21.10.2016

Ученици честват 147 години Българската академия на науките

  Учените от Българската академия на науките ще отбележат 147 години от учредяването на Академията с тържествено събрание-концерт на 12 октомври. Тържеството ще открие председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, а зам.-председателят акад. Дамян Дамянов ще изнесе доклад по повод годишнината. Акад. Евгени Головински ще произнесе академично слово на тема “Научната популяризация като елемент от просветителската дейност на БАН“. Ще бъдат връчени грамоти за отлично представяне в конкурси на ученици от Ученическия институт на БАН, съобщава БГНЕС. Музикалната програма включва изпълнения на солисти на Софийската опера и балет. Във фоайето на сградата на БАН е експонирана фотоизложба „Моменти от живота на Академията (2012-2016)”. Българската академия на науките е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя е основана на 29 септември /11 октомври 1869 г. и започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 30 септември /12 октомври 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество български родолюбци да равнят своя народ с развитите европейски нации. 

Още

Бандерас е пленен от българската красота: Още една хубавица се гушна до него! (СНИМКА)

Топ моделът Жана Янева плени холивудския актьор Антонио Бандерас с перфектни мерки и много чар. "Мис Вселена 2012" сподели кадър от срещата, където Бандерас е доста усмихнат и видимо доволен от компанията й. За момента Жана Янева пък нямала намерение да се занимава с кино, но признава, че е гледала повечето филми с Антонио Бандерас и му симпатизира от доста време насам, пише Хот Арена.

Българската "Булпрос" е сред най-динамичните IT компании в Централна и Източна Европа

1057% е средният ръст в приходите на компаниите в топ 50 за периода 2012 - 2015 г. Една българска компания се нареди сред 25-те най-бързо растящи IT фирми в Централна и Източна Европа в класацията на Deloitte Fast 50 за 2016 г. "Булпрос" заема 24-о място в основното подреждане. Класацията определя технологичните дружества с най-голям растеж на приходите за последните пет години. Основното изискване, освен фирмите да са регистрирани преди този период, е и да отчитат минимум 50...

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за С

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за СЕТА

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).  Борисов отговори на въпрос на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП):Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 година да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада, защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз (ЕС). Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим.За да бъде подписано от ЕС споразумението, СЕТА се нуждае от единодушната подкрепа на 28-те държавни и правителствени ръководители, които заседават днес и утре в Брюксел.

Скопският "Дневник": Как така ние крадем, а Гърция не краде българската история?

В България нямало реакции на изказването: Македония е гръцка!