26.10.2016

Изложба „80 години Бистришка четворка“ в БНР

Тази година се навършват осем десетилетия от създаването на „Бистришката четворка” – първия оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 година. Групата е в основата на създаването на сегашния Оркестър за народна музика на Българското национално радио. Затова в първия си концерт за сезона – на 13 октомври, в Първо студио на БНР от 19 часа, виртуозите на диригента Димитър Христов ще отбележат юбилея. Изложба от 10 пана, изложени във фоайето пред студиото, разказва историята на формацията . Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Стоилов (кавал) дълги години изпълняват български народни песни и танци пред българска и чуждестранна публика. Всички те са родом от село Бистрица откъдето и състава получава името си. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР – още на 12 април 1936 г., както става известно от книгата „Бистришката четворка” на Тодор Ковачки. В запис от Златния фонд на БНР Деян Матеин разказва за първите трепети от досега с медията и как четиримата са изминавали пеша пътя от 15 км от селото си до Радиото три пъти в седмицата. Година по-късно Цвятко Благоев сменя кавалджията и променя облика на групата. Всички музиканти от формацията имат изключителни заслуги за развитието на българския фолклор. Деян Матеин, заедно с Филип Кутев и Иван Кавалджиев, е сред основателите на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Четворката работи с хоровата капела "Светослав Обретенов", с трупата на Народния театър „Иван Вазов”. Съвместно с първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл „Българска китка”, четворката изнася много концерти в страната и чужбина. Участва и в балета „Под нашето небе” по музика на Христо Манолов. Четиримата музиканти оставят в наследство на съселяните си от Бистрица и фолклорен състав към читалището „Свети Цар Борис I – 1909 г.“. Самодейци от ансамбъл „Бистрица“ подготвя изложбата. Това са Здравка Джорева-Пенева, Анелия Овнарска-Милушева, инж. Александра Сайкова-Борисова и Боян Малинов.

Още

Оркестърът за народна музика на БНР създаде празник за откриването на сезона си

„Крайдунавска приказка“, „Шопски игри“, „Пирински мегдан“  бяха част от „дестинациите“, до които ни пренесе Оркестърът за народна музика на БНР, който от 5 години свири под диригентската палка на Димитър Христов. Откриването на новият концертен сезон 2016-2017 г. отново препълни залата на Първо студио на БНР с фенове на оркестъра и любители на българския фолклор. И съвсем заслужено. Емоционалните изпълнения на инструменталистите бяха редувани с не по-малко въздействащи изпълнения на солистите, в които  звуча музика от всички  краища на България - Валерия Момчилова, Даниел Кремов, Даниел Спасов, Рафаел Боболев и Костадин Михайлов. На първия си концерт Оркестърът за народна музика на БНР отдаде почит на предшествениците си – първите народни музиканти,  свирили в ефира на радиото преди 80 години.  През 1936г.  по инициатива на Деян Матейн (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Рангелов (кавал) - всички родом от Бистрица, се създава прочутата фолклорна група "Бистришка четворка". До 1940 г. тя е постоянен сътрудник на националното радио, изминавайки в студ и пек 15 километра от Бистрица до центъра на София, за да свири. „Посвещаваме днешната вечер на нашите предшественици, показали пътя ни“ – обяви  диригентът на оркестъра Димитър Христов. На събитието беше представена изложба за историята на "Бистришката четворка", а специални гости бяха читалищни дейци, общественици и наследници на музикантите от Бистрица. Те пожелаха на всички изпълнители на народна музика да пазят същия възрожденски плам и устрем.  Начало на концерта постави „Фолклорна вариация“ - произведение, написано от Георги Андреев специално за Оркестъра за народна музика на БНР.  В края звуча още едно негова творба - „Крайдунавска приказка“ със соло гъдулка Христина Белева, което  вдигна на крака залата.  Част от нея може да чуете видеоклипа.  И едно интересно сравнение за начина, по който музиката се интерпретира във времето: открихме в Yоu tube първото й изпълнение по БНТ преди двадесет години.

