27.10.2016

Севернокорейски топагент избяга в Сеул

Високопоставен служител от севернокорейското министерство на държавната сигурност е избягал миналата година в Южна Корея, предаде ТАСС. По данни на агенцията дезертьорът е отговарял за „контрола върху нагласите в обществото и откриването на противници на държавния строй". Според източници от Сеул по време на разпитите беглецът съобщил, че "народът от Севера е доста критично настроен спрямо държавния лидер Ким Чен-ун". В Сеул отчитат високия ранг на дезертьора и вярват, че той е разкрил ценни данни за системата за контрол върху гражданите в Северна Корея, както и още секретна информация. Вчера президентът на страната Пак Гън-хе заяви, че бегълците от север, намерили политическо убежище зад южната граница, ще се превърнат в "изпитателен полигон за обединение на нацията". Според официалната статистика от началото на годината в Южна Корея са избягали почти 1000 севернокорейци. Това е увеличение с близо 15 на сто в сравнение с 2015 г. Любопитно е, че в списъка попадат повече от десет дипломати на работа в Европа. ...

Още

Сестри Стоеви отпаднаха от турнира в Сеул

Сестрите Стефани и Габриела Стоеви приключиха участието си на турнира от Суперсериите по бадминтон в Сеул (Република Корея) с награден фонд 600 000 долара. Българките отпаднаха в четвъртфиналната фаза, след като отстъпиха пред третите поставени и шести в световната ранглиста китайки Ин Ло и Юй Ло с 21:19, 15:21, 18:21. Загубихме четвъртфинала в три сета. Опитахме всичко, но те бяха по-добри. Този мач само ни мотивира да продължаваме усърдната работа и да станем по-добри. Утре се прибираме в Париж, където ще продължим да се готвим за турнир в Холандия, написаха сестрите в профила си в една от социалните мрежи.

Сестри Стоеви отпаднаха в Сеул

Утре се прибираме и ще се готвим за турнир в Холандия, обявиха сестрите

Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите на турнира в Сеул

Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на двойки жени на турнира от Суперсериите по бадминтон в Сеул (Република Корея) с награден фонд 600 хиляди долара. В първия си мач от турнира сестрите победиха датчанките Майкен Фруергаард и Сара Тигесен с 21:17, 21:14 за 36 минути. Стефани Стоева и Габриела Стоева трябваше да играят във втория кръг срещу осмите поставени в схемата китайки Хуан Яцюн и Тан Цзинхуа, но съперничките им се отказаха от мача. На сингъл Линда Зечири загуби в първия кръг от Бинцзяо Хъ (Китай) с 12:21, 13:21 за 30 минути.

Испанка грабна титлата в Сеул

Лара Весино надделя на финала над Моника Никулеску

Моника Никулеску финалистка в Сеул

Румънката елиминира китайка

Сеул: Северна Корея е сериозен нарушител. Не е достойна за ООН

  Северна Корея не е достойна да бъде член на ООН е оценката на южнокорейския външен министър Юн Бьон Се, изразена на сесията на Общото събрание на световната организация в Ню Йорк, предаде БГНЕС. „Северна Корея е сериен нарушител на Устава на ООН, демонстративно пренебрегвайки своите задължения, по-специално, безпрекословно да изпълнява решенията на Съвета за сигурност“, каза дипломат № 1 на Сеул. „Поради това напоследък сериозно се замислихме достойна ли е Северна Корея да бъде член на организация, застъпваща се за мир. “Според Юн Бьон Се с действията си Пхенян „подкопава авторитета на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН“. Освен това министърът призова СС на ООН да въведе още санкции срещу Пхенян и да разшири обхвата на резолюция 2270, която беше приета единодушно на 2 март. В съответствие с нея сега е ограничен износът от Северна Корея на въглища, желязо, злато, желязна руда, титан и редки природни изкопаеми, защото придобитите така средства Пхенян инвестира в ядрената си оръжейна програма. В експортната листа на Пхенян голям дял имат месните продукти (до 25%), женшен и различно промишлено оборудване. До налагането на санкциите Северна Корея печелеше по около 1 млрд. долара годишно от износ на въглища и поне 200 млн. - на желязна руда. На 9 септември Пхенян извърши петия си подземен ядрен опит, който е най-мощният в досегашната история на развитието на севернокорейската ядрена оръжейна програма.