24.10.2016

Оркестърът за народна музика на БНР открива новия сезон с концерт в Първо студио, 13 октомври, 19 часа

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов открива новия концертен сезон. В концерта участват най-ярките солисти и гости от изминалия сезон - Валерия Момчилова, Даниела Кремов, Даниел Спасов, Рафаел Боболев, Костадин Михайлов и други. Концерта може да слушате по програма „Христо Ботев”.

Още

Благотворителна изложба беше открита пред Първо студио на БНР

В присъствието на новия управленски екип на Българското национално радио, във фоайето пред Първо студио беше открита благотворителна изложба. Автори на картините са ученици от 143-то столично училище "Георги Бенковски". Средствата от продажбата на платната ще отидат в подкрепа на кампанията "Повече българчета за България". При откриването генералния директор на БНР Александър Велев заяви: Българското национално радио е културна институция и в сърцето на БНР да има култура, образование и такива прекрасни произведения, това е нещо съвсем нормално. Радвам се, че имаме въможност да подкрепим една благородна кауза и днешният ден, 7 юли, е презник за мен, двоен, защото днес встъпи в длъжност и моя управителен съвет. Пожелавам успех на изложбата, нека всички да си закупим по една картина от тук, аз също ще си закупя  лично картина и такива благородни каузи са добре дошли тук, в сърцето на Радиото. При откриването на изложбата присъстваха членовете на новия Управителен съвет на радиото - Виктор Серафимов, Екатерина Борисова, доцент Момчил Георгиев и Свилена Симеонова. Председателят на медийната комисия в парламента Славчо Атанасов, председателят на СЕМ Мария Стоянова, както и членът на регулатора София Владимирова също бяха на събитието.

Влада Томова в Първо студио БНР: “Балкански приказки” и авторски песни

На 24 юни, петък, от 21.00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на невероятната Влада Томова, организиран от предаването „Аларма“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. Наречена “музикална посланичка на съвременна България”, “българската магьосница на гласа” и “един от най-завладяващите гласове на международната музикална сцена в Ню Йорк”, изисканата българска бруклинчанка Влада Томова носи магнетична енергия в гласа си. Музиката ѝ я отвежда на сцените на Карнеги Хол и Линкълн Сентър (Ню Йорк), Международния Джаз Фестивал в Монреал, и фестивала Кумбре Тахин (Мексико) измежду много други в Северна Америка и Европа. Работата ѝ изтъква ролята на България в съвременната глобална култура. Влада Томова създава ключовите проекти „Балканки приказки“, Трио „Български гласове“, „Песен за българската азбука“, Български женски фолклорен хор „Ясни гласове“ (Ню Йорк), както и сътрудничи в международни музикални изяви на най-високо ниво – всички си спомняме нейния глас от записите на Balkan Beat Box, както и съвместните й концерти с ливанеца Майк Маси, а един от най-интересните ембиънт композитори от Балканите – живеещият също в Ню Йорк Дуке Бояджиев – дори има „Владино хоро“, посветено на нея. С уважение към традицията и едновременно в крак с настоящето, вокалното творчество на Влада Томова се цели в сърцето с една много земна изтънченост. Проектът й "Балкански приказки" вдъхва съвременна душа на балканската диаспора. Пресягайки се надлъж и нашир в търсене на приказките си, тя оформя разнообразен репертоар, който се простира от родната за Томова България до други части на Балканите и Близкия Изток, с нюанси от Индия и сефарадска Испания, напомняйки за култрурните корени на България, оформени от древни миграции. Понастоящем Влада Томова планира организирането на серия мащабни концерти (България, Турция, САЩ) с хуманитарна цел в подкрепа на бежанците на Балканите с участието на световноизвестни западни и източни музиканти, включително и фолкорен български оркестър. Формацията, с която Влада Томова ще пее на 24 юни в Първо студио (а три по-рано, на 21 юни, и в „Би Боп Кафе“ в Пловдив), включва Стефан Стойков – китари, Нез Ибишева – цигулка, Магдалена Петрович – чело, Николай Николов – гъдулка, Димитър Карамфилов – контрабас и Петър Йорданов-Бъни – перкусии. Вратите на Първо студио отварят в 21.00 часа, началото е точно в 21.30, обичайния начален час на „Аларма“, а билети вече има в системата на Eventim и в „Дюкян Меломан“.

