27.10.2016

"Не подкрепям никого" е и действителен, и недействителен глас

Изборът "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен. Противоречието е записано в обнародваните на 26 май т.г. промени в Изборния кодекс, с които у нас се въведе задължителното гласуване. Според чл. 332, ал. 2, т. 7 от кодекса "гласът е действителен, когато в бюлетината има поставен знак "Х" или...

Още

Има ли смисъл квадратчето „Не подкрепям никого“

Темата коментираха проф. Михаил Константинов и доц. Димитър Димитров

„Не подкрепям никого” в сметките за президентския вот

 Бюлетините с отбелязано квадратче „Не подкрепям никого” ще се броят при определянето на резултатите от предстоящите президентски избори. Това решиха окончателно депутатите с приетите на второ четене промени в Изборния кодекс. За това се бяха разбрали миналата седмица ГЕРБ, РБ и ПФ на среща в НС с участието и на премиера Бойко Борисов. До промяната се стигна, след като се появиха съмнения, че без смятането и на това квадратче може да се надуе резултатът на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. За да докаже, че не се цели в никаква служебна победа, Борисов обяви, че партията му ще приеме всяка поправка, която предложат другите партии. С гласуването сега депутатите не приеха идеята, предложена между двете четения броят на бюлетините „Не подкрепям никого” да оставя празни места в НС. „Това би било противоконституционно, където е определен точният брой на народните представители - 240. Приемам предложението като тема за бъдещ конституционен дебат”, коментира шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Квадратчето "Не подкрепям никого" няма да повлияе на 4-процентовата бариера за влизане в НС

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на България - в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината, предаде Нова тв.  Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Изборния кодекс. Съгласно промените в парламентарните избори квадратчето няма да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Депутатът от БСП Филип Попов обяви, че това квадратче и унифицирането му в Изборния кодекс е абсолютна грешна философия за изборите като такива. По-рано депутатите окончателно отхвърлиха възможността при необходимост в избирателни секции извън страната гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една избирателна кутия. Не се предвижда повече от една урна в секция и вътре в страната. Окончателно изборните секции извън ЕС ще бъдат до 35 в държава. 

Броят гласовете "Не подкрепям никого" на президентски и кметски избори

Квадратчето няма да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в парламента

Окончателно: Ще има квадратче „Не подкрепям никого“, но ще важи само за мажоритарен вот!

Само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката, в методиките за определяне на резултатите ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината. Това се случи след като Народното събрание прие на второ четене текстове от Изборния кодекс, предаде „Фокус“.

"Не подкрепям никого" няма да влияе на броя на депутатите

Народните представители окончателно отхвърлиха идеята вотът, даден за новото квадратче "Не подкрепям никого" по време на парламентарни избори, да намалява броя на депутатите в парламента. Това стана по време на гласуване на промените в Изборния кодекс на второ четене. Спо