27.10.2016

Изложба на престилки в Етнографския музей

Една от най-старинните и неизменни части към българската народна женска носия е престилката. Тя е задължителна част от нея. Без престилката е немислим пълният костюм. Тя убедително свидетелства за народностната култура на населението от отделните краища на българските земи, което е с различна историческа съдба. Николина Манчева и Народно читалище "Христо Ботев-1928 г." с. Подвис, община Сунгурларе, са подредили изложба с престилки на първия етаж на Етнографския музей в Бургас. Пъстроцветните престилки са събрани от цяла България, демонстрирайки многообразието от символи и материали. Акцент е поставен върху престилките на българите от Сунгурларско и Карнобатско. Откриването ще се състои в сряда от 16.00 часа в Етнографския музей в Бургас на ул. Славянска 69. ...

Още

Народни танци и урок по плетене в етнографския музей

Инициативата е под наслов "Опознай традициите, за да обикнеш народа си"

Ден на отворените врати в Етнографския музей

Ще се пренесем в света на българския фолклор и народните традиции в деня на отворените врати в Националния етнографски музей. Днес Националният етнографски музей празнува двойна годишнина - 110 години от създаването на музея и 170 години от рождението на първия директор Димитър Маринов. По този повод и малки, и големи ще имат възможност да научат народен танц или да запеят песен, характерна за различни празници.

Бистришките баби и курс по народни танци в Етнографския музей

Националният етнографски музей при БАН днес отваря врати за свободен достъп. Гостите могат да разгледят изложбите "Етнографски етюди. На Димитър Маринов - посвещаваме", "Д-р Евдокия Петева-Филова - завръщане в Двореца", "Неувяхващият цвят на гейшата" и "Родопския славей. 90 години от рождението на народната певица Радка Кушлева". Несъмнено интерес ще предизвикат изпълненията на Бистришките баби, а малките и възрастните посетители ще се учат да играят народни танци с Ансамбъл "Пламъче", да плетат и да тъкат колани "на кори" с Ателие "СедянкаТА", и да запеят лазарска или коледарска песен на семинар, посветен на традиционните празници.Музеят започва и фондонабиращата кампания "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на постоянно действащ модерен Образователен център в три от залите на музея. Денят на отворените врати е част от Дните на културното наследство, започнали от 14 октомври по случай 110 години от откриването на Народния етнографски музей в София.

„Шевицата – богатство,сътворено от българката” представят в Етнографския музей

Изложба “Шевицата – богатство,сътворено от българката” на колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” при Читалище „Алеко Константинов”  ще бъде открита от 17.30 ч. в Етнографския музей в Пловдив. Изложбата представя везби по мотиви и шевици от автентични национални костюми, ризи, сукмани, кърпи, колани и др., Акцентът в изложбата е тяхната съвременна интерпретация върху облекла, рокли и блузи, битови предмети като покривки, карета, възглавници, пана и аксесоари. И нещо съвсем ново: шевици, аранжирани като картин...

Празника на пестила се провежда в етнографския музей "Етър"

Гостите на етнографския музей на открито "Етър" ще могат до неделя да се насладят на Празника на пестила. В рамките на мероприятието са предвидени дегустации и демонстрации на открито за приготвяне на "десерта на балканджиите". Пестилът, по-известен като "габровски шоколад", е обикновен мармалад, разстлан на тънки пластове и изсушен.

Празник на пестила се провежда в етнографския музей "Етър"

Гостите на етнографския музей на открито "Етър" ще могат до неделя да се насладят на Празника на пестила. В рамките на мероприятието са предвидени дегустации и демонстрации на открито за приготвяне на "десерта на балканджиите". Пестилът, по-известен като "габровски шоколад", е обикновен мармалад, разстлан на тънки пластове и изсушен.