26.10.2016

Осем големи спортисти с назначения в Българската армия (ВИДЕО)

Това е възможност да придължим да работим в България, обяви Евгения Раданова

Още

По 700 лв. получават 7 души са заслуги към българската държава

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата в размер на 24 500 лв., пише БГНЕС. Държавните парични награди в размер на 700 лв. месечно се присъждат пожизнено за особените заслуги към българската държава и нация на проф. Пенчо Стоянов, проф. д-р Савка Шопова-Маркова, проф. Симеон Щерев, Илка Зафирова, Николай Николаев, акад. Николай Кауфман и Александър Балкански, за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата. По предложение на Министерския съвет Народното събрание прие решение в този смисъл през юли 2016 г. Необходимите средства са предвидени в централния бюджет.

Английската армия купува 350 снегоходки от българската Small Foot

Министерството на отбраната на Англия ще купи от българската стартираща фирма Small Foot 350 чифта иновативни надуваеми снегоходки, улесняващи придвижването в планински условия. Поръчката трябва да бъде изпълнена до края на декември. Продажбата минава през английски партньор – доставчик на армията, съобщи за "Капитал" Иван Колев, съсобственик на Small Foot. "Работим по сделката вече втора година. През зимата на 2014 се свързахме директно и изпратихме за тестване наши снегоходки на...

В Лондон започна Фестивалът на българската култура (Снимки)

Началото ще бъде дадено с концерт на английския цигулар Найджъл Кенеди и българския гъдулар Георги Андреев

Ген. Радев пред десетки творци: Заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност

Ако нямаме достойнство ще продължим да лазим по дъното, а трябва да полетим „Всички заедно трябва да съхраним българската духовна идентичност“. Това заяви кандидатът за президент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща с десетки представители на творчески съюзи.

Кючуков: СЕТА е заплаха за българската икономика. Полза имат само големите играчи

  Споразумението СЕТА между ЕС и Канада е заплаха за цялата българска икономика. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от АБВ Георги Кючуков, предаде БГНЕС. Каква част от хората, които подписват това Всеобхватно търговско споразумение са го прочели, запита той. То е около 1500 стр. и линк към него е даден през март т.г., а преговорите преди това се водеха в пълна секретност, уточни депутатът. Същото се получи и със споразумението TTIP. В обществото няма каквато и да е информация за това споразумение СЕТА, а то засяга много важни области от целия ни живот- като се започне с икономиката и се свърши с обществените услуги. Няма и дебат за него - за ползите и заплахите от него. Смятам, обаче, че то е особена заплаха за цялата българска икономика. Светът върви към глобализация, но когато тя не се контролира, се обръща в полза само на големите играчи за сметка на малките, а ние сме именно такива, каза той. Смешно е и намесването на падането на визите за българските граждани за Канада- това е все едно да замениш кон за кокошка. А ако се вгледаме внимателно дори и кокошката е излетяла, тъй като ЕС ще приеме реципрочни мерки срещу всички държави, които имат визов режим срещу отделни членки на съюза. Визите ни за Канада така или иначе ще отпаднат, т.е. заменяме нещо срещу нищо, констатира Кючуков. Не само Валония реагира и блокира споразумението СЕТА, повечето страни поставиха условия: Гърция за запазената марка Фета, Австрия за рестрикциите, водещи до потенциални загуби на компаниите, Унгария за ГМО и др. България мълчеше, призна той. Опасно е и навлизането на това споразумение в обществените услуги, в трудовите и екологични стандарти. Всяка американска фирма, която има филиал в Канада, и всяка канадска фирма с филиал в САЩ могат да се възползват безпрепятствено от СЕТА и да прилагат неговите клаузи в границите на ЕС, обърна внимание Кючуков. Нашият призив към правителството е да не се разчита само на негативния вот на Валония, а да се направи обстоен анализ и широко обществено обсъждане за ползите и заплахите от него, препоръча Кючуков. И чак тогава да се пристъпи към решение от българска страна, заключи той. 

Цецка Цачева в Ямбол: Ще настоявам за продължаването на модернизацията на българската армия

Трябва ни силна професионална армия. Възможно е и създаването на единна европейска армия – това предстои да се отстоява от българската дипломация“, обясни кандидатът за президент на ГЕРБ