26.10.2016

Министър Кунева ще настоява за публичен контрол върху дейността на висшите учебни заведения

Министерството на образованието и науките уважава и стриктно спазва законите - ние не се намесваме в академичната автономия, което означава правото на университета, на академичното управление, да го осъществява на базата на тези изключително широки правомощия, които законодателят му е дал. Това обясни за предаването "Преди всички" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева относно гласуваното във вторник назначение на професор Виктор Златков за нов ректор на Медицинския университет в София. Той беше избран на Общото събрание на университета, което при закрити врата отстрани от длъжност досегашния ректор професор Вихра Миланова. В ситуация сме, в която е поставена на карта репутацията на цяло едно висше учебно заведение и то най-старото, най-престижното по отношение на медицинската професия. За мен това е много тежък удар и за нашата система, и срещу престижа на страната,  посочи Кунева, която изключи да има политическа намеса в назначението на професор Златков. Проблемът тук е, че ние говорим за академично ръководство, за професория, за хора, на които ние доверяваме буквално живота си - лекари, а на мен не ми е все едно моралът на един лекар в нито един момент,  подчерта Кунева. Образователният министър посочи, че след като приключат вече започналите проверки от просветното министерство в университетите в страната, самата тя ще настоява за публичен контрол върху дейността на висшите учебни заведения, като за целта обмисля промени в Закона за висшето образование: Ситуация, в която данъкоплатецът плаща, а незнае за какво, а академичната автономия води до някои изкривявания - аз не искам. Става въпрос за контрол и отговорност - това е моят избор! Аз искам да има свобода, искам да има подкрепа и искам да има отговорност и ще ги наложа! Проверки ще има, резултати ще има - там, където има отчетлив проблем, аз ще се обърна към прокуратурата или ДАНС, защото това не е просто цветът на нацията, а това са хора, които са призвани да се грижат за нацията, допълни министър Кунева. Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

Още

Плевнелиев и министър Кунева откриват конференция в Американския университет

350 лидери от 40 държави ще дискутират бъдещето на образованието на международна конференция в Американския университет в Благоевград. Президентът Росен Плевнелиев и министърът на образованието Меглена Кунева откриват днес дискусиите, които ще продължат три дни. Конференцията Reimagining Education на световната организация Tach For All събира

Министър Кунева: През 2020 г. една четвърт от вливащите се на пазара ще бъдат роми

Държавата дава годишно 21 млн. лв. за стипендии и субсидии за деца. Тези стипендии са за 700 ученика. Очевидно не плащаме за ходене на училище, а стимулиране на успех. Говорим за ученици, в гимназията - IX и X клас. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева, пише БГНЕС. Фактите, посочи Кунева, са, че тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и Ромският образователен фонд. Участието на нашата държава е 40% или 12 евро, което е 24 лв. от общата сума от 30 евро или 60 лв., които ще получават ромчетата. Средно учениците, които взимат стипендия за успех получават по 35 лв. Независимо от етноса си, а таванът, който могат да получат е 50 лв. Според министър Кунева това прави нещата съпоставими. На фона на въпросите, които предизвика стипендията за ромчета, Кунева заяви: „Надявам се да имате очи и сърце, да разберете тези факти”. Според Кунева тези ромски ученици са се борили с бедност, предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален натиск и приятелски натиск да се откажат. Кунева припомни, че миналата година заради бедност и по социални причини са се отказали 2300 деца. МОН не ги дели по етнически произход, но от разговорите си с директори, министърът на образованието знае добре, че става дума основно за ромчета. Относно обвинението, че стипендиите премахват равния старт на образование, Кунева беше категорична: „Извинете, но това е точно обратното. В момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата му родители говорят български език и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, да се заинтересуват и ще искат то да се представя по-добре, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия. То има тежката задача да наваксва през цялото време. Когато стигне IX и X клас, това е истински успех и неговият успех “Добър” не е равен на успеха на дете, което е расло при много по-добри условия”, заяви тя. Като пример за значението на това, което МОН прави в момента, Кунева посочи, че през 2020 г. една четвърт от вливащите се на пазара ще бъдат роми. “Това са факти, с тях няма как да се спори. И в момента слушаме всеки ден работодатели се оплакват, че има проблем с намирането на кадри. Ако отидете в Сливен ще чуете, че предпочитат да работят с дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни и децата не са грамотни. Какво говори това, че ние наистина имаме да печелим много трудна битка. Имаме проблем с образованието на ромската общност и да не го признаваме и да не предприемаме мерки, означава да си крием главата в пясъка и да слушаме как тиктака бомбата без да предприемаме нищо”, обясни тя. Стипендиите са само една част от мерките, която МОН предприема, обясни още Кунева. Още предучилищното образование става задължително, така децата, които не говорят български ще могат да наваксат. По проекта “Твоят час” също ще има допълнителни часове по български език. Фокусът пада и върху специалното образование.

Министър Кунева към родителите: Ако не сте доволни от закуските в училище - подавайте сигнали!

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Според министъра е необходимо контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Тези предложения бяха оповестени по време на среща с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен". Чуйте от Петя Зунгорлиева какво още беше обсъдено по време на срещата.

Министър Кунева удари първия учебен звънец в столично училище

  Искам днес не просто да ударя звънеца за начало на учебната година, но и да ударя голямата камбана, която ще ни събуди за това какво ни предстои в образованието в следващите 20 години. Ако искаме да имаме силна държава и нация, образованието е на първо място. Това заяви при откриването на учебната година в столичното 22 Средно училище "Г.С.Раковски" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, пише БГНЕС. Заедно сме и няма да допусна нацията да не стои зад вас, защото образованието е национална задача. Годината няма да е лека, но като успеем, ще сме успели в най-важното. Така вицепремиерът се обърна към учителите, а на учениците пожела да намират удоволствие в ученето и да се научат да побеждават. Не можем да отлагаме дълго чакани промени в нашата образователна система. Трябва да запазим вдъхновението от този ден през цялата година, каза още вицепремиерът. Успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината, посочи по-рано през деня Кунева. Тя обясни, че броят на учителите, които все още липсват е много по-малък от този през август месец, като годината ще бъде ресурсно обезпечена чрез наемането на пенсионирани учители – процес, който може да започне след 15 септември. До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са още 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители, цитира данни тя. Кунева обаче предупреди, че освен учители в училищата, липсват и други педагогически специалисти като учителите в детските градини, хореографи, логопеди, психолози и т.н. Вицепремиерът обяви, че министерството на образованието и науката, заедно с министерството на здравеопазването ще търсят начини да се засили контролът върху медицинските бележки, които учениците представят за извинения на отсъствията. Трябва да сме сигурни, че са взети всички мерки, за да се пресече порочната практика с фалшиви медицински бележки. Тя уточни, че това може да стане чрез поставяне на изискване бележките да са съпроводени от амбулаторен лист, каквато практика има вече в някои училища. 

Министър Кунева ще иска по-високи учителски заплати

„Не вярвам в реформи без пари. Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието". Така пред NOVA вицепремиерът и просветен ми...

Министър Кунева няма да допусне хаос на 15 септември

Всички мерки за безпрепятствено стартиране на новия закон за училищното образование са взети, обяви просветният министър Меглена Кунева и каза, че няма да допусне хаос в българското училище на първия учебен ден. Обеща и единственият нов учебник тази година - историята за 5-ти клас да бъде на чиновете на учениците около 15-ти септември. Според заместника й Диян Стаматов най-добрият вариант за наваксване на пропуснатия материал по история, география и биология в 7-ми клас ще бъде преструктурирането на материала, което означава взимане на две учебни години в една.