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Десетки хиляди асансьори може да бъдат спрени в рамките на една година при периодичните технически прегледи, защото не са изпълнили всички изисквания за безопасност, коментира СЕГА. Някои от тях са много важни, особено при по-старите машини, но други изглеждат донякъде излишни. В същото време, въпреки клетвите на надзорните органи, контролът продължава да бъде хлабав, по-скоро мижав. Така, докато никой не взима сериозни мерки за подобряване на състоянието на тези съоръжения, инцидентите се множат. Колко трябва да паднат и колко хора да пострадат, за да се задейства държавата, е въпрос без отговор. Нова модерна ехографска система за изследване на състоянието на черния дроб вече работи на територията на столична болница, информира ТРУД. Чрез нея специалистите могат единствени в България да извършват по нов метод изследването еластография. С помощта на апаратурата те могат да преценяват степента на чернодробното увреждане при пациенти, излекувани от хронична инфекция с вирус на хепатит С. Апаратурата позволява и проследяване на пациенти с хроничен хепатит, чернодробна фиброза, стеатохепатит, чернодробна стеатозаВиж повече 24 ЧАСА акцентира в рубриката си „Академични“ върху това, че само половината ученици в България говорят с родителите си за пари, а 16% не знаят как ги изкарват. По-малко то 60% от учениците в начален и прогимназиален етап обсъждат въпроси, свързани с парите  с близките си, показва проучване за финансовата грамотност на българските ученици. Като цяло средната им финансова грамотност е на добро ниво, но на практика липсват умения за боравенето с пари и за разчитане на документите, сочи изследването. „Бистришка четворка” - първият оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 г., навършва 80 години, информира също 24 ЧАСА. Групата е в основата на създаването на сегашния Оркестър за народна музика на БНР. Затова в първия си концерт за сезона - на 13 октомври, в Първо студио на БНР от 19 ч музикантите му ще отбележат юбилея. БНР организира и изложба, която разказва историята на бистришката четворка. Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Стоилов (кавал) са родом от село Бистрица, откъдето и съставът получава името си. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР - още на 12 април 1936 г. Виж повече От СТАНДАРТ научаваме, че днес Мелник ще бъде огласен от тържествен камбанен звън, когато неврокопският митрополит Серафим ще освети уникалния 15-вековен храм "Света Параскева"/"Света Петка", възстановен след повече от 100 години. В църквата пак ще палят свещи и ще се молят за здраве хиляди миряни от страната и чужбина. Тя възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. В олтара й се съхраняват мощите на трима светци - на Преподобната света Параскева, на свети Климент Охридски и на свети Пантелеймон. Тази църква е една от перлите в короната от храмове и манастири в региона, отбелязва изданието.

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона със знакови изпълнения

Най-колоритният от съставите на Българското национално радио – Оркестърът за народна музика ще открие творческия си сезон на 13 октомври. Виртуозните музиканти с диригент Димитър Христов ще изпълнят в Първо студио на БНР от 19 часа знакови за оркестъра инструментални пиеси. Солисти ще са народни певци от Шоплука, Добруджа, Родопите и Странджа, направили свои звукозаписи с оркестъра през миналия сезон - Валерия Момчилова, Даниела Кремов и Даниел Спасов, Рафаел Боболев и Костадин Михайлов. На концерта ще бъде почетена и 80-годишнината от създаването на Бистришката четворка, която е в основата на създаването на Оркестъра за народна музика на БНР. Във фоайето пред студиото ще бъде подредена и експозиция на архиви за групата от Бистрица, предоставени от читалището в едноименното село. Очаквам изключително динамичен и ползотворен творчески сезон. Подготвили сме много нови пиеси и участие както на млади, така и на изявени солисти, заяви маестро Христов. На 28 октомври виртуозите ще покажат майсторството си пред Европейския оркестров форум, като пример за класически народен оркестър, уникален по своята същност. На 5 декември в зала 1 на НДК музиканти ще вземат специално участие в големия концерт на народната певица Николина Чакърдъкова. Диригентът на народняците Димитър Христов е направил специално за изпълнителката аранжимент на шест нейни популярни песни, които ще я представят в различна светлина. За първи път Оркестърът за народна музика на БНР ще застане на една сцена заедно с изпълнителите от Софийската филхармония. Уникалното изпълнение ще е празничния Коледен концерт на 20 декември в зала България „Дивите корени“. В него ще участват и НФХ „Светослав Обретенов“, и Женският хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Спектакълът ще е изключителна симбиоза между класика и фолклор със специалното участие на Теодосий Спасов, Гергана Попова, Маргарита Калчева, Пейо Пеев и Петьо Костадинов. „Музика в портрети“ – поредицата, която остава запазена марка за ОНМ, ще бъде представена на 23 февруари 2017 г. В Първо студио на БНР ще музицират изтъкнатите солисти Матьо Добрев - кавал, Красимир Кондов – гайда и Димитър Лавчев – гъдулка. Един от най-успешните и забележителни проекти на народния състав на БНР - „Ритъмът на Балканите“, който публиката винаги очаква с нетърпение и фокусира вниманието ѝ върху най-ярките солисти от Балканите ще е на 21 април в  зала „България“. Ще бъдат представени звезди от Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Творческият сезон на ОНМ на БНР ще бъде закрит с второто издание на проекта „Вокално- инструментални картини“ на 23 юни 2017 г. В него ще вземе участие хора на НФА „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов в зала „България“. Ще бъдат представени незабравими образци на вокално–инструменталното майсторство.

