25.10.2016

Завършващите "Туризъм" масово стават готвачи и ресторантьори

  Учещите туризъм желаят най-много да станат готвачи и ресторантьори. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов по време на дискусия за кадрите в туризма, пише БГНЕС. „Промените в Закона за професионалното образование вече са факт. За 2015 година се забелязва стабилна тенденция на увеличаване на приема в сектора на хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. Това направление се извършва в 130 професионални гимназии, 25 среднообщообразователни училища”, обясни Стаматов. Общият брой на учениците, които са се обучавали в професионални направления хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг са 14 100 ученици, а в професионално направление – пътуване, туризъм и свободно време – 3607 ученици. Най-желани професии от учениците са готвач - 4700 ученици в 60 училища, ресторантьор - 6300 ученици в 50 училища, хотелиер - 2800 ученици в 31 училища. Професиите с нисък прием в направлението са сервитьор, барман - 131 ученици, в 4 училища. Професиите с нулев прием и тази година са камериер, пиколо и портиер. В направлението „Пътуване, туризъм и свободно време” най-желани професии са организатор на туристическа агентска дейност - 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод - 772 ученици в 13 училища, аниматор в туризма - 353 ученици в 9 училища. Професиите с нисък прием са – планински водач - 83 ученици. 

Още

Три села чакат магистрала "Струма", за да развият туризъм

Три села в Благоевградска област чакат с нетърпение строежа на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле. В непосредствена близост до Брежани, Стара Кресна и Ощава, според най-новия проект за строеж, трябва да премине едното от платната на магистралата. Местните жители са убедени, че това ще донесе огромни ползи за трите населени места.

Работна група обмисля мерки за насърчаване на зимния туризъм

България е много слабо конкурентна на европейския и световния пазар с предлаганите условия за зимен туризъм, каза Николина Ангелкова

В Гърция отчитат спад на приходите от туризъм

Рязък спад на туристическите приходи отчитат в Гърция през август, съобщава гръцкото радио "Скай". Данните показват, че през най-силния месец от летния сезон приходите са с 9,2 на сто по-ниски от тези през същия месец миналата година.

Николина Ангелкова: Очаква се пореден добър сезон за зимния туризъм

Очаква се нивата на зимния туризъм да се запазят от миналата година и да се надградят постигнатите резултати, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Кюстендилецът Антонио Георгиев стана балкански шампион по културизъм

Кюстендилецът Антонио Георгиев триумфира на Балканското първенство по културизъм и фитнес в Княжевац, Сърбия. Младата надежда в българския културизъм спечели титлата при младежите до 75 килограма, а след това стана абсолютен шампион при младежите. „Това е, успях благодарение на моя треньор. Не мога да скрия радостта си. Изключително съм щастлив и вече съм сигурен на 10000 процента, че за да си шампион трябва да вложиш всичко, най- вече сърце. Ние го направихме. Треньор, обичам те. Тази п...