20.10.2016

Ваньо Шарков: Не трябваше да се закрива тел. 150

Натоварването в системата е много голямо, а заплащането не е високо. От години има недостиг на кадри в системата на Спешна помощ. Преодоляваме този проблем, като повишаваме заплатите. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Вт

Още

Ваньо Шарков: В някои болници може и да няма възможност за увеличаване на заплатите

Има вероятност не всички болници да  могат да увеличат заплатите на медиците, каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той коментира, че въпреки подписания Колективен трудов договор за повишение на възнагражденията, може да има  здравни заведения с недостатъчен ресурс : Това може да бъде само в случаите, в които има ясни доказателства, че финансовото им състояние не позволява и няма никакви възможности това да бъде направено. Става въпрос не за осигурителни прагове, както има твърдения, става въпрос за минимални основни заплати, а Колективният трудов договор касае болничната помощ. Парите за болничната помощ по Националната здравоосигурителна каса само в бюджета за тази година бяха увеличени с над 200 милиона лева. Имаме финансиране по методиката за майчино и детско здравеопазване над 2 милиона лева. Имаме финансиране по методиката за отдалечени и трудно достъпни места по списък съвместен, с Националното сдружение на общините, тоест финансиране има.

Ваньо Шарков: Вината за закъснялата линейка вчера е в Бърза помощ

Заместник-здравният министър Ваньо Шарков призна, че вината за закъснялата линейка вчера е в Бърза помощ. Мъж почина в София, заради това, че линейката не е отишла навреме. Първоначалната версия беше, че грешно е подаден адресът. Проверката на Министерството на здравеопазването установи, че грешката е в служител на Бърза помощ, посочи Шарков:Грешката е в приемането на адреса, а не в подаването на адреса. Това е случай, в който трябва да има наказан служител, затова че не си е свършил добре работата. Нека свърши всичко, и тогава ще разберем, кой как е наказан.

Д-р Ваньо Шарков: Грешка в комуникацията е причината за вчерашния фатален случай

Грешка в комуникацията е причината за вчерашния фатален случай, при който мъж почина преди да дочака линейката в София. Това заяви в "Денят започва" заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

И д-р Ваньо Шарков мина в обяснителен режим за трагедията с починал мъж и изгубила се линейка

Още вчера се запознах с обясненията на колегите, които са работили по случая. Погрешно е подаден адресът. Адресът, който първоначално е подаден, се оказва, че изобщо го няма на тази улица, започва търсене, което забавя екипа. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в ефира на БНТ по повод на закъснялата линейка и починалия човек.

Д-р Ваньо Шарков: Опашките в болниците са заради лоша организация

  Лоша организация на работата в лечебните заведение е причината за образуването на опашки от пациенти заради тестването на системата за идентификация. Това каза в ефира на „Здравей, България” заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.   Той обясни, че, ако устройствата за снемане на пръстови отпечатъци бъдат поставени в отделенията и се използват след хоспитализацията на болния, това ще сложи край на дългото чакане. Шарков обеща, че още днес ще бъде разпоредено на всички болници „тестването на системата и обучението на персонала да не бъдат свързани с натоварване на пациентите, които се хоспитализират”.

Ваньо Шарков: Над 200 лечебни заведания в страната са въвели устройства за пръстови индетификатори

Над 200 лечебни заведения в страната са въвели устройства за пръстови индетификатори. Това  каза в Плевен заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За първи път в университетска болница “Георги  Странски“, която не е в пилотния проект, демонстрираха въвеждането на пръстов индентификатор на пациент. В плевенската университетска болница вече има 49 устройства за въвеждане на пръстови идентификатори при прием на пациенти, които ще заработят активно през следващите дни, видя при посещението си д-р Шарков. Не се изисква тази идентификация за: Пациенти, които се хоспитализират по спешност. Първата ни задача като лекари е да помогнем да бъде спасен техния живот. Системата с нищо не е по-различна от начина, по който се работеше досега с личните карти. Всички изключения, които бяха допускани преди, са увеличени, с изключение по медицински причини. Доктор Шарков каза още: НЗОК е длъжна да охранява средствата на здравноосигурените лица. За първи път има възможност пациентът сам да контролира парите, които той е внесъл в Касата.