23.10.2016

Остава само седмица до концерта на невероятната Имани в НДК, идва у нас с бебето

Точно седмица остава до концерта на френската певица Имани у нас. На 19 октомври в зала 1 на НДК Имани ще представи уникално шоу.

Още

София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“

За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива „Поход за свободата“, организирана от международната неправителствена организация А21. На 15 октомври 2016 г. десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично разстояние в своя град в подкрепа на борбата с едно от най-сериозните глобални престъпления – трафика на хора. Това е символичен опит да се привлече вниманието към това, че трафикът на хора всъщност е съвременното робство, обясни пред Радио София Михаил Стефанов от организацията на А21 в България. Походът в София стартира в 11:30 ч. на Моста на влюбените над бул. "България", до НДК. От там участниците ще извървят разстоянието до Народен театър „Иван Вазов“. 250 са градовете, които  се очаква тази година да се включат в похода. Глобалният му старт ще бъде даден в Нова Зеландия, а последни в него ще се включат хората от Тафуна, столицата на един от островите Американска Самоа. Между тях походи ще се случат в Лондон, Париж, Кейптаун, Сидни, Ню Йорк, както и в Аржентина, Бразилия и дори в Гана, Нигерия и Филипините. Тази година с похода в България ще бъде отбелязана и първата годишнина от старта на Национална телефонна линия за борба с трафика на хора с номер 0800 20 100, която стартира през 2015 г.  Тя е денонощна и безплатна за обаждане от целия Европейски съюз. Линията може да бъде използвана от всички български граждани, които са жертва на трафик, имат съмнения, че те или техни близки са в риск, желаят да проверят работна позиция в чужбина или просто да се информират за проблема. Още за "Похода на свободата" и за сигналите, получени до момента - в разговора с Михаил Стефанов.

Въвеждат временна организация на движението в София заради маратона в неделя

Рекорден брой участници ще се включат в 33-тия Маратон „София”. Състезанието е тази неделя, 9 октомври, и ще стартира пред Националния стадион "Васил Левски". Очакванията на организаторите са в надпреварата да се включат минимум 2200 любители на бягането, сред които аматьори и професионалисти, предаде Нова тв. Заради провеждането на софийския маратон тази неделя се въвежда и временна организация на движението, като от 6.30 ч. сутринта до 15.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по състезателния маршрут, чиято обща дължина е 10 километра и половина.  „Стартът ще бъде на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко". Ще се бяга до НДК, прави се една обиколка около парка на НДК, по бул. "България" до бул. "Гешов", обратно към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. "Петко Каравелов", по бул. "Арсеналски". След това слизаме по бул. "Черни връх" и затваряме обиколката пред Националния стадион”, обясни Даниел Дуков, директор на Маратон "София". В различните дистанции се очаква колоритно присъствие от общо 51 страни. Стартът е в 10.00 ч. Любопитното е, че най-възрастният участник е на 84 години. В своята 33-годишна история софийският маратон никога не е преминавал по тазгодишния предвиден маршрут. Състезанието, което е част от национална верига маратони, заедно с Варна и Стара Загора, привлича вниманието и с премиите, които ще бъдат раздадени на най-добрите атлети. Победителят ще получи 8000 лева, а този на 10-о място – 200 лева. Ще има и три награди за победителите във ветеранските групи. Успоредно с общия старт на различните дистанции, в рамките на състезанието ще се проведат и Балканският и Националният шампионат по маратон за атлети, представящи своите страни от региона, както и за състезатели, картотекирани в Българска федерация лека атлетика. Специален гост ще бъде президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, който ще е и на работна визита в страната ни. Норвежецът е един от основните инициатори на организираната в последните две години верига от шосейни бягания из Стария континент, по известна като "Running for all" - или "Бягане за всички".

