23.10.2016

Матео Ренци: ЕС е във френетично бездействие

Във връзка с Европейския съвет  в Брюксел следващата седмица, премиерът на Италия Матео Ренци се изказа пред Камарата на депутатите на италианския парламент. Той обяви, че срещата на европейските лидери в Рим през март догодина ще е от голямо значение за ЕС.   Пред Камарата на депутатите, Ренци разкритикува ЕС, че не прави нищо за решаването на международните проблеми. Той използва изразът на германския философ Юрген Хабермас „френетично бездействие” и каза: „Отговорът на ЕС се характеризира с френетично бездействие. След срещите в Берлин, Брюксел и Вентотене, където предвиждахме за разговорите в Братислава  създаването на значима програма от амбициозни реформи за бъдещето, трябваше да установим обаче, че   френетичното бездействие ще доведе до малко повече от нищо.За  италианския премиер, възраждането на ЕС се подкопава и от инерция и от прекалено много дискусии, в един труден момент след британския Брекзит. Ренци обърна внимание и на бежанския въпрос: Според мен Италия трябва да заеме много твърда позиция спрямо държавите, които са получили много пари, защото са членки на блока да ги използват за свои цели, а сега отбягват ангажиментите си по разселването на имигрантите.  Матео Ренци вижда в  Италия  стимулиращия фактор в ЕС. Като  превратен момент за неговото бъдеще ще е  срещата на върха в Рим през март догодина, смята той. На нея страните-членки ще отбележат 60 години от създаването на Римските договори за Европейския съюз и ще се представи на младите хора  какво би могло да бъде неговото бъдеще с конкретни предложения не само от страна на италианския парламент.

Още

В Сицилия протестират срещу премиера Матео Ренци

По време на посещението на италианския премиер Матео Ренци в Палермо на остров Сицилия се стигна до напрежение между протестиращи и силите на реда. Сблъсъците станаха край театър "Масимо” в Палермо, където премиерът присъства на церемонията по откриването на новата академична година на местния университет. Протестиращите сред които студенти и учители с непостоянна трудова заетост, както и изследователи,  и работници от различни сектори, се опиха да влязат в т.нар "червена зона”, но полицията ги отблъсна с щитове и палки. След церемонията в Палермо Ренци отиде в Трапани, където също го очакваха недоволни  безработни, студенти, работници застрашени от съкращения. Полицията обаче овладя положението.    Ние сме тук с две думи, за да кажем "не" на Ренци. Да кажем не на това, което той прави, защото в държавата е пълна каша заради него. Нищо не върви както трябва, нищо. Като се започне от здравеопазването, което се унищожава, болници се затварят,  затварят се фабрики, както и други браншове. Малкият бизнес умира, младите не могат да си намерят работа, защото ще се пенсионираме 100-годишни, ще умрем преди да можем да се пенсионираме. Това не е добре и ние казваме "Не", обясни протестиращ. Италианският премиер е на обиколка в Сицилия, където догодина в град Таормина ще се проведе срещата на Г7. В изказванията си, той заяви, че островът е с огромен  културен, исторически и трудов потенциал и обеща облекчения за разкриване  нови работни места в предприятията.

Русия избегна нови европейски санкции след защитата на Матео Ренци

Своите резерви за нови наказания за Москва са изказали и Испания, Кипър, Гърция и Австрия

Матео Ренци разубедил ЕС за санкциите срещу Русия

Италианският премиер Матео Ренци е убедил лидерите на Германия, Франция и Великобритания да се откажат от въвеждането на санкции срещу Русия във връзка с войната в Сирия, пише в. „Файненшънъл таймс“.

Матео Ренци: След Брекзит Великобритания няма да има повече права от другите държави

Според италианския министър-председател Матео Ренци е напълно невъзможно преговорите по Брекзит да приключат със сделка, предоставяща на британците повече права, отколкото на гражданите на която и да е друга страна извън пределите на ЕС, предаде ВВС. Ренци предупреди, че излизането от ЕС ще б ...

Матео Ренци: Brexit ще бъде "много труден процес"

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се дадат на британците повече права, отколкото на другите народи извън ЕС, заяви Ренци в интервю за Би Би Си. Според него въпросът за ограничаване на свободата на придвижване в ЕС, за което настоява Великобритания, няма да бъде обсъждан, докато не стартират официални преговори по "развода". Матео Ренци, мъчещ се да повиши своята популярност преди насрочения за декември референдум в Италия за конституционните реформи в страната, от който до голяма степен ще зависи неговата бъдеща кариера, също така критикува бившия британски премиер Дейвид Камерън за неговото решение да проведе вота, довел до решението за напускане на ЕС. Италианският премиер посочи, че бившият британски премиер се е опитал да реши вътрешни проблеми в неговата управляваща Консервативна партия чрез насрочването на този ключов референдум. Запитан за това, дали той е готов да бъде по-гъвкав, Ренци отговори, че въпросът ще бъде обсъден, след като стартират официални преговори по "развода". Смятам че дебатът ще бъде много интересен, тъй като това ще бъде дебат за концепцията по отношение на правилата в ЕС, но едва когато Великобритания реши да се позове на Член 50 от Лисабонския договор, ние ще сме готови да обсъдим нашата позиция, посочи той. Италианският премиер, подобно на редица други негови европейски колеги, подчерта, че въпросите относно излизането на Великобритания от ЕС е необходимо да бъдат решени "колкото се може по-скоро". Матео Ренци отбеляза, че дискусиите по въпроса за Brexit ще бъдат направлявани от Европейската комисия, а не от отделните европейски лидери или държави, но допълни, че той е готов да работи с Тереза Мей, за да подкрепи този предстоящ много труден процес за изграждане на най-добрия възможен съюз между Великобритания и ЕС. Великобритания не се очаква да активира член 50, което би дало старт на двугодишен период на официални преговори, до началото на следващата година.

Матео Ренци: Решението за Брекзит е лошо

Не е възможно преговорите за Брекзит да приключат със споразумение, което дава на британците повече права, отколкото на другите, които са извън ЕС, заяви за Би Би Си италианският премиер Матео Ренци. Той предупреди, че напускането на ЕС ще бъде "много труден процес", но проблемите могат да бъдат решени само след като Обединеното кралство започне процедурата за излизане. Според Ренци решението за Брекзит е "лошо", но то трябва да бъде уважавано. Италианският премиер каза още, че е готов да работи с британския си колега Тереза Мей за изграждането на "най-добрия съюз" между Великобритания и ЕС: Ние можем и трябва да изградим най-добрия съюз между Великобритания и Европейския съюз за бъдещето, защото през следващите години ще бъдем най-добрите приятели. В същото време мисля, че това решение може да тласне европейските лидери да инвестират в нов път за Европа.