22.10.2016

От бюджета за бежанците: Сигурност или предателство?

Новината не се приема еднозначно сред депутатите в парламента

Още

Адвокатският съвет: В правова държава дилемата "права или сигурност" не съществува

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) разпространи позиция срещу принудителното връщане на седем турски граждани, в която пише, че "върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност". Според адвокатите в правовата държава не съществува дилемата "права или сигурност" (вероятно коментар и във връзка с изказването на председателя на парламента и кандидат за президент от ГЕРБ Цецка Цачева, която в...

"Виртуалните" офиси в Лондон - бум във време на несигурност

Впечатляващ портфейл от активи се продава за 700 млн. долара, търсенето расте заради Brexit

Висшият адокатски съвет: В правовата държава дилемата „права или сигурност" не съществува

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

От съображения за сигурност медицинската евакуация от Алепо не може да започне

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции, предаде БНТ. Той не уточни кой е отговорен за осуетените планове за медицинска евакуация, но подчерта, че ситуацията в сирийския град е "астрономически трудна".  Вчера Ян Егеланд, съветник на специалния пратеник на ООН в Сирия, каза, че международната организация е получила от сирийската армия, опозиционните групи и Русия "зелена светлина" за евакуацията.

Министър Ненчев: Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност

При необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана

Ненчев: Ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани

Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в Малко Търново след срещата си с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата, съобщи БГНЕС. „Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница.“, подчерта той. Според военния министър информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия, не е оптимистична. Той посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана. „Виждам, че хората от малките населени места в пограничните райони са спокойни, когато нашите момчета са около тях“, каза той. Пред журналисти министър Ненчев отбеляза, че за пореден път провежда срещи с личния състав, дислоциран в района на българо-турската граница, за да се информира за изпълнението на задачите и да се запознае на място с условията и логистичната поддръжка на формированията преди началото на зимния сезон. Той отбеляза, че само за месец военнослужещите от Сухопътните войски, разположени в пограничния район в близост до гр. Малко Търново, са предотвратили навлизането на близо 350 мигранти на територията на Република България. „Давам изключително висока оценка на действията на военнослужещите, които за пореден път доказват професионализма си“, заяви министър Ненчев и допълни, че се е разпоредил в рамките на следващата седмица да бъдат решени проблеми, свързани с облеклото и поддръжката на автомобилите. Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов обясни, че военнослужещите от Сухопътните войски изпълняват задачи по охраната на българо-турската граница от Свиленград до Резово. Те патрулират съвместно със служители от Гранична полиция, устройват секретни постове и извършват денонощни наблюдения, за да предотвратят опитите за незаконно преминаване на границата.