23.10.2016

Още

Гл. комисар Николов разкри каква е обстановката с пожара в Хасковско

Площта на пожара край Маджарово е над 4 000 дка, в това число поне 1500 дка горски масиви. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН, във връзка с пожара край Маджарово, цитиран от "Фокус". На мястото на пожара работят екипи на пожарната, полицията, горско стопанство, доброволци под ръководството на областния щаб”, заяви Николов.

Градина с пейки и театрална сцена радват учениците в двора на ВТГ "Георги Раковски"

В двора на Варненската търговска гимназия "Георги Раковски" вече има градина с пейки и театрална сцена. Проектът за облагородяване на част от двора на гимназията е с финансовата подкрепа на общината и е посветен на младежката европейска столица, в каквато градът се превръща през следващата година. Идеята е на учениците, като самите те са положили и труд за изпълнението й, обясни заместник-директорът на училището Никола Цанков: Идеята дойде от самите деца, които по един или по друг начин търсеха своето място, където да си почиват, да си прекарват междучасията, да имат своите моменти, проекти свои да изградят и съответно възможността навънка, на свеж въздух, лятото особено, да прекарват част от часовете си.

Балканите и изборната анатомия

Изборна анатомия. И понеже сме на Балканите се хванахме за х.я или за п....а, ако се опрем на латинския език. Тонът го зададе лидерът на ДСБ Радан Кънев. Междувременно Теленор отнесе голяма глоба от КЗК за подвеждаща реклама. А драмата с АЕЦ „Белене“ продължи и през тази седмица. Бившият икономически министър Петър Димитров дори се сдоби с обвинение. А Божо Кравата, издирван от МВР и Интерпол под дърво и камък, проговори пред една национална телевизия преди да се предаде. В каква държава живеем... да те търси полицията, а ти да даваш интервюта.... Кънев: Извинявам се само на зрителите за бай Х.й Поднасям искрени извинения на зрителите на Нова ТВ и г-н Виктор Николаев (но само на тях) за използвания по неподходящо време в национален ефир нецензурен израз "байхуй" (пише се слято, според мен). Това заявява Радан Кънев във връзка с по-раншното си изказване, в което коментира премиера Бойко Борисов, който в петък свика срещата на правителството с подкрепящите го партии,така: "Абе, бай Х.й ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!" КЗК наложи глоба на Теленор за над 5 млн. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома. КЗК установи, че „Теленор България“ ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от Закона...

Проектът "Българско даскало" помага на децата, които не разбират добре български, да останат в училище

Проектът "Българско даскало" помага на децата, които не разбират добре български, да останат в училище. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), разказа за проекта: "Българско даскало " е един от 24-те проекта, които Фондация  "Работилница за граждански инициативи" подкрепя из цялата страна и който е насочен към работа с деца и изграждането на различни умения в децата. Обикновено проектите, които подкрепяме са насочени към създаването и изграждането на силни страни в децата, така че те да могат да се справят с различни промени. Проектът на Фондация "Кузманов“ отговаря на най-големия и най-наболелия въпрос на българското образование – оставането на децата в училище. По-голямата част от първокласниците имат майчин език, различен от българския, което се явява изключително голям проблем за тяхното обучение в училище, което е на български език. Нивата на отпадане на децата от училище преди завършването на основно образование са наистина много големи и една от причините е, че те не могат да се впишат и не могат да достигнат децата, чиито майчин език е българският. Ние се опитваме да предпазим децата, които са от ромски произход, от социално изключване, това заяви в Атанас Кузманов, автор на идеята за проекта "Българско даскало": Решихме да кандидатстваме по програмата, защото Фондация "Работилница за граждански инициативи“ подкрепя едни не особено големи фондации и неправителствени организации, каквато е и Фондация "Кузманов“. Нашата работа е да работим с учебни заведения в цялата страна, а това беше една много добра възможност ние да продължим нашата работа и да я задълбочим, да я сложим на едно друго ниво, а именно да работим и с децата, които са включени в специален СИП, работим и с родителите. Буквално другата седмица ще излезе наръчникът, който правим за родителите. Работим и с местните институции. С дейностите по проекта децата се социализират, коментира Дафинка Самарджиева, учител в училище "Любен Каравелов" в Пещера: Идеята ни беше да създадем такъв СИП, в който да се работи извън учебните часове, както и темата на часовете да бъде подчинена на проучване на историята на града, на местните паметници, запознаване на децата с традиции и обичаи на местното население, с традициите на различните етнически групи. Децата с голям интерес изследваха легенди, откриваха народни носии, предмети, които са били използвани от различните етноси преди години, като ги съпоставяха с това, което използват днес. Цялото интервю с Илияна Николова, Атанас Кузманов и Дафинка Самарджиева можете да чуете в звуковия файл.

