25.10.2016

Ограничават социалните помощи за новите бижанци в Германия

  Граждани на ЕС, пристигащи в Германия без да имат осигурена работа, ще могат да кандидатстват за помощи за безработни, след като са живели в страната поне пет години, гласи нов закон, одобрен от правителството на ФРГ. Строгата мярка се въвежда след като миналата година федерален съд постанови, че всеки гражданин на ЕС има право да иска помощ след като е живял в Германия шест месеца, което засили опасенията, че потокът от „социални туристи” ще се увеличи. Новият закон трябва да бъде гласуван от Бундестага, информира БГНЕС. „Ясно е, че всеки който живее тук, работи тук и плаща данъци, има право на помощи от нашата социална система”, каза министърът на труда Андреа Налес. „Но онези, които никога не са работили и разчитат на държавно финансиране, за да се издържат, трябва да търсят социални помощи от родните си страни”. Федералното правителство одобри законопроекта в бързи срокове след като британският премиер Дейвид Камерън, в опит да издейства отстъпки от Брюксел преди Брекзит, извоюва правото да наложи сходни ограничения на имигрантите от ЕС. Засегнатите от промяната ще имат право да кандидатстват за едномесечна помощ. Общо 474 000 имигранти от ЕС са получили социални помощи през юни, сочи федералната статистика, но не всички те са били безработни. Граждани на Полша, България и Румъния са подали май-много молби.

Още

Ето какво се случи с мъжа, който преди 25 години промени съдбата на Германия

Двадесет и пет години след плодотворната си реч за преместването на федералната столица на Германия от Бон в Берлин Волфганг Шойбле бе избран за почетен гражданин на града, пише вестник Der Tagesspiegel.

Диморт: 35 турски дипломати са потърсили убежище в Германия след юлския опит за преврат

Федералното вътрешно министерство на Германия съобщи, че 35 турски граждани с дипломатически паспорти са потърсили убежище в страната след провала на юлския опит за държавен преврат в страната, който бе последван от преследване на пучистите, предава Reuters, цитирана от Фокус.  Информацията бе съобщена от говорителя на ведомството Йоаханес Димрот, който уточни, че дипломатите са поискали убежище и за членовете на семействата им. Той обаче не конкретизира дали всички те се намират на територията на Германия. От турското посолство в Берлин все още не са коментирали информацията.

Пращаме в Германия сириец, търсен за трафик на бежанци

България ще предаде на Германеца сириеца Мохамед Маамо, който е издирван за трафик на бежанци. Чужденецът, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, беше задържан на 3 октомври във Варна, тъй като спрямо него се води наказателно производство, че е подбудил и мотивирал друго лице да извърши 6 пъти превоз на мигранти . Срещу него има издадена Европейска заповед за арест, издадена от главния прокурор в прокуратура в Хоф. Пред Варненският окръжен съд Маамо заяви, че не желае да бъде доброволно предаден на немските власти. Магистратите обаче...

Орбан попиля Меркел! Разкри коварните планове на Германия за бежанците

Унгарският премиер Виктор Орбан не иска страната му да приема голямо количество мюсюлмански мигранти, защото християнската и ислямската цивилизация могат да съществуват само поотделно. Това той заяви в интервю за полския вестник „Полска таймс“ (Polska The Times), цитирано от БГНЕС.

Бутат външния министър на Германия да стане президент

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел насърчи външния министър Франк-Валтер Щайнмайер да погледне към президентското кресло. В интервю за вестник „Билд“ лидерът на социалдемократите подчерта, че няма по-подходящ човек за поста от първия немски дипломат. „Не е имало номинация от нито една партия, която дори да се доближава до Щайнмайер“, заяви Габриел, убеден в способностите му да се справи с предизвикателствата. Федералният президент се избира от парламента и от държавни представители на отделните провинции, мандатът му е петгодишен. Мандатът на настоящия държавен глава Йоахим Гаук изтича през месец март. Нито една политическа партия няма достатъчно гласове в момента, за да издигне и избере самостоятелно даде кандидат. През 2017 година ще се проведат и парламентарните избори в Германия. Те се чакат с огромен интерес и ще дадат отговор на въпроса дали германците одобряват политиката на Ангела Меркел за прием на бежанци, или искат страната да тръгне в друга посока....

Зяпачи в Германия насърчили дете-мигрант да се самоубие

Полицията опроверга твърденията на градоначалника