25.10.2016

Евродепутати критикуваха комисаря Аврамопулос, заради визите за Канада и САЩ

Евродепутати критикуваха комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, че няма резултати в премахването на визите за Канада и САЩ за източноевропейци. В дискусия в ресорната парламентарна комисия в Брюксел Аврамопулос обясни, че преди да минат изборите в САЩ няма шанс да се договори премахване на американските визи за граждани на България и още 4 държави. Димитрис Аврамопулос бе обвинен, че не прилага европейския закон и бави реципрочното въвеждане на визи за Канада и САЩ докато те не свалят своите за България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша. Комисарят обясни, че залага на дипломацията: Ефектът ще е точно обратния - приемането на делегиран акт от комисията ще доведе до връщането на визовия режим в САЩ за гражданите на целия ЕС. Изказаха се и българските депутати Филиз Хюсменова от ДПС-Либерали, Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ-ЕНП: Създава се усещането за двоен стандарт, за Европа "на две скорости" и различни класи европейци. Липсата на делегиран акт на ЕК не смятате ли, че е реално признание, че партньорството със САЩ и Канада е по-важно от равното третиране на всички европейски граждани. Няма как да отстъпим от това, че не бива да има създаване на усещане за множество категории европейски граждани и няма как тук да не се застъпим за всички онези граждани от европейски страни-членки, за които все още също трябва резултатите да бъдат осезаеми. Габриел и Радев повториха съобщеното от премиера Борисов, че колегата му от Канада Джъстин Трюдо вече е обещал точен график за падане на визите за българи до 2018г. Но в отговор Аврамопулос каза само: Не мога още да потвърдя детайли, но съм уверен, че ще имаме скоро добри новини от Канада - може би в следващите часове. Американските визи за българи няма да паднат, преди да минат изборите за президент и Конгрес в САЩ, стана ясно от еврокомисаря по вътрешните работи: За да паднат визите за 5-те европейски страни, Конгресът на САЩ трябва да промени закона и да вдигне сегашната летва от 3% годишно отказани молби. Очевидно сега в Конгреса няма апетит за подобно нещо.

Още

Аврамопулос: Няма да отстъпим за реципрочния визов режим с Канада и САЩ

Даването на убежище в ЕС ще става по единен регламент, коментира още комисарят по миграцията

Еврокомисар е оптимист за отмяната на канадските визи за българи

Еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви вчера, че е голям оптимист за скорошното отпадане на визите за Канада за българи и румънци, предаде БТА. Той допълни, че с добра воля може да намери решение и проблемът с визите за САЩ. “От есента ще поставим този въпрос високо в дневния ни ред”,

Брюксел изрази оптимизъм за скорошно отпадане на канадските визи за българи и румънци

Европейската комисия (ЕК) изрази днес убеденост, че с добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери решение скоро. От есента ще поставим този въпрос високо в дневния ни ред, заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос, предаде БТА. Той отбеляза постигнатия напредък в разговорите с Канада и посочи, че ЕК отчита предизборната обстановка в САЩ, която засега не създава...

ЕК за втори път се отказа да предлага като ответна мярка въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада

Европейската комисия за втори път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка. Според нея това би влошило отношенията с двете страни и ще навреди на бизнеса в целия ЕС, без да постигне безвизово пътуване за българските граждани. Брюксел обеща още дипломатически усилия в убеждаването на Вашингтон и Отава да премахнат визовия си режим.  Еврокомисията призна, че няма напредък за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за разлика от всички други в Съюза, все още кандидатстват за американски визи, а Канада също иска визи от българите и румънците. Срокът за преговори изтече на 12 април, но Комисията отново се въздържа от изпълнение на европейския регламент, който я задължава да предложи шенгенски визи за гражданите на САЩ и Канада за 1 година. Американската страна ясно заплашила в отговор Конгресът на САЩ също да въведе визи, но за всички 28 държави от ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел. Наясно сме с изборния дневен ред на САЩ, беше лаконичен комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Вашингтон е обяснил, че няма шанс да промени визовите си правила за България и останалите 4 държави преди президентските избори през ноември. Аврамопулос обяви напредък в преговорите с Канада: Лично аз съм оптимист, че всичко ще бъде наред. Убеден съм, че в ранната есен въпросът ще бъде решен. ЕК очаква ясен график за отпадане на визите до срещата на върха с канадците на 27 октомври. България и Румъния заплашиха заради визите да блокират ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада.   

ЕК за 2-ри път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка

Европейската комисия за 2-ри път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка. Според нея това би влошило отношенията с двете страни и ще навреди на бизнеса в целия ЕС, без да постигне безвизово пътуване за българските граждани. Брюксел обеща още дипломатически усилия в убеждаването на Вашингтон и Отава да премахнат визовия си режим.  Еврокомисията призна, че няма напредък за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за разлика от всички други в Съюза, все още кандидатстват за американски визи, а Канада също иска визи от българите и румънците. Срокът за преговори изтече на 12 април, но Комисията отново се въздържа от изпълнение на европейския регламент, който я задължава да предложи  Шенгенски визи за гражданите на САЩ и Канада за 1 година. Американската страна ясно заплашила в отговор Конгресът на САЩ също да въведе визи, но за всички 28 държави от ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел. Наясно сме с изборния дневен ред на САЩ, беше лаконичен комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Вашингтон е обяснил, че няма шанс да промени визовите си правила за България и останалите 4 държави преди президентските избори през ноември. Аврамопулос обяви напредък в преговорите с Канада: Лично аз съм оптимист, че всичко ще бъде наред. Убеден съм, че ранната есен въпросът ще бъде решен. ЕК очаква ясен график за отпадане на визите до срещата на върха с канадците на 27 октомври. България и Румъния заплашиха заради визите да блокират ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада.