24.10.2016

Русия и Китай готвят съвместен отпор на ПРО на САЩ, вече провеждат съвместни учения ж

Русия констатира факта за заплаха на своята национална сигурност от страна на американската ПРО, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс. Песков всъщност коментира вчерашно изказване на зам.-началника на Главно оперативно управление на руския Генщаб генерал-лейтенант Виктор Познихир.

Още

Москва: САЩ създават противоракетна отбрана за неутрализиране на ядрения потенциал на Русия и Китай

  Русия е готова да възстанови контактите си със САЩ и НАТО по проблемите на глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви заместник-началник на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Виктор Познахир. „Руската страна е готова да възобнови контактите по въпросите на ПРО както в двустранния формат Русия – САЩ, така и в многостранния Русия – НАТО при условие, че тяхна цел стане постигането на договореност, която в максимална степен взима предвид интересите на всяка от страните“, каза той, пише БГНЕС. По думите на Познахир руското министерство на отбраната търси контакти в тази насока с „всяка заинтересована страна“. В същото време той посочи, че Русия заедно с Китай ще вземат „адекватни ответни мерки“ за запазване на баланса на стратегическото въоръжение след създаването от САЩ на глобална система за противоракетна отбрана. „Русия е принудена да вземе адекватни ответни мерки, така че противоракетните планове на САЩ и техните съюзници да не могат да повлияят на съществуващия баланс на силите в областта на стратегическото въоръжение. Както разбираме по аналогичен начин действат и нашите китайски партньори“, каза той. По думите му САЩ създават глобалната система за противоракетна отбрана в опит да неутрализират ядрения потенциал на Русия и Китай, както и за военно превъзходство над тях. „Решението на САЩ да създаде глобална система ПРО не е свързано с отговор на ракетната заплаха от Иран и Северна Корея. То е обусловено преди всичко от стремежа за военно превъзходство над Русия и Китай“, посочи той.

Доналд Тръмп заплаши Apple, че възнамерява да премести производството на iPhone от Китай в САЩ

Apple трябва да започне да произвежда своята продукция на територията на САЩ, в случай победа на Републиканската партия по време на президентските избори през месец ноември. Неизменността на тази позиция за пореден път бе потвърдена от кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп в реч пред свои привъ...

Обама и Си поставиха на масата проблемите между САЩ и Китай

Американският президент подчерта, че азиатската страна трябва да зачита териториалната цялост на своите съседи

САЩ и Китай ратифицираха Парижкото споразумение за борба с климатичните промени

В навечерието на срещата на върха на Г-20, Съединените щати и Китай ратифицираха Парижкото споразумение за борба с климатичните промени. Вашингтон и Пекин са най-големите замърсители - отделят около 40% от вредните въглеродни емисии в света.

САЩ ядосаха Китай с планове за противоракетна отбрана в Южна Корея

Американските военни се опитват да преодолеят гнева, който избухна в Китай поради намерението на Вашингтон да разположи в Южна Корея системи за противоракетна отбрана. САЩ обясняват на Пекин, че елементите на ПРО (THAAD) ще вземат на мушка евентуално изстреляните от Северна