23.10.2016

Борисов скочи срещу новия ректор на Медицинска академия

"Скандален и непрозрачен е изборът на новия ректор на Медицинския университет в София. Нямам абсолютно никаква роднинска връзка с новия ректор...

Още

Важна медицинска новина за страдащите от мигрена

Причинители на мигрената може да са бактериите в устата, смятат лекарите, пише сп. mSystems. Нитратите, съдържащи се в обработеното месо, зелените зеленчуци и лекарствата за сърце може да се превърнат в нитрити заради бактериите, намиращи се в устната кухина.

От съображения за сигурност медицинската евакуация от Алепо не може да започне

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции, предаде БНТ. Той не уточни кой е отговорен за осуетените планове за медицинска евакуация, но подчерта, че ситуацията в сирийския град е "астрономически трудна".  Вчера Ян Егеланд, съветник на специалния пратеник на ООН в Сирия, каза, че международната организация е получила от сирийската армия, опозиционните групи и Русия "зелена светлина" за евакуацията.

Медицинска евакуация от Алепо не може да започне поради проблеми със сигурността

Планираната за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции.

Медицинската евакуация от Алепо не може да започне поради проблеми със сигурността, обяви ООН

Планираната  за днес евакуация на ранените и болните от източната част на Алепо не може да започне поради поради проблеми със сигурността. Това съобщи днес в Женева говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке, цитиран от световните агенции. 

проф.д-р Стефан Костянев: Проблемите в МУ - София ще разединят медицинската общност

Медицинският университет в София ще оцелее, но скандалите в него  ще разединят медицинската общност, каза проф.д-р Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив на дискусия за здравеопазването.Сформирайки Съвет на ректорите на медицинските университети, те ще се борят на първо място да не бъде намалена държавната им субсидия, както се предвижда, с почти 10 на сто, посочи проф.Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив: В момента има една настройка в другите университети за това, че нашата държавна субсидия е много голяма и за това без дори да ни питат, се взе решение да бъде коригиран коефициента, който определя държавната субсидия от 9,4 на 8,5. Това едва ли ще промени положението на другите университети, защото студентите по медицина, фармация и дентална медицина са само 3 процента".   Скандалите около Медицинския университет в София, който догодина чества 100-годишен юбилей и е най-старото учебно заведение, ще постави демаркационна линия между медицинската общност, смята още проф.Костянев: Причината пак отива в народопсихологията. Университетът ще оцелее. Аз съм сигурен в това.Това е най-големият български университет.

Заради дете със следи от ухапвания медицинска сестра е отстранена от работа

Медицинска сестра от детските ясли "Веселушко" в Бургас е временно отстранена от работа, защото не е сигнализирала, че едно от децата има ухапвания по гърба. Снимки на родител в социалните мрежи и обвинение, че дъщеря му е била нахапана, предизвика проверки в детското заведение. Тя е установила, че още когато детето е постъпило в яслата, медицинската сестра е забелязала нахапванията, обясни кметът на Бургас Димитър Николов: Временно е отстранена медицинската сестра от работа. Подготвяме наказание за останалия екип, защото сутринта, когато са приели детето, в самото начало, когато са видели, че има белези, неестествени травми по гръбчето и тялото, веднага не са уведомили нито родителите, не са уведомили ръководството на детската градина. Димитър Николов обясни, че не може да коментира дали инцидентът е станал вкъщи. Държавната агенция по закрила на детето също прави проверка.