27.10.2016

БАН отбелязва 147 години

Учените от Българската академия на науките /БАН/ ще отбележат днес 147 години от учредяването на Академията. БАН е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 12 октомври 1869 г., въплъщавайки стремленията на множество българи да приравнят своя народ с развитите европейски нации.

Още

НИМХ към БАН: Много облаци, но малко дъжд днес

Днес облачността ще е значителна, и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен североизточен, в крайните източните райони временно силен северен вятър.

"Екатимерини": Гръцките пари пълнят банките в България и Румъния

Изтичането на капитал от гръцките банки през миналата година подсилиха банковите депозити в България и Румъния, на фона на страховете от Грекзит, политическа нестабилност и 23-дневна банкова блокада, която принуди редица малки и средни предприятия да се преместят в други страни от Европейския съюз, пише електронното издание Ekathimerini, цитирано от Фокус.

БГ студенти източват банките и се изнасят на Острова

Българските студентите, които записват висше във Великобритания, през последните пет години са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си. Това изчисли координаторът по проект "Световно образование"...

Зловеща статистика: БГ студентите източват банките ни и се изнасят в Европа

Българските студентите, които записват висше във Великобритания, през последните пет години са изтеглили заеми по около 12 млн. британски паунда годишно, за да финансират следването си. Това изчисли координаторът по проект „Световно образование“ Светлан Данев, цитиран от Монитор.

Германци с интерес към банята в Банкя

В София ще заработи ретро кафене с храни и напитки от началото на ХХ век Предстои подписване на концесия за минералната баня в Банкя, каза директорът на Общинско предприятие "Туризъм"-София Иво Маринов в Троян по време на работна среща между бизнеса и местната власт, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Към момента се водят преговори с германско пенсионно дружество, което планира през следващите 35 години да оперира банята, да я превърне в СПА ц...

Финансират Института за ядрени изследвания към БАН

Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките за дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център, пиши БГНЕС. С осигуряването на средствата ще бъдат стартирани дейности със закупения ускорител – тип циклотрон, който да произвежда изотопи за нуждите на медицината в България. С новия ускорител ще се задоволят нуждите от радиофармацевтика FDG, използван за диагностика на онкологичните и други заболявания в България. С постановлението са одобрени и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 150 хил. лв. за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световно първенство по самбо в София през тази година. Така се осигуряват условия за организация и провеждане на първенството, включено в международния спортен календар и утвърждаване на авторитета на страната ни сред световната спортна общественост. Предоставените средства са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2016 г.