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона със знакови изпълнения

Най-колоритният от съставите на Българското национално радио – Оркестърът за народна музика ще открие творческия си сезон на 13 октомври. Виртуозните музиканти с диригент Димитър Христов ще изпълнят в Първо студио на БНР от 19 часа знакови за оркестъра инструментални пиеси. Солисти ще са народни певци от Шоплука, Добруджа, Родопите и Странджа, направили свои звукозаписи с оркестъра през миналия сезон - Валерия Момчилова, Даниела Кремов и Даниел Спасов, Рафаел Боболев и Костадин Михайлов. На концерта ще бъде почетена и 80-годишнината от създаването на Бистришката четворка, която е в основата на създаването на Оркестъра за народна музика на БНР. Във фоайето пред студиото ще бъде подредена и експозиция на архиви за групата от Бистрица, предоставени от читалището в едноименното село. Очаквам изключително динамичен и ползотворен творчески сезон. Подготвили сме много нови пиеси и участие както на млади, така и на изявени солисти, заяви маестро Христов. На 28 октомври виртуозите ще покажат майсторството си пред Европейския оркестров форум, като пример за класически народен оркестър, уникален по своята същност. На 5 декември в зала 1 на НДК музиканти ще вземат специално участие в големия концерт на народната певица Николина Чакърдъкова. Диригентът на народняците Димитър Христов е направил специално за изпълнителката аранжимент на шест нейни популярни песни, които ще я представят в различна светлина. За първи път Оркестърът за народна музика на БНР ще застане на една сцена заедно с изпълнителите от Софийската филхармония. Уникалното изпълнение ще е празничния Коледен концерт на 20 декември в зала България „Дивите корени“. В него ще участват и НФХ „Светослав Обретенов“, и Женският хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Спектакълът ще е изключителна симбиоза между класика и фолклор със специалното участие на Теодосий Спасов, Гергана Попова, Маргарита Калчева, Пейо Пеев и Петьо Костадинов. „Музика в портрети“ – поредицата, която остава запазена марка за ОНМ, ще бъде представена на 23 февруари 2017 г. В Първо студио на БНР ще музицират изтъкнатите солисти Матьо Добрев - кавал, Красимир Кондов – гайда и Димитър Лавчев – гъдулка. Един от най-успешните и забележителни проекти на народния състав на БНР - „Ритъмът на Балканите“, който публиката винаги очаква с нетърпение и фокусира вниманието ѝ върху най-ярките солисти от Балканите ще е на 21 април в  зала „България“. Ще бъдат представени звезди от Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Творческият сезон на ОНМ на БНР ще бъде закрит с второто издание на проекта „Вокално- инструментални картини“ на 23 юни 2017 г. В него ще вземе участие хора на НФА „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов в зала „България“. Ще бъдат представени незабравими образци на вокално–инструменталното майсторство.

НДК светва в зелено

Националният дворец на културата ще бъде осветен довечера в зелено. Така в Международния ден на гората ръководството на НДК и природозащитната организация WWF ще се опитат да привлекат вниманието на столичани върху необходимостта от устойчиво стопанисване на това природно богатство. Сертификацията по системата на Съвета за стопанисване на горите се прилага в 80 държави на пет континента. В България организацията WWF подпомага прилагането ѝ от 2002 година и вече са сертифицирани над 850 хиляди хектара, което е 21 процента от общата горска територия в страната. Миляна Иванова от организацията WWF за посланията на акцията: Опазването на горите може да бъде извършено от всеки с личния му потребителски избор, т.е., когато ние търсим продукти от гората, независимо дали са дървесина, хартия, дали друг вид горски продукти, предпочитането на сертифициран продукт означава, че това ще допринесе за опазването на горите. Акцент на събитието, свързано с отбелязването на Деня на отговорност и грижа за гората, ще е благотворителният търг на избрани детски рисунки на тема "Гората и нейните обитатели", а също и дегустация на продукти от ферми в районите, в които се намират защитените зони от мрежата "Натура 2000" в Западна и Централна Стара планина.

Биг бендът започва сезона с "Още едно начало"

В Първо студио на Българското национално радио Биг бендът ще открие сезон 2016-2017 с концерта "Още едно начало". Виртуозните оркестранти и диригентът Антони Дончев ще представят солистите - актьори Милица Гладнишка и Атанас Сребрев в ролята им на певци на 6 октомври от 19.00 ч. През октомври 2016 г. се навършват 56 години от създаването на Бенда, като 38 от тях го ръководи Вили Казасян и го утвърждава като музикална институция. Почит към емблематичния маестро – легенда и вдъхновение за няколко поколения, джазмените ще отдадат с участие в концерта "На Вили", организиран от дъщеря му Хилда Казасян в НДК на 8 декември. Биг бендът и Антони Дончев ще продължат "Джаз академията" за утвърждаването на млади изпълнители. Талантите ще се представят на 10 ноември в Първо студио на БНР. Работим по проект за обявяване на конкурс за написване на пиеса за биг бенд. Искаме да стимулираме авторите да обърнат по-голямо внимание на тази специфична музика и най-вече на младите творци, които не са творили за бенд, разказва за плановете през сезона Антони Дончев. От началото на 2017 г. джазмените ще поставят още едно ново начало – поредица от концерти за представяне на изпълнителите от състава. Във фокуса ще са прекрасните ни солисти. Вглеждаме се в собствения си двор, където имаме прекрасни музиканти и могат да дадат много не само на бенда, а и като цяло на музиката, обяви Дончев. За участие в проекта JazzIt се преговаря с Кристиан Елзасер – германски композитор, аранжор, пианист и диригент, с диригента на Scottish National Jazz Orchestra саксофониста Томи Смит, както и с норвежкия тромбонист Нилс Лангрен. Очакваме ви на 6 октомври в 19.00 ч. в Първо студио на БНР.

