26.10.2016

Поредно понижение на инфлация в България през септември

Инфлацията в България се понижи през септември спрямо август и остана на годишна база на негативна територия за осми пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през септември с 0,5%, след като през август стабилизира на нивото от юли. На годишна база инфлацията се понижи с 0,6% (спрямо септември 2015-а) след понижение с 0,3% през предходния месец. По този начин годишната инфлация остава на негативна територия за осми пореден месец, отбелязвайки дефлация за единадесети от последните дванадесет месеца, след като единствено през януари беше отчетена нулева инфлация. Средногодишната инфлация в нашата страна за периода октомври 2015 – септември 2016 година се понижи с 0,8% спрямо периода октомври 2014 – септември 2015 година. През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки остават на равнището от миналия месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличават с 0,3 на сто. Намаление с 0,3% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива нарастват с 0,2 на сто.                                                                                                  Графики на инфлацията на месечна и на годишна база Понижение с 0,5% на месечна база има при транспортните цени, докато цените в здравеопазването и в сектора на съобщенията остават на техните равнища от август, показват данните на НСИ. Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през септември се понижи с 0,7% на месечна база и отчете спад на годишна база с 1,1% за втори пореден месец. Данните за септември са пореден знак, че българската икономика все още не дава признаци, че ще успее в близките месеци да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намира от август 2013 година насам.

Още

Външният министър на Иран Мохамет Зариф ще посети България през ноември

Оглавявайки икономическа делегация, външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф ще посети четири европейския държави – България, Унгария, Словакия и Чехия, от 7 до 11 ноември, предаде Фокус. Делегацията ще се срещне с представители на частния сектор от различни сфери, включително банкиране, транспорт, медицина и фармацевтика, минно дело, авточасти и земеделска техника, съобщава IRNA.  Зариф имаше шестдневна обиколка в Полша, Финландия, Швеция и Латвия в края на май, показвайки плановете на Техеран за развитие на търговските връзки с европейските държави. 

Приходите на Теленор България с 4% ръст през третото тримесечие

Компанията отдава това на по-високите постъпления от услуги и взаимна свързаност

Том Ханкс: Тъстът ми избяга от България заради комунизма

Актьорът Том Ханкс разказа на 11-отото издание на кинофестивала в Рим историята на тъста си Хасан Ибрахимов, избягал в Америка след идването на комунистите на власт в България. Ибрахимов е баща на съпругата му Рита Уилсън, която е родена с името Маргарита Ибрахимова, пише 24 ч

Birmingham Mail: Пенсионер, продавал наркотици и преследван почти десетилетие, е заловен в България

Пенсионер, участвал в търговия на наркотици и преследван от британската полиция почти десетилетие, е арестуван в България. Това станало, след като е бил проследен до морски курорт у нас, предава британският таблоид Birmingham Mail.

Пенсионер, продавал наркотици и преследван почти десетилетие, е заловен в България

Пенсионер, участвал в търговия на наркотици и преследван от британската полиция почти десетилетие, е арестуван в България, след като е бил проследен до морски курорт в страната ни, предава британският таблоид Birmingham Mail. Майкъл Хоган, който към днешна дата е на 70 години, е бил

ЕП гласува увеличение на парите за България по важни за страната приоритети

Европейският парламент гласува увеличение на парите за България по няколко приоритета. В Страсбург евродепутатите одобриха бюджета на Европейския съюз за 2017 година.Увеличават се парите за земеделие и компенсации заради руските санкции, отпускат се повече пари за борба с младежката безработица, за инфраструктурни проекти и за научни изследвания. Евродепутатът Андрей Новаков коментира, че въпреки кризите, пред които сега е изправен Европейският съюз, бюджетът е успял да осигури необходимото финансиране в приоритетните сфери:По ключови за страната ни направления се получават изключително високи увеличения, от които съм сигурен, че ще се възползваме. 600 милиона повече за земеделие и справяне с последиците от руското ембарго. Милиард и половина повече поети ангажименти за младежка заетост. 400 милиона повече за свързана Европа, където могат да се изграждат ж.п.линии, мостове, пътища. 400 милиона евро повече за "Хоризонт 2020", за учени и иновации. 200 милона повече за "Косме" в подкрепа на малкия и среден бизнес. 200 милиона повече в подкрепа на "Еразъм +" студенти и преподаватели.