28.10.2016

България губи всички дела за реституция в Страсбург

Данъкоплатците ще платят поредните 42 хил. евро заради превратно прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Вчера (12 октомври) правителството реши да плати парите, тъй като Европейският съд по правата на човек е предупредил, че им

Още

Станишев в Страсбург: С Младежката гаранция 9 милиона намериха работа

Социалисти от 12 държави излизат на 16 ноември в подкрепа на Младежкия план Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев призова в Страсбург групата на социалистите в Европейския парламент да се борят за осигуряване на допълнително финансиране за Младежката гаранция– най-успешният инструмент на европейско ниво за борба с младежката

Страсбург: Путин разбира само от сила!

ЕП критикува страните, че не наложиха санкции на Русия заради Сирия

Мониторинг за всички страни от ЕС гласуваха депутатите в Страсбург

Мнозинството от Евродепутатите в Страсбург поиска въвеждането на мониторингов механизъм за всички 28 държави от ЕС. Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона.  В момента ЕК има право да наблюдава правосъдието единствено в България и Румъния, които сами се съгласиха на това в договорите си за присъединяване към съюза. Инициативата беше приета с 405 гласа "за" срещу 171 "против". Докладчикът по въпроса, холандката от Либералите Софи Индфелд, обясни нуждата от допълнителен инструмент на Европейския съюз за превенция срещу злоупотреби и посочи, че вече има подобен опит с мониторинга по правосъдието и вътрешните работи над България и Румъния, но сега е нужно равнопоставено наблюдение на всички 28 страни. Сред подкрепилите текста беше и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ-ЕНП: С приемането на този механизъм се сваля и механизмът за сътрудничество и проверка на България и Румъния, така че вече нашата страна няма да бъде дискриминирана, а заедно с останалите европейския държави ще бъде проверявана по реда на общоевропейския механизъм. Всяка година Европейската комисия да пише доклади и препоръки въз основа на показатели, като разделението на властите, свободата и плурализма в медиите,достъпа до правосъдите. Тези оценки ще служат като формален повод за задействане на член 7-ми от Лисабонския договор, чиято крайна фаза на санкции предвижда лишаване от право на глас на съответното правителство при решенията на Евросъюза. За евентуалното въвеждане на общоевропейски мониторинг би било нужно съгласието на правителствата на Съюза с квалифицирано мнозинство.

Евродепутати се сбиха в Страсбург, един е с опасност за живота (Видео)

Евродепутатът от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Стивън Улф е в болница с опасност за живота, съобщава Sky News, цитиран от NOVA. Лекарите се опасяват, че той има мозъчен кръвоизлив. Той припаднал, след като бил ударен по главата по време на среща на евродепутати от партията в сградата на Европарламента в Страсбург.

Сестри ще съдят България в Страсбург заради жп линията София - Пловдив

Пловдивският административен съд прекрати делото срещу строежа на високоскоростната железопътна линия София - Пловдив. Жалбоподателите са две сестри, които имат къща със зъболекарски кабинет и жилищен етаж непосредствено до Централната гара в града. Заради високия шум и силните вибрации от влаковете, Антоанета и Смиляна Зафирови вече не живеят там. Сега се канят да съдят България в Страсбург заради нарушено право на спокоен живот, съобщава БНТ.