28.10.2016

Краят на Шенген ще струва милиарди евро, сочи доклад в ЕП

Краят на споразумението от Шенген и възстановяването на националните граници в ЕС би струвало около 20 милиарда евро като първоначална еднократна стойност. Към тази сума следва да се добавят допълнителни разходи от два до четири милиарда евро годишно, се посочва в доклад, представен от Европейския парламент.

Още

Външният министър на Унгария: България трябва да влезе в Шенген колкото се може по-скоро!

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви по време на срещата си с българския си колега Даниел Митов в Будапеща, че България успешно защитава външната граница на ЕС и следователно заслужава въз основа на изпълнението си да стане член на Шенгенското пространство, предаде Híradó, цитирана от „Фокус“.

В Шенген треперят, 60 000 мигранти готови да нахлуят от Гърция

Европейската комисия предложи да се удължи с 3 месеца разрешението на извършването на гранични проверки от Германия и Австрия, както и от Дания, Швеция и Норвегия в рамките на Шенген. Причините са опасения в тези страни, че нова вълна от незаконни имигранти, намиращи се в Гърция, ще тръгне на Запад. Те са поискали и повече време, за да обработят големия брой молби за убежище, подадени от пика на мигрантската криза, които още не са разгледани, съобщи европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос в Страсбург.

В Шенген се боят от нова миграционна вълна от Гърция

Граничните проверки в някои страни ще се удължат с още 3 месеца

ЕК препоръча продължаването с още три месеца на проверките по границите в Шенген

Европейската комисия (ЕК) препоръча днес продължаването с още три месеца на проверките по границите, въведени от пет държави от Шенген - Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. За да влезе в сила, тази препоръка следва да бъде утвърдена от Съвета на ЕС. ЕК е на мнение, че все още не съществуват условия за отпадането на проверките в Шенген, се посочва в съобщение на институцията, цитирано от БТА. По-рано тази година комисията заяви, че очаква границите в Шенген да...

Още три месеца продължават проверките по вътрешните шенгенски граници

Проверките по вътрешните шенгенски граници на Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия ще продължат още три месеца, реши Европейската комисия. Институцията призна, че все още не са изпълнени всички условия по плана й за завръщане към нормалното състояние на свободното движение в рамките на Шенген. Балканският миграционен маршрут от Гърция през Македония и Сърбия беше затворен, но 5-те европейски държави поискаха да продължат да контролират вътрешните граници, и след крайния срок през ноември. В Страсбург, комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос обясни, че през идните 3 месеца трябва да се подсили охраната на външните граници на съюза: Досега вътрешните проверки бяха необходими и пропорционални. Въпросните пет шенгенски държави представиха данни, че броят на влизанията и на подадените молби за убежище намалява. Но извънредните обстоятелства и рискът остават – около 60 хиляди нелегални мигранти остават на територията на Гърция. Те потенциално могат да се придвижат към други членки на ЕС, ако вътрешните гранични проверки бъдат премахнати.