27.10.2016

Обявиха извънредно положение и в Южна Каролина заради урагана Матю

Президентът на САЩ Барак Обама обяви вчера извънредно положение в Южна Каролина заради урагана Матю, който премина през щата през уикенда, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.Мярката ще предостави средства от федералния бюджет на местните власти и на някои неправителствени организации за подпомагане на пострадалите 13 окръга в щата. Извънредно положение в щата Северна Каролина заради урагана Матю 14 души загинаха заради бурята в съседния щат Северна Каролина, а близо 4000 души...

Още

Повишение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 260 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна през последната седмица малко по-силно от очакваното, но остава в нива, подсказващи за продължаващо укрепване на трудовия пазар в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 15-и октомври се повишиха с 13 000 до 260 000 при средни прогнози на финансовите пазари за тяхно по-скомно нарастване до 250 000, показва проучване на Департамента по труда. Данните за предходната седмица до 8-и октомври бяха ревизирани слабо нагоре до 247 000 от 246 000 предишна оценка. По този начин молбите за помощи при безработица продължават да задържат недалеч от тяхото 43-годишно дъно от 246 000, достигнато две седмици по-рано - най-ниско тяхно ниво от ноември 1973-а година. В същото време молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 за 85-та поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1970 година насам, когато обаче населението и работната сила в САЩ беше далеч по-малки по размер. На четириседмична осреднена база молбите за социални помощи за седмицата до 15-и октомври се повишиха с 2250 до 251 750 броя, задържайки за 83-та поредна седмица задържат под важното ниво от 300 000. Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 8-и октомври нараснаха със 7000 до 2,057 милиона. Департаментът по труда отбеляза, че няма специфични фактори, които да се повлияли на последните седмични данни. Въпреки това редица икономисти отбелязват, че последните данни за молбите при помощи при безработица вероятно са повлияни, както от урагана "Матю", който удари югоизточното крайбрежие на САЩ, така и от официални държавен празник на 10-ти октомври за Деня на Колумб. Ураганът "Матю" атакува Южна Каролина на 8-и октомври и причини доста вреди и наводнения в няколко щата. По време на самата буря редица компании затвориха временно врати, което принуди част от техните работници да попълнят молби за помощи при безработица през последната седмица, като това вероятно ще се отрази върху този тип данни и през следващите няколко седмици. Официалният празник за Деня на Колумб също съвпада с отчетения период и може да "изопачи" данните за заявките за социални помощи.

Жертвите на урагана Матю в САЩ вече са 34

Броят на жертвите на урагана Матю в САЩ достигна 34 души, като повече от половината са загинали в Северна Каролина, съобщи Асошиейтед прес. Близо 4000 души в Северна Каролина бяха евакуирани от домовете им. Останалите смъртни случаи, свързани със стихията, са в щатите Джорджия, Флорида и Южна Каролина. Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение и в Южна Каролина, след като преди това направи същото в Северна Каролина. Тази мярка ще позволи предоставянето на средства от федералния бюджет на местните власти и на някои неправителствени организации за подпомагане на пострадалите в щата. Макар и леко, е бил засегнат и космическият център "Кенеди" във Флорида. Периферията на урагана Матю засегна и атлантическите провинции на Канада. Стихията предизвика проливни дъждове и силни ветрове, като без електричество останаха повече от 150 000 души.

Властите в Северна Каролина откриха ощ един загинал от урагана "Матю". Жертвите станаха 12

Властите в Северна Каролина съобщиха за смъртта на 12-та жертва на урагана „Матю“ в щата, след като 75-годишен мъж е намерен в колата му в окръг Гейтс. Съобщава се за 26 смъртни случая, свързани с урагана в Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия и Флорида, предаде CBS News. Щатският Център за реакция при извънредни събития съобщи, че властите са получили доклад за изчезнал мъж в събота, а за последно сигнал от телефона му е засечен край Гейтсвил, който беше наводнен. Когато придошлите води започнаха да се оттеглят, колата му беше намерена с тялото на загинали вътре. Опасно покачване на нивото на водите на река Нюси при Кинстън, Северна Карлина, където е наредена задължителна евакуация. В окръг Леноир нивото на реката е със седем фута (217 см) над нормалното. Властите предупреждават, че с движението на водите надолу по течението може да се очаква ниво от 26 фута (792 см) по-късно през седмицата.

Обама обяви извънредно положение в Северна Каролина заради "Матю"

Извънредно положение е обявено от американския президент Барак Обама в щата Северна Каролина, където премина ураганът "Матю", съобщиха от Белия дом. Решението позволява да се предостави федерална помощ на жителите в десет окръга, ударени от бурята.  Близо 2000 души в град Ламбъртън бяха блокирани в жилищата си или потърсиха спасение по покривите от придошлите води на река Ламбър. Големи наводнения се очакват и през следващите дни в населените места по поречията. В окръг Ленор е разпоредена евакуация. Над 1 милион души все още са без ток в щатите Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина и Вирджиния.

В Северна Каролина евакуират хората по поречието на река Нюси

Властите в Северна Каролина съобщиха за смъртта на 12-та жертва на урагана „Матю“ в щата, след като 75-годишен мъж е намерен в колата му в окръг Гейтс. Съобщава се за 26 смъртни случая, свързани с урагана в Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия и Флорида, предаде CBS News .

Барак Обама обяви извънредно положение в щата Северна Каролина

Извънредно положение е обявено от американския президент в щата Северна Каролина, където премина ураганът Матю, съобщиха от Белия дом. Решението позволява да се предостави федерална помощ на жителите в десет окръга, ударени от бурята.  Близо 2000 души в град Ламбъртън бяха блокирани в жилищата си или потърсиха спасение по покривите от придошлите води на река Ламбър. Големи наводнения се очакват и през следващите дни в населените места по поречията. В окръг Ленор е разпоредена евакуация. Над 1 милион души все още са без ток в щатите Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина и Вирджиния.