22.10.2016

Спасяват с робот стенописите на Бачковския манастир

Влага унижожава ценни стенописи в Бачковския манастир. За да ги спаси, игуменът архимандрит Симон въвежда нов иновативен метод за отводняване на зидовете в централния храм "Успение Богородично". Чрез робот ще бъдат пробити дупки на всеки 15 см до основите на църквата. В тях ще бъдат вкарани минерални соли, а после ще се направи запечатка.

Още

СПЕШЕН РЕМОНТ: Възстановяват с робот стенописи в Бачковския манастир

Чрез специален робот ще бъдат спасени вековните стенописи в светата обител

1000 лева за девственица на Бачковския манастир

Момичетата отричат: "Взимаме се по любов, не ни продават" До 1000 лева за девственица спадна мизата при калайджиите, които всяка година в навечерието на 28 август – Голяма Богородица по стар стил, се събират на Бачковския манастир да...

1000 лева за девственица на Бачковския манастир (СНИМКИ/ВИДЕО)

До 1000 лева за девственица спадна мизата при калайджиите, които всяка година в навечерието на 28 август – Голяма Богородица по стар стил, се събират на Бачковския манастир да празнуват. Наред с купона родителите на млади момичета се опитват да ги спазарят и да изкарат някой лев от чедата си. „Дай пари за снимките. Че за какво сме дошли тука, ако не изкараме някой лев”, извика на няколко пъти към екипа на БЛИЦ ромка на средна възраст, потърквайки многозначително палец в показалец.

Чудо! Икона на Богородица в Бачковския манастир помогна на жена да се сдобие с рожба (ВИДЕО)

В продължение на години Ирина прекарва нощта срещу Голяма Богородица в Бачковския манастир. И един ден на молитвите й било отговорено - след два неуспешни опита и много молитви Ирина се сдобила с дъщеря. Дори я кръстила на Божията майка - Мария.

Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир

Хиляди християни посрещнаха Успение Богородично в Бачковския манастир, който отбелязва и своя храмов празник. Вярващите чакаха с часове, за да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка с младенеца. Опашките продължават и в момента. Десетки хора свидетелстват за нейните сили и способности.

Хиляди се стичат в Бачковския манастир, за да се докоснат до Чудотворната икона

Хиляди българи пристигат и в Бачковския манастир, за да се докоснат до Чудотворната икона на Дева Мария, която е на 1 300 години. Дарители са осигурили курбан и минерална вода за хората. Спрян е и ремонтът в района на манастира, за да може безпрепятствено да се стигне до Светата обител. Вижте повече от прякото включване на Николай Райшинов.