24.10.2016

Защо опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината може да създаде проблеми?

Тази година за пръв път на избори ще имаме възможността да отбележим в бюлетината опцията "Не подкрепям никого". Защо обаче според юристи това може да създаде сериозни проблеми в демократичната ни система на избори? Гласовете на българските избиратели, задраскали квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за избор на президент и вицепрезидент, ще бъдат отчитани само при определяне на изборната активност, но не и при изчисляване на процентите на подкрепа на отделните кандидати.

Още

Политолог: Квадратчето „Не подкрепям никого“ може да доведе до изкривяване на резултатите

Методологията, която беше предложена за квадратчето „Не подкрепям никого“ може да доведе до изкривяване на резултатите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Малко вероятно е, но никой не знае колко ще е избирателната активност предвид референдума и опцията за едно полу-задължително гласуване, която имаме в момента. Ако се стигне до такова изкривяване на резултата, тези които загубят – независимо от едната или от другата страна биха могли да атакуват целия изборен процес. Според мен законодателите отново оставиха една бомба със закъснител, която показва тази липса на качество, липса на метод за изчисляване на резултатите и на капацитет да предвиждат нещата, да са устойчиви, да са стабилни, да не правят редки ходове, което е много опасно в политиката“, каза още д-р Методиев. Според него най-лошото е, че никой не е поел отговорност за този политически и законодателен гаф. „Прехвърляше се топката – този, онзи предложил, а в крайна сметка не стана ясно кой носи отговорност за създалата се ситуация“, подчерта политологът. Д-р Методиев отбеляза, че настоящите промени по отношение на квадратчето „Не подкрепям никого“ са положителни.

Говорителят на ЦИК за задължителното гласуване, референдума и "Не подкрепям никого"

Централната избирателна комисия към момента е открила секциите така, както е съгласно Изборния кодекс, а именно 35. В случай, че бъдат приети промени, които да бъдат свързани с увеличаване на броя на секциите във Великобритания или други държави, ще се разкрият веднага след обнародването на закона. Срокът за подаване на заявленията за тези секции изтече. Това заяви в "Седмицата" по Дарик говорителят на ЦИК Александър Андреев. Вчера Народното събрание прие на първо четене промени в кодекса, които засягат увеличаване на броя на секциите в чужбина...

Проф. Константинов: Махайте квадратчето "Не подкрепям никого"

Промените в Изборния кодекс изискват промяна на целия софтуер, коментира шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

"Не подкрепям никого" да смъква броя на депутатите, предлагат ГЕРБ и РБ

Народните представители Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ предлагат вотът, даден за новото квадратче "Не подкрепям никого" да намалява броя на депутатите. Предложението за изменение на Изборния кодекс между първо и второ четене включва същата и

"Не подкрепям никого" – квадратчето, разклатило нацията

Проф. Михаил Константинов и Васил Тончев пред Bulgaria ON AIR