Фестивалът Cinelibri отново представя симбиозата между литературата и киното

От 5 до 16 октомври в София ще се проведе второто издание на кино-литературния фестивал Cinelibri. Програмата на събитието предлага над сто прожекции на 18 пълнометражни и един документален филм, както и на 10 национални творби и една световна премиера. Тази година, освен в столицата, ще има изяви и в Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен. Отново ще станем свидетели на симбиозата между литературата и киното. Cinelibri ще представи на българската публика едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври, както и кинокласика или позабравени образци на игралното кино. Събитието включва срещи с писатели, актьори, режисьори и сценаристи от цял свят. Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн ни представя някои от гостите на събитието. Смея да кажа, че на който и филм да отидете, няма да сбъркате. Селекцията е много силна. Избрани са образцови екранизации на книги. Акцент тази година е откриването на феста на 5 октомври в зала 1 на НДК със специалния гост-звезда Фредерик Бегбеде. Един изключително нашумял, популярен френски писател, режисьор, журналист, денди, скандалджия, екстравагантен тип, секссимвол на френската  литература. Именно той ще даде старт на второто издание с прожекцията на най-новия му филм „Идеалът“. Ще му бъде връчена първата почетна статуетка, създадена за Cinelibri и ще станем свидетели на един забележителен мултимедиен пърформънс Humming. Защо я връчваме именно на Бегбеде? Заради способността да провокира общественото мнение и с творчеството си, и с поведението си, и да допринася за утвърждаването на идеята за различието като водещ принцип в съвременния свят. Удава му се, защото умее като никой друг да хвърля ръкавицата на установените правила, морал, религия и да накара читателите да се замислят. Отличието му се дава за безспорната склонност към нестандартното, забраненото, за оригиналните хрумвания и талантливото им осъществяване – споделя с вълнение нашата събеседничка. Именитият чешки режисьор и сценарист, носител на „Оскар“, Иржи Менцел също ще пристигне в България, за да представи филма си „Обслужвал съм английския крал“ по едноименния роман на Бохумил Храбал. Главната роля се изпълнява от чаровния български актьор Иван Бърнев. Очаква ни и вълнуваща среща с Арнон Грюнберг, многократно награждаваният автор на 12 романа и може би най-четеният и превеждан съвременен нидерландски писател. Тук ще видим филма му „Тирза“. Програмата на фестивала включва изключителни продукции като биографичната драма „Геният“, събрала Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман. Филмът проследява живота на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс, по времето, когато е работил в издателство „Скрибнър“ върху произведенията на Томас Улф, Ърнест Хемингуей и Скот Фицджералд. Вниманието ни ще бъде привлечено и от лентата на режисьора Пол Верховен „Тя“ с участието на гранддамата на френското кино Изабел Юпер, или с филма „ Вечност“ с участието на Одри Тоту. Очаква ни среща и с неувяхващи филмови класики, сред които са екранизацията на романа на Харпър Ли „ Да убиеш присмехулник“, скандалният филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът“ по Маргьорит Дюрас или „За мишките и хората“ по романа на Джон Стайнбек и още много други. Ще се запознаем и с режисьорския дебют на Юън Макгрегър чрез адаптацията на всепризнатия шедьовър на Филип Рот „Американски пасторал“ дни преди официалната му световна премиера. Екипът на CineLibri  с нетърпение очаква да поднесе на своята публика незабравимо преживяване в магическата атмосфера на книгите и киното. Снимки: Благородна Георгиева и cinelibri.com