25.10.2016

БАН отбелязва 147 години от своето учредяване

Учените от Българската академия на науките (БАН) ще отбележат днес 147 години от учредяването на Академията. БАН е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 12 октомври 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество българи да приравнят своя народ с развитите европейски нации.

Още

Проучване: Цените на банковите услуги в България са високи

Цените на банковите услуги в България са все още високи. Това е един от изводите на проучване, направено от Фондация "Граждани срещу бюрокрацията". Председателят на организацията Стефан Христов обясни, че оперативните разходи по поддръжка на сметки и преводи са най-високи.

Стефан отиде да си изтегли пари от банкомат край НДК, но попадна на неочаквана находка

За първи път потребител откри скимиращо устройство от банкомат. Мъжът се натъкнал на неочакваната находка при опит да изтегли пари от дебитната си карта.

Американските банки настояха за удължаване на процеса по Brexit с няколко години

Американски банки са заявили както пред официални представители на Европейския съюз, така и пред британското правителство, че те настояват финансовата индустрия на Острова да бъде защитена от Brexit в продължение на няколко години, след като Великобритания напусне ЕС, съобщава електронното издание BuzzFeed News, цитирано от БНР. По-рано този месец банкови мениджъри от САЩ са посочили пред служители на Европейската комисия, че те се нуждаят от повече от двете години, които са определени като краен срок за процедурата по излизане от ЕС, за да се подготвят за Brexit и настояват за преходен период, за да видят какво ще бъде новото споразумение, договорено с Великобритания, посочи пред BuzzFeed News източник от ЕС, запознат с въпроса. Банките са изразили изричен интерес към преходно споразумение, чрез което да останат в сила за период от няколко години текущите регулаторни механизми и запазване на достъпа до единния европейски пазар. Неназованият европейски източник също така прогнозира, че през следващите месеци банките ще хвърлят огромни усилия в истинска лобистка кампания по този ключов въпрос. Тези усилия ще включват по-прецизни техни молби към Великобритания и ЕС, както и доклади, свързани с несигурността относно работните места във финансовия сектор и рисковете за инвестициите, ако исканията им не бъдат изпълнени. Според някои оценки, 1,1 млн. трудещи са заети във финансовия сектор на Великобритания. Отделно от това, други висш правителствен източник от ЕС е споделил пред BuzzFeed News, че британски служители са споделили на двустранна среща, че банките настояват за петгодишен преходен период след старта на преговорите за Brexit. През уикенда председателят на Британската банкова асоциация (BBA) - Антъни Браун предупреди, че редица големи международни банки се готвят да изтеглят някои от операциите си от Великобритания в началото на 2017 година с оглед на несигурността за бъдещите отношения на страната с Европейския съюз след Brexi. Днешната информация на BuzzFeed News сякаш подчертава, че банките настояват за по-голяма сигурност относно това, което може да дойде в резултат на преговорите за Brexit и са готови дори на заплахи, за да я получат. От друга страна обаче, настояването за удължаване на предходния период е сякаш сигнал, че чуждестранните банки ще търсят начини, за да останат в Лондонското сити, ако те получат правилните условия от предстоящите преговори за излизане на Великобритания от ЕС.

Всички мислят, че като работя в чужбина съм банкомат

"Старото "БМВ", което купих, го пазя в гаража от миналото лято за посещения в родината, защото съм на работа в Германия и пътувам само с автобус, а из града с велосипед. Купих нови калъфки за седалките, за да изглежда като нова." "Жената и децата си...

Компаниите за електронни пари убедително конкурират банките с по-ниски такси за превод на валута

Компаниите за електронни пари убедително конкурират банките с по-ниски такси за превод на валута Банките вземат три-четири процента такси върху валутните преводи, изчислиха експерти. Това дава възможност на компаниите за електронни пари предлагат конкурентно решение. За намаляване трансферните такси по плащания във валути, различни от лева, можем да използваме карта, издадена от дружество за  електронни пари, обясни експертът Мартин Богданов.Тъй като тези компании работят само в един сегмент и единствено онлайн, те нямат толкова големи разходи, колкото банките, като разликата може да достигне десетки пъти. Според финансиста, обаче, за хората, които не пътуват в чужбина и не пазаруват от чужди търговци подобен продукт не е особено подходящ.