28.10.2016

Кунева настоява за публичен контрол върху дейността на ВУЗ-овете

Министерството на образованието и науките уважава и стриктно спазва законите - ние не се намесваме в академичната автономия, което означава правото на университета, на академичното управление, да го осъществява на базата на тези изключително широки правомощия, които законодателят му е дал. Това обясни вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева относно гласуваното във вторник назначение на професор Виктор Златков за нов ректор на Медицинския университет в София, предаде БНР. Златков беше избран на Общото събрание на университета, което при закрити врата отстрани от длъжност досегашния ректор професор Вихра Миланова. "В ситуация сме, в която е поставена на карта репутацията на цяло едно висше учебно заведение и то най-старото, най-престижното по отношение на медицинската професия. За мен това е много тежък удар и за нашата система, и срещу престижа на страната",  посочи Кунева, която изключи да има политическа намеса в назначението на професор Златков. "Проблемът тук е, че ние говорим за академично ръководство, за професория, за хора, на които ние доверяваме буквално живота си - лекари, а на мен не ми е все едно моралът на един лекар в нито един момент", допълни тя. Образователният министър посочи, че след като приключат вече започналите проверки от просветното министерство в университетите в страната, самата тя ще настоява за публичен контрол върху дейността на висшите учебни заведения, като за целта обмисля промени в Закона за висшето образование. "Става въпрос за контрол и отговорност - това е моят избор! Аз искам да има свобода, искам да има подкрепа и искам да има отговорност и ще ги наложа!". 

Още

Запорирани са сметките на Медицинския университет, НАП влезе във вуза

Провелото се общо събрание в Медицинския университет е скандално. Това каза на брифинг министърът на образованието и науката Меглена Кунева, предаде „Фокус“. „Този начин сам по себе си хвърля сянка върху легитимността на взетите решения. Възмутително и незаконно е да не се оказва съдействие на държавен орган.

Кунева: Ще продължа да проверявам как се харчат обществени пари във ВУЗ-овете

Случващото в Медицинската академия е отблъскващо - днес там е имало охрана и е бил изведен директор на Александровската болницата. Тези събрания са длъжни да бъдат публични, а не както днес - закрито. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева в предаването "Още от деня" по повод избора на нов ректор на Медицинския университет в София.

Експерти: Връзката между ВУЗ и бизнеса е възможна и със сегашното законодателство

Без IT преподаване във всяка специалност, студентите просто ще излетят от пазара, каза Божидар Данев

Бившият ректор на Медицинския университет: Оставих 100 млн. лв. в сметките на вуза (ВИДЕО)

Обвиненият в злоупотреба със служебно положение бивш ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев заяви, че при напускането му в банковите сметки на учебното заведение е имало 100 млн. лв. Уволнени вчера служителки твърдят, че всички документи били показани на следователите и били изрядни - и счетоводно, и морално, съобщава NOVA.

Български и руски вузове ще подготвят заедно специалисти

Наши и руски университети заедно ще подготвят специалисти и ще правят съвместни изследвания. Договорите за съвместна дейност бяха подписани по време на 72-ия Международен технически панаир в Пловдив. Това съобщиха представители на Министерството на образованието и науката на Руската федерация, което организира официалната експозиция на страната на

БТПП предлага обвързване на държавната поръчка във ВУЗ с работа в България

Искат се и законодателни промени за намаляване на висшите училища, които произвеждат нискоквалифицирани кадри