Музикалната образователна програма на БНР среща деца и ученици със световноизвестни музиканти

Какво е барок, как звучи валдхорната, можеш ли да свириш на тромпет, ако са ти паднали млечните зъби…? Тези трудни въпроси намират лесни и запомнящи се отговори в Музикалната образователна програма на Българското национално радио. От 2011 г. стотици деца, ученици и студенти са се срещнали с музикантите Симфоничния оркестър на БНР. Програмата винаги е съобразена с възрастта на малките или млади слушатели. За тези от детските градини тя винаги е игра – с тях водещите на програмата играят на групи инструменти, на ноти, на композитори… и много пеят. За малките е най-вълнуващо да докоснат инструментите и дори да свирят на тях –за предпочитане на тимпаните или на арфата. А световноизвестните музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават с инструментите и с история на музиката. За тях има и малки задачи, като тази да напишат приказка по откъс от „Моето отечество“ на Бедржих Сметана. За студентите от педагогическите музикални специалности участието в  образователна програма на БНР е като сбъдната мечта за това какво би могло да бъде обучението по музика. От тази година в Музикалната образователна програма на БНР участват и музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР и хористите от Смесения хор на БНР и Детския радиохор. Пред децата хористите разкриват невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната музика. Оркестърът за народна музика на БНР пък представя пред децата типичните инструментите и характерните особености на различните фолклорни области, а диригентът му Димитър Христов увлекателно и достъпно им разказва за красотата на автентичния фолклор.  Музикалната образователна програма на БНР 2016/2017 г. вече започна със среща на деца със световноизвестната българска композиторка Добринка Табакова. Пред малчуганите тя разказа за това как като дете е започнала да свири на пиано и да композира, а симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов изпълниха предпремиерно нейната сюита „Тракия“. Определени са и датите за следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г. На 28 октомври, петък, в 19.00 ч. е следващата среща от Музикалната образователна програма на младата публика с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио на БНР музикантите ще представят пред деца, ученици и студенти отделните инструменти и ще демонстрират как звученето им се вписва в оркестъра. Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, а записването става на тел.  02 9336 258 и 0885226067.

Големи международни банки подготвят изтеглянето си от Великобритания заради несигурността около Brexit

Редица големи международни банки се готвят да изтеглят някои от операциите си от Великобритания в началото на 2017 година с оглед на несигурността за бъдещите отношения на страната с Европейския съюз след Brexit, предупреди председателят на Британската банкова асоциация (BBA) - Антъни Браун, предаде БНР. В пространен анализ за седмичника "Обзървър", цитиран от агенция Ройтерс, Атъни Браун посочи, че общественият и политическият дебат "са ни повели в грешната посока" и финансовите фирми не биха могли да изчакат до последния момент. "Повечето международни банки вече имат проектни екипи, работещи по въпроса кои финансови операции трябва да бъдат преместени, за да се гарантира, че те ще могат да продължават да обслужват техните клиенти, както и срокът, в който това трябва да се случи и как това да се направи най-добре", отбеляза шефът на BBA. Антъни Браун допълни, че мнозина от по-малките банки вече планират да започнат тяхното преместване още преди Коледа, докато по-големите банки се очаква да стартират този процес през първото тримесечие на следващата година. Трябва да се има предвид, че мнозина от големите световни банки имат своя европейски офиси във Великобритания, като във финансовия сектор на Лондонското сити работят повече от два милиона души и той формира почти 12% от икономиката на Острова, отбелязва Ройтерс. Банките в Лондон зависят от т.нар. европейски "паспортни права", за да обслужват клиенти на територията на 28 страни от Европейския съюз и кредиторите се притесняват, че това право ще приключи след Brexit, тъй като "паспортните права" са обвързани с единния европейски пазар и автоматично ще престанат да бъдат прилагани, ако Великобритания не остане поне част от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Президентът на BBA заяви, че докато финансовият министър Филип Хамънд и министърът, отговарящ за Brexit, Дейвид Дейвис, "изглежда реагират правилно", самият той е загрижен, че някои от най-активните привърженици на Brexit вярват, че няма необходимост от подобна "паспортизация" и смятат, че може да се разчита на така наречената "еквивалентност", според която ЕС може да осигурява достъп до своите финансови пазари за страните, чиито разпоредби са подобни на тези в единния блок. "Режимът на еквивалентност на ЕС е бледа сянка на паспортизация, тъй като той обхваща само един тесен кръг от услуги и най-вероятно ще означава, че Великобритания ще трябва да приеме правила, над които няма да има никакво влияние, допълни той и подчерта, че за повечето банки правото на еквивалентност няма да попречи те да преместят своите операции извън Великобритания". Банките нееднократно заявиха, че вече обмислят планове при извънредни ситуации, за да преместят част от операциите си към континентална Европа, ако Великобритания не успее да договори достъп до единния пазар на ЕС след Brexit. Мнозина от тях вероятно ще започнат да прилагат тези планове още до края на настоящата или в началото на следващата година, след като британският премиер Тереза Мей заяви преди време, че тя ще задейства официалните преговори за излизане от ЕС до края на март 2017 година.