Пищова: Нямам нужда от реклама

„Нямам нужда от реклама”, каза кандидатът за президент Димитър Маринов–Митьо Пищова. По думите му медийните пакетите са били разпределени там, където той не е искал, предаде Нова тв. „Основната идея е, че чрез тяхната кандидатура искахме да направим шоу и да покажем каква е действителността. Искахме да събудим хората”, каза от своя страна Георги Георгиев, който е председател на Българското национално обединение. Той сподели, че е актьор, който в момента играе в театъра "Избори". На въпрос дали стои и зад друг кандидат за президент - Кемал Рамадан, Георгиев категорично отрече тази информация. 40 000 лeвa е сумата, която се отпуска от държавния бюджет, за да се подпомогнат кампаниите на партиите, коалициите и инициативните комитети, които не получават държавни субсидии, за да проведат своите кампании. Всеки инициативен комитет избира колко и в кои медии да похарчи своята сума. Преди договорът да се сключи обаче има процедура. Отхвърлени договори от Централната избирателна комисия вече има. Сред тях е този на лидерът на партията „Българска пролет” и независим депутат Велизар Енчев, който пожела да инвестира 36 000 от отпуснатите му средства за телевизията, в която самият той има предаване. По информация на вестник „Сега” е отхвърлено и искането за договор на председателя на инициативен комитет Николай Михайлов, който е избрал да преведе 39 962 лева отново на същата телевизия. В същото време Централната избирателна комисия вече е одобрила други заявки за по-малки сума за агитация в същата медия. Като фаворити на комитетите се очартават и две радиостанции - от Видин и от Силистра, където според изданието две от гражданските сдружения вече са се опитали да насочат над 39 900 лева към двете медии. По информация на сайта „Отворен парламент” към 17 октомври разпределените средства по медии са за над 1 млн. лева.

Източват ли се парите за кандидат-президентската кампания?

„Нямам нужда от реклама”, каза по Нова телевизия кандидатът за президент Димитър Маринов – Митьо Пищова. По думите му медийните пакетите са били разпределени там, където той не е искал. „Основната идея е, че чрез тяхната кандидатура искахме да направим шоу и да покажем каква е действителността. Искахме да събудим хората”, каза от своя страна Георги Георгиев, който е председател на Българско национално обединение. Той сподели, че е актьор, който в момента играе в театъра „Избори“. На въпрос дали стой и зад друг кандидат за президент - Кемал Рамадан, Георгиев категорично отрече тази информация. 40 000 лeвa е сумата, която се отпуска от държавния бюджет, за да се подпомогнат кампаниите на партиите, коалициите и инициативните комитети, които не получават държавни субсидии, за да проведат своите кампании. Всеки инициативен комитет избира колко и в кои медии да похарчи своята сума. Преди договорът да се сключи обаче има процедура. Отхвърлени договори от Централната избирателна комисия вече има. Сред тях е този на лидерът на партията „Българска пролет” и независим депутат Велизар Енчев, който пожела да инвестира 36 000 от отпуснатите му средства за телевизията, в която самият той има предаване. По информация на вестник „Сега”, е отхвърлено и искането за договор на председателя на инициативен комитет Николай Михайлов, който е избрал да преведе 39 962 лева отново на същата телевизия. В същото време Цен...