23.10.2016

Митинг в защита на "Топлата вода" във Варна

Митинг в защита на топлата вода във Варна събра граждани на морската столица, организирани от инициативен комитет, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Още

Комитет иска ред на “Топлата вода” във Варна

Инициативен комитет се е заел с въвеждането на ред в басейна с термална лечебна вода на крайбрежната алея във Варна, по-познат като "Топлата вода". Съоръжението, което се ползва и през лятото и през зимата, е построено с дарения, но не е узаконено, а пречистването и почистването се прави от доброволци с подръчни средства.

12 октомври: България в снимки

На морска гара Варна акостира патрулният кораб от състава на ВМС на Франция "Premier Maitre". Корабът посещава страната ни в рамките на сътрудничеството между ВМС на двете държави членки на ЕС.   Министърът на икономиката Божидар Лукарски (вдясно) и министърът на икономиката на ОАЕ Султан бен Саид ал Мансури подписаха споразумение между двете държави за икономическо и техническо сътрудничество.   Граждански протест срещу трафика на тежкотоварни автомобили и паркирането им по улиците в града беше организиран снощи в Силистра. Усиленият трафик създава редица неудобства на живеещите в тази част на града и е необходимо решение за извеждане на трафика от населеното място.    Митинг в защита на Топлата вода организираха пред общината ползватели на минералния извор на варненския плаж. Според тях към мястото има частни апетити, а исканията им са лечебният извор да остане обществен.   Пожаро-тактическо учение за действия при бедствена ситуация, предизвикана от евентуално земетресение, се състоя в Благоевград. В учението се включиха екипи и техника на районни служби за пожарна безопасност и защита на населението и представители на единната спасителна система.   Край Любимец на магистрала "Марица" в местността "Голямата чешма" беше открит паметник на трима летци - майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов, к...

Варненци в защита на топлата вода

  Митинг в защита на топлата вода във Варна събра граждани на морската столица, организирани от инициативен комитет, пише БГНЕС. Преди около месец инициативният комитет излезе с отворено писмо до институциите за запазване, узаконяване и подобряване на съществуващия вече басейн. Хората очакват от властите ангажираност, а срещат само противодействие. Наричат ги клошари, бездомници, гейове и въобще носители на всякакви зарази, гонят ги от басейна. От май 2016 организация, експлоатираща кладенеца е намалила притока на вода към басейна с над три пъти, съответно температурата на водата е спаднала и се ускорява замърсяването й. Хората са на мнение, че определени структури имат търговски интерес, а властите действат в тяхна полза. Жителите на Варна, които използват обществения СПА център за лечение, настояват, че басейнът е построен с дарителски средства за обществото, което означава, че той по право му принадлежи. Освен това водата от лечебния източник трябва да бъде безплатна за тях. Хората искат и могат сами да го експлоатират, да подобряват басейна със свои собствени средства като спазват санитарните и хигиенни норми. 

Доброволци от държавни институции ще чистят Офицерския плаж

Доброволци от Басейнова дирекция за Черноморски район и Областна администрация - Варна ще почистят Офицерския плаж във Варна. С тази акция те ще се присъединят към Световната инициатива за почистване на бреговете от отпадъци. Желаещите да се включат в екоакцията трябва могат да го направят от 11.00 часа на Офицерски плаж-запад (плажът след Първа буна в посока "Почивка" и преди Топлата вода). Осигурени са чували, ръкавици, шапки и тениски. Съгласно определение на програмата за околна среда на ООН, отпадъците в морската среда са предмети и матер...

Варненци искат осветление и полицейска охрана на "Топлата вода"

Да се постави осветление и осигури охрана на басейна, известен като "Топлата вода" във Варна.

Инициативна група иска озаконяване на басейн във Варна

  Да се постави осветление и осигури охрана на басейна, известен като "Топлата вода" във Варна. За това настояват в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството, група варненци, обединени в инициативен комитет, предаде БГНЕС. Хората искат от властите да подкрепят "народната инициатива" да се узакони басейнът. Подписалите се настояват "Топлата вода" да се признае за обществено полезен обект на градската инфраструктура, да се осигури осветление, както и полицейски патрул, който периодично да минава оттам. Гражданите искат също да се предостави възможност за определяне на обема на постъпващата вода в басейна, както и да се инсталира химическа тоалетна наблизо. Общо 680 души са положили подпис в подкрепа на предложенията.