28.10.2016

Две международни срещи търсят решение на кризата в Сирия

Те ще се проведат в събота и неделя в Лозана и в Лондон

Още

Русия обяви, че няма да допусне санкции срещу режима в Сирия

Русия няма да допусне санкции срещу режима на Башар Асад заради обвиненията, че е използвал химическо оръжие срещу бунтовници и мирни жители в Сирия. В отговор на призивите на колегите си от Великобритания и Франция, руският представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че липсват доказателства, които да налагат предприемане на "наказателни действия". Изводите, които се съдържат в доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия за три химически атаки от 2014-а и 2015 година, са пълни с противоречия и не са подкрепени с достатъчно свидетелства и материални доказателства, посочи руският дипломат. Междувременно руското външно министерство обяви за лъжа твърденията, че руски и сирийски бойни самолети са нанесли въздушния удар, при който в сряда загинаха 22 деца в сирийската провинция Идлиб. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно разследване на случая.

"Комерсант": Съдбата на санкциите срещу Русия зависи от обстановката в Сирия

В продължение на цяла година санкциите, наложени срещу Москва, бяха едно от основните теми за обсъждане в ЕС, когато ставаше дума за външнополитически задачи. Все повече страни, политици, регионални парламенти поставяха въпроса за необходимостта ако не от премахване на санкциите, то поне на намаляване на ограничителните мерки. Това пише Максим Юксин в свой анализ във в. „Комерсант“, цитиран от БГНЕС.

Падна важен град в Сирия

Сирийските правителствени сили са си върнали контрола над важния град  Суран, съобщи ABNA. Армият е действала съвместно с кюрдските сили за отбрана.  Унищожени са за превозни средства и екипировка на терористите. Унищожени са били взривни устройства,  разположени. с цел да се ограничи напредъкът на въоръжените сили. Атаката  е била подкрепена от изтребители.  Превземането на града ще помогне за възстановяването на пътя към отделните части на страната....

В битката за Мосул Сирия може да е истинският губещ

Четири дни след като иракските правителствени сили и съюзниците им от кюрдските формирования започнаха да настъпват срещу Мосул, джихадистите от "Ислямска държава" предприеха изненадваща контраатака на около 150 км оттам. Десетки бойци обсадиха богатия на петрол град Киркук преди зазоряване на 21 октомври, предизвиквайки престрелки и извършвайки самоубийствени и снайперистки атаки, разказва Мохамад Бази* за "Ройтерс". След двудневни боеве повечето нападатели бяха убити или пленени,...

Изводите на ООН за употреба на химическо оръжие в Сирия нямат юридическа сила

Изводите на комисиите на Организацията на обединените нации и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) от разследването на случаите на употреба на химически вещества за военни цели в Сирия не могат да послужат за обвинителни актове, заяви постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин, цитиран от РИА Новости.

Става страшно! ООН призовава въздушният удар по училище в Сирия да се разследва като военно престъпление

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Бан Ки-мун призова за разследване на въздушния удар в Сирия, при който загинаха над 20 души, повечето от които деца, предава радио Voice of America, цитирано от "Фокус".