27.10.2016

Наздраве, бираджии! Хмелът в пивото пази черния дроб

Учени ще проверяват дали ефектът от алкохола се запазва

Още

Учени: Пийте бира, хмелът пази черния ви дроб

Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на германско изследване.

Хмелът в бирата предпазва черния дроб от алкохола

Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на германско изследване. 10 причини да пием бира Учени от университета "Фридрих Шилер" в Йена дали на мишки обикновена бира с хмел, специална бира без хмел или етанол. След 12 часа първата група имала по-малко натрупване на мазнини в черния дроб от животните, получили етанол. Мишките, които пили...

Хмелът в бирата помага в борбата срещу рака на гърдата

Той притежава мощна съставка, която увеличава нивата на естрогена в организма

Расте потреблението на бира в стъклени бутилки

73 литра бира е консумацията на човек за миналата година. Сериозен принос за това имат и дамите. В "златната среда" на европейската класация е бирата в стъкло. Това са данните на пивоварите за последната година.Лято, високи температури, ваканции и горещи спортни страсти. Каква по-добра предпоставка от това за представителното количество изпита бира? У нас се започва от сутринта и се пие до... следващата сутрин. Поне от най-верните почитатели на пивото.Все пак най-големите почитатели на бирата са в Русе и Монтана. От началото на годината двата града не могат да си разделят първенството в импровизираната класация на пивоварите: Най-често бира се пие в Русе - 13 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти месечно. Неизменно между Русе и Монтана в това отношение има малка конкуренция и ту едните са на първо място, ту другите.В Плевен и Бургас се пие бира 10 пъти месечно. През последната една година се вижда една нова вълна, една нова тенденция, появата на пазара на непастьоризираното и нефилтрираното пиво.Може би и заради иновативните форми през последните години расте потреблението на бира в стъклени бутилки, казва още Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Възражда се интересът към класическото светло пиво за сметка на сайдерите, които доскоро опитваха да се налагат на пазара. Предпочитано е пивото вкъщи, сред семейството или с приятели, вместо навън - в заведенията. Ивана Радомирова коментира как спортните събития на лятото влияят на тенденцията: Бирата и футболът вървят ръка за ръка, така че действително бирата е едно подходящо питие за дългите вечери пред телевизионния екран, защото е ниско алкохолна, хидратира. В пивото водата е около 90-92%. Хмелът има леко успокоително въздействие и в него има вещества, които убиват микроорганизмите. Това е причината по време на чумни епидемии в Средновековието пивоварите да не са боледували.В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.