„Бистришката четворка“ – първи стъпки в народната оркестрова музика

Тази година отбелязваме осем десетилетия от създаването на „Бистришката четворка” – първия оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 година. Деян Матеин, Йордан Белкин, Ангел Кривински и Стоян Рангелов дълги години изпълняват български народни песни и танци пред българска и чуждестранна публика. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР, оставайки неразделна част от програмите в зората на нашата медия. В книгата си „Бистришката четворка” Тодор Ковачки разказва за началото: Заглъхнали са последните залпове на Първата световна война. Животът  навлиза в руслото на един мирен и съзидателен период. Няма радио, няма телевизия. В тази обстановка фолклорните традиции, съборите и църковните празници са тези, които пълнят със съдържание дните на народа. Така забележителните бистришки свирджии се появяват, създадени от самия живот. Те свирели на инструменти, които сами правели и всяка вечер репетирали в читалището в Бистрица. За няколко месеца натрупват репертоар, а в следващите години съставът от народни инструменти е предпочитан навсякъде. Всеки от музикантите в малкия оркестър носи своята история. Деян Матеин е тамбурист. Първата си тамбура прави от една дървена главина. Постепенно се учи да свири и на флигорна, цигулка и тъпан. Участва активно в сформирането на „Бистришката четворка“ и е в основата на всички прояви на състава. Ангел Кривински пък от малък започва да свири на гайда, която не изпуска до края на живота си. Основното му занятие е земеделие. Свири в състава през цялото му съществуване, във всички турнета в страната и чужбина. Тих и свит човек, на сцената той е истински виртуоз. Знаел наизуст целия репертоар от над 300 образци и често подсещал останалите за съдържанието им. Стоян Рангелов имал голямо желание да свири, но липсата на средства дълго време не му позволява да осъществи тая своя мечта. Негови близки му помагат да купи първия си кларинет. В началото той е поканен да допълни състава като кларинетист, но по-късно започва да свири и на кавал. Съвременниците му го описват като изключително скромен и достоен за уважение. През годините Стоян обучава много млади народни музиканти. Четвъртият член на групата е Йордан Белкин – гъдулар. Почти до края на живота си работи като шивач. Артистичен и обаятелен, той владее гъдулката до съвършенство и се изявява като певец и танцьор в концерти и участия на четворката. Разболява се тежко през 1960 г. Смъртта му през 1963 г. е и краят на „Бистришката четворка“. Всички музиканти от групата имат изключителни заслуги за развитието на българският фолклор. Деян Матеин, заедно с Филип Кутев и Иван Кавалджиев, е сред основателите на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Четворката работи с хоровата капела "Светослав Обретенов", с трупата на Народния театър „Иван Вазов”. Съвместно с  първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл „Българска китка”, четворката изнася много концерти в страната и чужбина. Участва и в балета „Под нашето небе” по музика на Христо Манолов. Четиримата музиканти оставят в наследство на съселяните си от Бистрица и фолклорен състав към читалището „Свети Цар Борис I – 1909 г.“.