28.10.2016

България победи, но Евро 2017 остана мираж

Младежката селекция на България победи Румъния с 2:0 в последната си квалификационна среща за Евро 2017. Попаденията за успеха отбелязаха Тони Тасев и Александър Георгиев. Със спечелените три точки „трикольорите“ събраха актив от 17 точки и финишираха на второ място в Група 5. Въпреки това, нашите м...

Още

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия в полза на пост в Световната банка

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева подаде оставка, за да постъпи на висок пост в Световната банка. В съобщение на Комисията се казва, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията.   Еврокомисар Кристалина Георгиева, която е и заместник-председател на ЕК, отговаряща за "Бюджет и човешки ресурси", е информирала председателя Жан-Клод Юнкер за решението си да подаде оставка, считано от 31 декември тази година. Причината, според съобщението, е за да бъде назначена за главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие. Заедно тези две институции са известни като Световната банка ,считано от 2 януари 2017 . В прессъобщението, разпространено от ЕК, се казва, че Жан-Клод Юнкер е решил Кристалина Георгиева временно да бъде заместена от другия заместник-председател на ЕК от Германия Гюнтер Йотингер, като двамата работят в тясно сътрудничество до напускането й в края на годината, за да има плавен преход в нейния ресор. Според правилата на ЕС Българското правителство трябва да номинира нов кандидат за еврокомисар, който да бъде изпратен на мястото на Кристалина Георгиева в Брюксел. За момента няма допълнителна информация относно решението на Георгиева така изненадващо да напусне ЕК.

Владислав Горанов: Кабинетът ще подпомогне общините с големи задължения по линията на европейски проекти

Правителството е разработило механизъм в помощ на общините, които имат големи задължения по европейските проекти. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов пред съвета за тристранно сътрудничество: По някакъв начин трябва да помогнем на общините, които не винаги по собствена вина изпадат в състояние, в което се оказват с огромни задължения, свързани с управлението на европейски проекти. Дълговете им да бъдат редуцирани с 80 на сто като останалите 20 на сто, свързани с финансови проекти в предходният програмен период, бъдат върнати поетапно за три години.Асоциацията на индустриалния капитал подкрепя  проектобюджета за догодина като по-добър от миналогодишния, но има сериозни резерви заради планирания бюджетен дефицит от 1,4 на сто. Председателят на бизнесорганизацията Васил Велев смята, че е постижим нулев дефицит. Най-сериозният проблем за работодателите остава липсата на квалифицирани работници. Кабинетът, работодателите и синдикатите обсъждат финансовата рамка за 2017 година.

Ето с какви думи Кристалина Георгиева си тръгва от европейската политика

В социалните мрежи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева излезе с официално изявление по повод решението си да напусне комисията. В него тя обяснява и каква позиция ще заема в Световната банка.

Извънредно! Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия

Кристалина Георгиева е подала оставка като заместник-председател на Европейската комисия. Това става ясно от нейно съобщение в Туитър.

Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията! Оглавява Световната банка

Тя ще отговаря директно пред президента на Световната банка Джим Йон Ким, който получи втори 5-годишен мандат миналия месец, уточнява "Гардиън"