25.10.2016

Собственикът на "Мини Бобов дол" се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино"

Собственикът на "Мини Бобов дол" Христо Ковачки се е съгласил на отстъпки пред миньорите от рудник "Бабино". Регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира за "Хоризонт": От ръководството на "Въгледобив Бобов дол" беше изпратено писмо, с което се оттегля уведомителното писмо от вчера, което беше за спиране на добива на рудник "Бабино". Уведомлението е било депозирано пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и след това оттеглено. Може би при по-трудни условия, но от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа. Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи, каза още Германова. Същите са опасенията и на работниците, които вече разбраха новината. Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка. 120-те миньори, които вече повече от денонощие са в рудника, са в готовност да останат минимум до петък на 500 метра под земята. Не се знае дали временното решение за рудник "Бабино" ще им повлияе, предстои да стане ясно. Йорданка Германова коментира: Работниците и служителите, които са на 500 метра под земята, те са около 120 човека към момента, влязоха вчера за първа работна смяна към 7:30 – 8:00 часа. След като снощи в 22:00 часа приключиха преговорите, те бяха уведомени за резултата от тези преговори и това, че техните искани са поставени в холдинга и ще получат отговор в петък сутринта. По този повод те заявиха, че докато не им бъдат изплатени парите в пълен размер за месец август, както и ваучерите, както и още седем точки по техните искания, те няма да напуснат работните места.

Още

Временна комисия към НС ще проверява концесията на участък "Бабино" от "Мини Бобов дол" за последните 11 години

Временна комисия ще проверява концесията на участък "Бабино"от мини "Бобов дол" за последните 11 години. Депутатите предложиха комисията по искане на ГЕРБ. Съмненията са, че при предоставяте на концесия държавата е била ощетена с близо 70 милиона лева. За неин председател бе избран Делян Добрев от ГЕРБ. Първоначално се предвиждаше комисията да работи половин година, но в залата беше гласувано редакционно предложение на БСП за три месеца.В пленарната зала заместник-председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов коментира концесионния договор: Как държавни предприятия са минавали в частни ръце, и по какъв начин едно частно лице, възползвайки се от държавен капитал, се облагодетелстват с 35 милиона евро. Тези пари можеха да отидат в държавата. От БСП, Желю Бойчев призова: Създава се впечатление, че има грандиозни нарушения. Ако някой от вас твърди, че има, каквото и да е нарушение, веднага да сезира компетентните органи. Друга временна комисия ще проверява съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата и господстващо положение на пазара от 2008-а и 2016 година. Искането отново е на партия ГЕРБ. От БСП призоваха комисията да обмисли законодателни промени, които да гарантират по-високи приходи от акциз, без да се налага промяна на цената на горивата. Реформаторите настояха комисията да отговори кои са собствениците на данъчните складове.

Стачката в рудник "Бабино" на мини Бобов дол продължава

Стачката в рудник "Бабино" на мини Бобов дол продължава. Миньорите остават вече 34-ти час под земята и не приемат отстъпките на ръководството, предаде кореспондентът на БГНЕС, който следи ситуацията на място. На обширна пресконференция само за медиите управителят на „Въгледоби ...

Има опасност от натрупване на метан и запалване на въглищата в рудник "Бабино"

Заради по-продължителното спиране на работата в рудник "Бабино“ има реална опасност от концентрация на метан и запалване на въглищата. Проблемът е обсъден на среща в "Мини Бобов дол" между синдикатите, мениджърския екип и експертите по безопасност. След спирането на протестните действия миньорите се върнаха на работа в рудника, за да подготвят един от участъците за производство, както беше записано в споразумението. Ситуацията в "Бабино" към момента е високорискова, каза Владимир Топалов, който е председател на федерация "Въгледобив" към КТ "Подкрепа", и това се е превърнало в тема номер едно при разговорите за набелязване на конкретните мерки за стабилизиране на предприятието: Този рудник е доста тежък и от друга гледна точка - наличието на газ метан, който създава допълнителни трудности. Спирането на добива води след себе си до запалването на въглищата. На въпрос на "Хоризонт" - с кого преговарят синдикатите и обезсмисля ли се подадената от изпълнителния директор на мината Красимир Чаврагански оставка, след като се оказа, че той е едноличен собственик на дружеството, Топалов заяви: Работеща схема, която да е от полза на всички - аз съм убеден, че и той ще я приеме. При всички положения съществуващата структура няма да остане.

