27.10.2016

Жан-Марк Еро: Не е приоритет да навлезем в цикъл на санкции заради самите санкции

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро заяви, че не подкрепя въвеждането на санкции срещу Русия и Иран - поддръжници на сирийския режим, обвинен за кървавите бомбардировки в град Алепо, предаде Франс прес. Не е приоритет да навлезем в цикъл на санкции заради самите санкции, заяви министърът, след среща в Рим с колегите си от Италия и Германия. Еро определи положението в Сирия като нетърпимо и изключително драматично. Той изтъкна, че в Сирия няма военно решение и възобновяването на преговорите е единственият изход от продължаващата от пет години война. Междувременно стана ясно, че в неделя в Лондон ще се състои нова международна среща в търсене на решение за слагане край на войната в Сирия. В нея ще участва американският държавен секретар Джон Кери и вероятно неговите европейски колеги. Срещата се свиква ден след друга среща - в Лозана, на външните министри на САЩ, Русия и страни от Близкия изток. На нея ще се обсъжда многостранен подход за уреждане на кризата в Сирия, главно чрез трайно прекратяване на насилието и възобновяване на хуманитарната помощ, посочи в комюнике Държавният департамент на САЩ.

Още

Жан-Марк Еро: Ще има проверки на напускащите Мосул

Френският външен министър Жан-Марк Еро обяви, че ще бъдат извършвани проверки на хората, напускащи Мосул, за да бъде сигурно, че терористи няма да избягат от града под прикритие в тълпите от цивилни: Преди да настаним цивилните в лагери и до момента в който те могат да се върнат по домовете си, ще има проверки. Те ще съществуват, за да предотвратят евентуални опити за бягство на джихадистите сред тълпите. Разполагаме с разузнавателна информация, според която някои от тях са решили да бягат. Но не всички, някои ще останат, за да водят яростна война.

Жан-Марк Еро: Обстрелите на сирийски болници и лекари в Алепо са военни престъпления

Обстрелите на сирийски болници и лекари в обсадения от правителствените сили град Алепо са военни престъпления, обяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро. В специално изявление той обеща извършителите на атаките да понесат отговорност. Франция мобилизира Съвета за сигурност на ООН, за да бъде сложен край на тази трагедия, каза още  Еро. Най-голямата болница в Алепо беше ударена с варели с експлозиви, съобщи по-рано Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. 

Жан-Марк Еро предупреди Турция да не опитва да решава в Сирия проблема си с кюрдите

Френският външен министър Жан-Марк Еро приветства включването на Турция в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, но предупреди Анкара да не опитва да си решава там проблема с кюрдите, предаде Франс прес.Турция има правото да гарантира сигурността по границата си, но да внимава да не се изкуши да урежда в Сирия кюрдския въпрос, каза Еро в интервю за вестник "Монд".Турската армия започна в сряда на сирийска територия операция "Ефратски щит". Целта е "Ислямска държава" да бъде изгонена от граничната зона. Според експерти обаче намесата на Турция в Сирия цели да предотврати създаването на автономна кюрдска зона в Сирия.

Жан-Марк Еро: Опитът за преврат не трябва да води до чистки в Турция

Френският външен министър Жан-Марк Еро предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не трябва да използва неуспешния опит за преврат в страната като празен чек, за да се разправи със съперниците си. Искаме върховенството на закона да работи изцяло в Турция. Не може да има чистки, заяви Еро пред телевизия Франс 3.Френският първи дипломат посочи, че европейските министри на външните работи ще подчертаят, че Турция трябва да следва демократичните принципи, когато се срещнат в понеделник в Брюксел.Жан-Марк Еро също оспори надеждността на Турция в борбата срещу "Ислямска държава" с оглед на неуспешния опит за преврат в страната. Има въпроси, които биват поставени, и аз ще ги задам. Тя (Турция) е частично надеждна, но има също подозрения, посочи Еро. Френският министър е уточнил, че ще постави въпроса за жизнеспособността на Анкара като партньор в борбата срещу джихадистката групировка на срещата на коалицията срещу "Ислямска държава". Тя ще се проведе следващата седмица във Вашингтон.

Жан-Марк Еро: Опитът за преврат в Турция не е "празен чек" за Ердоган

Френският външен министър предупреди турския президент Реджип Таийп Ердоган в неделя, че проваленият опит за преврат в страната не е „празен чек“, който да използва, за да заглуши опонентите си, предава AFP. „Ние искаме върховенството на закона да се съблюдава в Турция“, заяви Жан-Марк Еро пред телевизия France 3,

Жан-Марк Еро: Франция иска премахване на антируските санкции възможно най-скоро

Франция иска премахването на антируските санкции колкото е възможно по-скоро. Това заяви френският външен министър Жан-Марк Еро след преговорите в Париж с руския си колега Сергей Лавров. „Санкциите не са самоцел. Ние желаем да премахнем санкциите колкото е възможно по-скоро“, каза Еро. Едновременно с това френският министър подчерта, че „този процес е свързан с изпълнението на Минските споразумения“. „Русия трябва да изиграе в това своята положителна роля“, отбеляза още Еро. Страните от ЕС наложиха санкции на Русия след присъединяването на Крим през 2014 г. Като цяло международните наблюдатели отбелязват, че те не изпълниха своята главна цел – да принудят Русия да се откаже от Крим. Също така санкциите бяха наложени само от страните-членки на ЕС, САЩ и Канада. По тази причина техният ефект беше значително ограничен. Москва не остана длъжна на ЕС и въведе контрасанкции, които засегнаха болно европейските земеделски производители. През последните месеци се усилиха гласовете в ЕС за премахване на санкциите, но въпреки това през миналата седмица бе взето решение за тяхното удължаване.