеизмолози от самото начало не изключваха повторение на силния земен трус.- От 24 август сеизмичната активност в Централна Италия не е прекъсвала. 

Земетресението в Централна Италия е незатихващо явление, смятат учените

Девет души са леко ранени и има тежки разрушения, сочи тази сутрин към 9 ч. (10 ч. българско време) равносметката от земетресението в Централна Италия. Мъж на 73-години е починал от инфаркт вследствие на уплахата. Сравнителният анализ със земетресението от 24 август в същия регион доведе учените до извода, че става дума за незатихващо явление.

Земетресението в Италия се размина без жертви

Няколко десетки души са получили медицинска помощ вчера след силните трусове в Централна Италия, но засега няма данни за тежко ранени, съобщи началникът на гражданска защита Фабрицио Курчио, цитиран от БТА. "В крайна сметка ситуацията не е толкова катастрофална, колкото мислехме в началото", предвид магнитуда на трусовете, каза той на пресконференция в Риети. "Няколко ранени и много паника". Няколко ранени са били откарани с линейки в спешните отделения на болници в...

Мъж е починал от сърдечен удар при земетресението в Италия (снимки + видео)

Стотици сгради са разрушени, две села са сринати, а хиляди прекараха нощта на открито Два мощни труса разтърсиха снощи Централна Италия. Първият трус от 5,5 по Рихтер е регистриран малко след 19.00 часа местно време, а два часа по-късно е последвал втори, по-мощен трус от 6,1, съобщава "НОВА". Имало е и трети силен трус с магнитуд 4,7.