Зана стана четвъртата „Най-добра европейска радиодрама на годината“

Зад тази новина стоят няколко факта, които изясняват и особеното на пръв поглед словосъчетание четвъртата най-добра. Завърши международният фестивал за радио и телевизия PRIX EUROPA 2016 в Берлин. Трийстото юбилейно издание буквално беше окъпано в блясък – от дизайна на умопомрачителните златисти фестивални чанти до театралните прожектори и цялостното сияйно осветление в непрекъснато-мрачно-мъгливо-сиво-дъждовния Берлин. Зана беше българската радиопиеса, продукция на редакция Радиотеатър на БНР, която беше номинирана за наградата The Best European Radio Drama of the Year и влезе в състезателната програма на категорията Фикция, където се състезават 33 програми. Гран PRIX EUROPA получи естонската радиопиеса Нещата/Things, иронично-ведър монолог в бял стих на съвременния гражданин на света, който решава да се отърве от обременително-поробващата стихия на всичките си вещи, мебели и уреди, за да сложи началото на нов живот. В ТОП 5 влязоха още 2) Атлас на отдалечените острови/Atlas of Remote Islands, копродукция на Швейцарското радио и Westdeutscher Rundfunk WDR, Кьолн, една макар и не академично построена, но изключително ефектна продукция, хибрид от документари, мокументъри и драма, запис на сценичен спектакъл, състоял се в Хановер, 3) Total Daze, продукция на независимия френски автор и продуцент Даниел Мартен-Боре, отново монолог, този път на тема смарт-комуникациите и мечтите за света, 4) българската продукция Зана и 5) The Sky is Wider, продукция на BBC, разказваща за невъзможния контакт, осъществен като два недопълващи се и некръстосващи се, но всъщност съединени в една фантазна вътрешна действителност монолози на малката Чарли, само по себе си феноменално актьорско изпълнение, и майка й, която е в състояние на кома. Така че четвъртата най-добра означава – и това можем да заявим с усмивка – че този път изпреварихме Би Би Си. Освен това бяхме по-добри от Арте Радио, Ирландското, Холандското, Норвежкото, Шведското, Финландското и още много. Най-високите ми оценки като член на журито и пълното ми възхищение бяха предизвикани от белгийската фикция Красиви млади чудовища/Beaux Jeunes Monstres в 5 епизода, продукция на Atelier de Creation Sonore Radiophonic и Collectif Wow! Един изключителен текст на Флоран Бара, музиката на Себастиен Шмитц и съвместно направената от двамата режисура с подкрепата на няколко фондации са произвели аудио в чест на невидимите. Beaux Jeunes „Monstres е историята на Уилям, младо момче, сполетяно от церебрална парализа, което разказва своя живот. От раждането си до своята еманципация. От оживяването до освобождението.“ Тя получи Гран PRIX EUROPA за сериал (на снимките долу). Тъй като Биляна Петрова, режисьор на Зана и автор на радиоверсията, участва във фестивала, ето и нейната гледна точка: Първото нещо, което ме впечатли беше скоростта, с която възприемаш през английски превод десетки игрални продукции на десетки езици. От позицията на човек, който се занимава с творчество, е ценно да се срещнеш с толкова много хора, обединени от обща цел. Всички те, всички ние, се стремим към това изкуство, към изкуството на радиодрамата. Това ти дава възможност да намериш всичко, което търсиш. Като театрален режисьор за мене беше уникално откритието как хем си служиш със звука, хем колко много образи създава той. Доброто съчетание на звук, музика и гласове ражда много образи и това е уникално усещане. Освен това въпреки езиковите бариери тук хората са