24.10.2016

Още

Първият бежански център в Париж отваря през октомври

В средата на октомври ще бъде открит първият бежански център във френската столица Париж. Това обяви кметицата на града Ан Идалго, цитирана от Франс прес. Тя обясни, че комплексът ще бъде с първоначален капацитет от 400 души и ще бъде само за мъже. Той ще бъде разположен в стар железопътен обект в северната част на Париж. Целта е центърът да замени импровизираните бежански лагери, които изникват на различни места в града.

Първият бежански център в Париж ще отвори врати през октомври

В средата на октомври ще бъде открит първият бежански център във френската столица Париж. Това обяви кметицата на града Ан Идалго, цитирана от Франс прес. Тя обясни, че комплексът ще бъде с първоначален капацитет от 400 души и ще бъде само за мъже. Той ще бъде разположен в стар железопътен обект в северната част на Париж. Целта е центърът да замени импровизираните бежански лагери, които изникват на различни места в града.

Първият бежански лагер в Париж – не в богат, а в беден район

Лагерът трябва да отвори врати в края на месеца

Първият плаващ хотел в Париж

Вече имна начин да спите, носейки се по река Сена

Филми за легенди на Киномания

Цели десет филма са приготвили организаторите от НДК, в традиционно партньорство с Френския културен институт, в рамките на шестия Фестивал на френското кино- част от Киномания . Тази година три от заглавията са посветени на знакови творци и артисти, оставили името си в историята. Такава лента е „Сезан и Емил Зола“, разказваща за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива и силна връзка между тях, когато Емил Зола става известен художник, а Пол Сезан все още е пренебрегнат от публиката. Режисьор и сценарист на филма е Даниел Томпсън, а в главните роли са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема. „Господин Шоколад“ на режисьора Рошди Зем пък е посветен на клоуна, носещ същото прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в. Впечатляващ филм изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори. С участието на Омар Си и Джеймс Тиере. Третият филм за живота на ярка звезда в изкуството е „Танцьорката“, разказващ за една от законодателките на модерния балет - Лои Фулър. С оригиналните си танци тя завладява Париж, а после и целия свят. Френската певица Соко играе Фулър в партньорство с Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп – дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, която се изявява като нейната ученичка и бъдеща съперница - Айсидора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто. На друга голяма личност, този път на велик океански изследовател и пътешествени...

Верико Чумбуридзе спечели конкурса "Виенявски" 2016 в Полша

20-годишната туркиня от грузински произход Верико Чумбуридзе е безапелационният победител в XV международен конкурс за цигулари "Виенявски" в Познан, Полша. Журито с почетен председател Кшищоф Пендерецки и председател Максим Венгеров определи втората награда да си поделят  Бомсори Ким от Южна Корея и Сейджи Окамото от Япония. Призове получиха още млади изпълнители от САЩ, Тайван, Полша и Япония.Престижното състезание на името на Хенрик Виенявски е с най-дългогодишна история сред цигулковите конкурси в света. Първият победител през 1935 г. е Жинет Новьо. Сред носителите на първа награда през годините са още Давид Ойстрах, Ида Хендел и Игор Ойстрах.Верико Чумбуридзе ще получи парична награда в размер на 30 000 евро и покани за концерти на престижни европейски сцени. Тя е възпитаничка на Държавната консевратория в Мерсин, Турция, а по-късно учи в класа на проф. Дора Шварцберг във Виена. В момента продължава обучението си при проф. Ана Чумаченко в Мюнхен. На 16-годишна възраст печели VII конкурс за млади музиканти "Чайковски" при пълно единодушие на журито и оттогава е център на внимание сред специалистите като изключителен талант с бляскаво бъдеще. Верико Чумбуридзе свири на цигулка Гуаданини от 1756 г., предоставена й през пролетта на 2016 г. от германски фонд. На галаконцерта по награждаването на победителите в XV международен конкурс "Виенявски" на 23 октомври в Познан ще бъде показана за първи път цигулката, подарена на Хенрик Виенявски през 1846 г. като най-добър студент в Парижката консерватория. Тогава цигуларят е едва 11-годишен. Цигулката е подписана от Ган - кралски лютиер и е уникална с това, че на страничната й дъска има надпис със златни букви.