Временна анкетна комисия в НС ще проверява съмненията за господстващо положение на горива

Временна анкетна комисия ще проверява съмненията за изкривяване на конкуренцията и съмненията за господстващо положение на горива от 2008-а до 2016 година. Предложението за комисията е на ГЕРБ.  Мартин Димитров от Реформаторския блок поиска от комисията да отговори на въпроса кои са собствениците на данъчните складове. И да се работи за промени, които да отворят за конкуренция пазара на горива:Зададохме редица въпроси към сегашният финансов министър и той не отговори на въпроса, кои са собствениците на данъчните складове като капацитет. Този въпрос трябва да бъде разгледан от комисията и тя да направи следващите крачки, за да може чрез ценова конкуренция цените да бъдат сравними спрямо ЕС. Румен Гечев от БСП настоя комисията да обмисли законодателна промяна, с която при по-силна конкуренция да има по-високи вноски в бюджета:Акцизите в България са почти три пъти по ниски върху горивата, отколкото акцизите в една богата държава като Холандия. Това означава, че стотици милиони левове не влизат в хазната на България, както в Холандия и Германия, а влизат в хазната на тези, които продават горивата. Емил Димитров от ПФ настоя комисията да бъде създадена след изборите.  За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Тя ще работи три месеца. Друга временна комисия ще проверява концесията на рудник „Бабино“ на „Мини Бобов дол“ за последните 11 години. Съмненията са, че при предоставяте на концесия държавата е била ощетена с близо 70 милиона лева.  Парламентът ще гледа на второ четене и промени в Закона за военната полиция.  Едно от предложенията ще разреши служителите на Военната полиция да използват физическа сила и помощни средства, когато това е абсолютно необходимо.  В програмата е и първото гласуване на промените в Закона за Селскостопанската академия и второ гласуване на Законопроект за независимия финансов одит. 

Временна анкетна комисия в НС ще проверява съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата

Парламентът създаде две парламентарни комисии. Едната ще се занимава със съмненията за изкривена конкуренция в сектора на горивата. Втората комисия ще проверява концесията на рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол". Временна анкетна комисия ще проверява съмненията за изкривяване на конкуренцията и съмненията за господстващо положение на горива от 2008-а до 2016 година. Предложението за комисията е на ГЕРБ. Депутатите не приеха сходното предложение на БСП, които настояваха да се проверява за картел, с мотива, че създаването на картел е само един от елементите при изкривяване на конкуренцията. Мартин Димитров от Реформаторския блок поиска от комисията да отговори на въпроса кои са собствениците на данъчните складове. И да се работи за промени, които да отворят за конкуренция пазара на горива:Зададохме редица въпроси към сегашният финансов министър и той не отговори на въпроса, кои са собствениците на данъчните складове като капацитет. Този въпрос трябва да бъде разгледан от комисията и тя да направи следващите крачки, за да може чрез ценова конкуренция цените да бъдат сравними спрямо ЕС. Румен Гечев от БСП настоя комисията да обмисли законодателна промяна, с която при по-силна конкуренция да има по-високи вноски в бюджета:Акцизите в България са почти три пъти по ниски върху горивата, отколкото акцизите в една богата държава като Холандия. Това означава, че стотици милиони левове не влизат в хазната на България, както в Холандия и Германия, а влизат в хазната на тези, които продават горивата. Емил Димитров от ПФ настоя комисията да бъде създадена след изборите.  За председател на комисията бе избран Валентин Николов от ГЕРБ. Тя ще работи три месеца. Друга временна комисия ще проверява концесията на рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол" за последните 11 години. Съмненията са, че при предоставяте на концесия държавата е била ощетена с близо 70 милиона лева.  Парламентът гледа на второ четене и промени в Закона за военната полиция.  Едно от предложенията ще разреши служителите на Военната полиция да използват физическа сила и помощни средства, когато това е абсолютно необходимо.  В програмата е и първото гласуване на промените в Закона за Селскостопанската академия и второ гласуване на Законопроект за независимия финансов одит.