28.10.2016

РЗИ-Плевен приема оферти за извършване на имунизация с мобилен кабинет

Със Заповед на Министъра на здравеопазването е предоставен за бевъзмездно ползване до 20 ноември 2016 г. на РЗИ-Плевен, мобилен кабинет за обща практика - „Мерцедес Спринтер". Той е предназначен да се използва за извършване на задължителни имунизации на деца, при които няма данни за проведени имунизации, имунизационната схема за възрастта е непълна, нямат избран личен лекар и/или нямат постоянна адресна регистрация, уточниха от офиса на инспекцията в Плевен. За целта РЗИ-Плевен ще проведе избор на лечебно заведение, с което да сключи договор за...

Още

Хирурзи от Плевен отстраниха пръчка от мозъка на пациент

Екип на университетската клиника по "Неврохирургия" в Плевен, ръководен от началника на клиниката, републикански консултант доц.д-р Йордан Панов, спаси живота на 57-годишен мъж, приет в кома с проникнала в мозъка му 15-сантиметрова бамбукова пръчка. Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература. Това съобщи днес пред репортер на БТА доц.Панов. Пациентът Трифон докаран преди две седмици от ловешко село след инцидент в дома му. Късно вечерта той се...

Близките на станалите донори в Плевен получиха статуетки "Звезди"

В Плевен близките на двама мъже, станали донори, получиха статуетки “Звезди“ от Изпълнителната агенция по трансплантации. В седмицата на донорството директорът на Агенцията д-р Мариана Симеонова изнесе лекция "Митове и истини за органното донорство и трансплантации в България". За 18-и път в Европа се отдава почит към хората, които са дарили втори живот. В началото на годината са направени малко над 40 трансплантации. Определено доста по-организирано работят колегите в болниците, защото им се помага и аз смятам, че българинът винаги е бил готов, просто не е обяснявано, не е говорено по тази тема , коментира д-р Симеонова. Галина Терзиева от Белене взела трудното решение след катастрофа да дари органите на съпруга си Емил Терзиев: Това беше най-тежкото за мен и моето семейство. В началото не бяхме съгласни, но след това заедно решихме да помогнем, защото знаем, че ще остане частица от него и ще продължи да живее. Четири човешки живота спасихме – сърце, черен дроб и два бъбрека. Току-що се запознах с жената, на която е трансплантиран черният дроб, тя е от Плевен.

Специалистите по фетална лазерна терапия лекуват бебета, които са още в утробата

Феталната лазерна терапия често е единственият начин да се лекуват различни проблеми при бременност и да се превантира опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Лазерната терапия представлява инвазивна процедура и се прилага по света от близо 20 години, но е у нас отскоро. Доктор Петя Чавеева, завършила в Лондон, е един от малкото специалисти у нас, които владеят техниката. Тя представи постиженията на Международната  конференция за студенти и млади лекари в Плевен. Има състояния, които, ако не бъдат третирани или коригирани вътреутробно, шансът плодът или плодовете да оцелеят, след като се родят, е минимален. Характеризира се с по-малко от 10%. Има състояния, които действайки вътреутробно от началото до края на бременността, биха увредили плода или плодовете и бременността не би стигнала до термин и не би се осъществило раждане на живи и здрави деца. Доказано е в световен мащаб, че прилагането на фетална хирургия подобрява шансовете за живот на нашите неродени пациенти. За първи път имах възможността да направя вътреутробна фетална хирургия в клиника от прекия контрол на моя учител чрез телемедицина. По-късно оперирах диафрагмална херния, тежка вродена. Оперирахме и бебе, което има кисти в белия дроб. Направихме доста интервенции, които рутинно се правят в Западна Европа. Приложихме ги в България. Тънкият момент, който всеки от нас – феталните хирурзи – знае, е, че ти отиваш да правиш фетална хирургия тогава и само тогава, когато, ако не я направиш, то със сигурност плодът или плодовете ще загинат. Първата самостоятелна операция на Чавеева е била при близнаци с Трансфузионен синдром – явление при бременности с еднояйчни близнаци, когато има връзки между два кръвоносни съда при двата плода и едното бебе е донор, а другото рецепиент на циркулиращата кръв. Интервюто на Латинка Светозарова с д-р Петя Чавеева можете да чуете от звуковия файл.

15 иракчани бяха осъдени в Никопол за незаконно преминаване на границата

В Никопол осъдиха петнайсет иракчани, преминали незаконно българската граница. Съдът одобри постигнатите с прокуратурата споразумения. Чужденците са със статут на хуманитарни бежанци, съобщиха от окръжна прокуратура в Плевен. Иракските граждани са осъдени по бързи производства.Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Плевен Добринка Матеева: Осъдените бяха задържани при преминаване на държавната граница по река Дунав, в района на град Никопол на 7-ми срещу 8-ми октомври тази година. Част от тях са се признали за виновни по чл. 279 ал. 1 от НК. За това престъпление им е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, което е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Четири от лицата са непълнолетни и по отношение на тях е наложено наказание обществено порицание. 

Първият по рода си кризисен център за борба с пожари, бедствия, аварии и катастрофи започва работа

Първият по рода си у нас кризисен център за борба с пожари, бедствия, аварии и катастрофи започва да действа в свищовското село Овча могила. Със средства от местния бюджет е оборудван и ще бъде издържан кризисният център в Овча могила. Той ще действа при кризи в това и още пет села с близо 6 хиляди жители, които са най-отдалечени от общинския център в Свищов. Седем души, пожарна и линейка ще дежурят денонощно, като сигналите ще се подават на телефон 112, съобщи кметът на общината Генчо Генчев: Ще имаме всичко, което е необходимо да отреагираме по най-бързия начин при бедствия, аварии и катастрофи, да окажем първична медицинска помощ или за локализиране на пожар, или закъсали автомобили. Там минава и главният път Бяла-Плевен, стават различни катастрофи… Половин час е нужен за линейките и пожарните от Свищов, за да стигнат до тези села, а екипите на кризисния център ще пътуват от пет до десет минути.

Шумна автомивка смущава покоя на плевенчани от съседните къщи

Плевенчани потърсиха съдействие от БНР заради проблем с шум от съседния имот. Автомивката в двора на къща на ул.“Васил Левски“ работи всеки ден от година и половина. Машините обаче смущават покоя на хората Директорът на Дирекция "Обществено здраве" в РЗИ Плевен д-р Ани Симеонова изтъкна, че няма нормативна база, която да определя местоположението на такъв род обекти: Можем да предприемем действия единствено по показател "шум" – да се свържем с жалбоподателя, ще извършим измервания в неговия дом и ако пределно допустимите норми са над изискванията, предприемаме действия по отношение на автомивката, като издаваме предписание за провеждане на обезшумителни мероприятия. След повторна проверка, ако изискванията не са спазени, автомивката може да бъде спряна от експлоатация  до провеждането на такива мероприятия.