25.10.2016

Радиоенциклопедия "Българските царици": Българските владетелки от епохата на Второто българско царство

В предаването ще разкажем за променената роля на съпругите на жените до българските владетели. Ще научим за съдбите на жените до царете Иван Асен, Калоян, Иван Асен II и Константин Тих Асен. Участват: д-р Сашка Георгиева от Института за исторически изследвания при БАН; доц. Георги Николов – зам.- декан на Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“ и проф. Павел Павлов от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Още

Събраха короните на българските царе в НИМ

  Копието на символа на държавността изработено от ювелира Стойчо Везенков Корона, носена от няколко български царици от Второто българско царство в периода 1204 -1395 г., бе представена в Националния исторически музей ( НИМ) днес. Сред височайшите особи, които са носили короната, са царица Ирина, втора жена на Иван Асен II, царица Теодора, съпруга на Светослав Тертер и на Михаил Шишман. Короната е красяла главата и царица Мария. Тя е била съпруга на цар Константин Тих, който е свален от престола от селския цар Ивайло. Короната на българските царици е изложена в Слънчевата зала на НИМ, редом до тази на царете, която е подарена на цар Калоян от римския папа Инокентий III. И двата символа на държавността са възстановени по стенописи в Бачковския манастир и Боянската църква. Те са изработени от ювелира Стойчо Везенков. Златото е дарено от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, а перлите са от Елена Василева, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Короната е възстановена с дарение. Само за една седмица се намериха хора, които да дарят три килограма злато, разказа шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Близо година отнема изработката на двете царски корони. Първо е изработена мъжката корона, която е по-скромна. Дамската е пищна, достойна за царица. Затова и по-късно тя бе готова за медийния си дебют, добави Димитров. Той обясни още, че първите дами в държавата ни по онова време са имали голяма роля за развитието на България. Те са били сиви кардинали и много често са подтиквали по-мързеливите си съпрузи царе да водят по-агресивна политика, за да засилят позициите на страната ни. "Няма по-големи радетели от българските царици за интересите ни, защото тук те са били с ранг на императрици, докато в родината си (по-голямата част са от Византия) в най-добрия случай ще са придворни дами", разказа Димитров. Според българското законодателство копията на двете корони имат стойността на оригинал Златният символ на държавността се носел само при важни ритуали и церемонии. През останалото време короните били строго охранявани. Цар Иван Асен I пленил императорската корона, жезъл и скиптър, след което ги затворили в една от стаите на двореца, като на практика по този начин създали първия музей в страната.

НИМ показва за първи път короната на цариците от Второто българско царство

Копие на короната на българските царици от Второто българско царство беше представено в Националния исторически музей. Бижуто, символ на държавността, е копие на истинската корона, носена в периода между 1204 и 1395 от цариците Ирина, Теодора, Мария. Короната е подарена на българския цар Калоян през 1204 година от папа Инокентий Трети и вероятно е носена от всички български владетели, обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той уточни, че копието на короната има стойността на оригинала, тъй като според българското законодателство, за оригинал се считат първите три копия на даден предмет, когато те са изработени от същите материали и са със същите размери. Общо пет човека са участвали в изработката на короната, отнела година, обясни професор Божидар Димитров и допълни: Всяка държава има материализирани символи, които тя смята, че крепят националната индентичност, явяват се символ, в случая короната - на държавност. Освен мой професионален дълг е и отечествен дълг да възстановя това, което мога - Голямата базилика, например и короните на българските царе. Короната от злато, перли и полускъпоценни камъни може да бъде видяна в Слънчевата зала на Националния исторически музей.