свободни и спокойни да говорят и за твоята творба и за своите произведения. Фестивалът е пресечна точка на толкова езици и култури, че създава усещането за водовъртеж. Постепенно се натрупва умора, но организаторите са отчели човешкия фактор и ти имаш нужда от тези 5-10 минути междучасие, за да се сетиш кой си, преди да започне следващата програма. Този ритъм на работа е впечатляващ и всяко произведение започва на секундата и целият часовников механизъм буди респект и самият ти се чувстваш стъписан от откритието: какво можело да се прави – с хората, с точността, с целенасочеността. Тъй като се върнахме към целенасочеността, за която вече стана дума в предварителния материал за PRIX EUROPA, ще попълня наблюденията си с нов факт. Работата в категорията Фикция се ръководи от двама координатори Кевин Брю от Ирландското радио и Дмитрий Николаев от Радио Русия и организационно и технически се осигурява от Камила Доге. Едно от десетките неща, които трябваше да направи Камила всяка сутрин, е проверката на присъствието на всички членове на журито, като се има предвид, че в залата присъстват и наблюдатели, участници, журналисти. Вместо да извиква всеки по име и да отбелязва в списъка, една дълга и досадна процедура, още първия ден Камила посочи пирамидата от текстове за деня и въведе правило: Моля, нека от тази купчинка да взимат само членове на журито. Това е най-простият и не досаден начин аз да знам дали всички са тук. Правилото на Камила проработи безотказно. Всяка сутрин тя стоеше мило до купчинката. Това стигаше. PRIX EUROPA работи и чрез правилата на Камила. Накрая за успеха на Зана през очите на Биляна: Човек винаги се надява, и въпреки че програмата ти да мине в първия ден на едно състезание като това, не е най-доброто място, защото до края има още много заглавия, аз имах добро усещане, че ще се приближим до успеха. По време на слушането надничах през стъклените прозорчета на вратата и видях, че всички са съсредоточени върху текста, никой не се разсейваше. А при обсъждането се получи нещо като вълна. Хората от журито се обаждаха един през друг, допълваха се и се прекъсваха, като в този дълъг разговор до нас стигнаха чудесни коментари за ритъма на продукцията, за изключителната сила на литературата, която бяхме запазили грижливо в детайлите и поетичните образи, за актьорската игра и невероятното присъствие на главната актриса Сабина Коен, за многопластовата звуково-музикална картина, за усещането на потока на времето. И най-важното: фактът, че разбират разказа, че Зана е разбрана, ми донесе небивала радост. Нещо, което е чисто регионален конфликт, беше възприето като съвременно, като прескачащо успешно през времето и пространството заради своята актуалност и глобалната тема на миграцията и намиране на нова родина. Безспорно ме впечатли и това, че коментиращите използваха думата The Bulgarians/българите в своите изказвания. Те казваха: Българите са направили това, българите са постигнали онова… Снимки: Даниела Манолова

МВР задържа петима мъже, превозвали 20 мигранти

МВР в Сливен и Бургас проведоха съвместна полицейска акция, след която са задържани петима мъже за трафик на хора. В село до Сливен е разкрита и нарколаборатория, от която са иззети 15 грама метамфетамин, прекурсори и материали за наркопроизводство, съобщи БНР. Първоначално в района на Карнобат полицаите от Сливен са задържали три леки коли, а в отбивка по пътя е открит и очакващият ги пловдивски товарен автомобил, оборудван с тайник в ремаркето, маскиран с дървени трупи. ...