25.10.2016

Британският режисьор Кен Лоуч се обяви за европейското сътрудничество

Известният британски творец Кен Лоуч се обяви за европейско сътрудничество, но не и за ЕС, такъв какъвто е днес, защото "преследва разрушителна икономическа идеология", предаде БНТ. В Интервю за Europarl TV по повод 1-та годишнина на наградите за кино LUX, режисьорът каза, че трябва да се спре приоритизирането на свободния пазар и интересите на корпорациите, за да се поставят на първо място интересите на хората. "А интересите на хората са сигурна работа, достойно заплащане, да има къде да живеят, сигурна среда по отношение на екология и промяна на климата”, допълни още той. Европейският парламент учреди преди 10 години наградата за кино LUX за да отличи най-доброто след автентичното европейско кино. Номинациите за 2016 година бяха обявени по време на тазгодишния кинофестивал в Карлови Вари. Това са 10 филма, които обхващат различни теми, разказват различни истории с изразните средства на различни жанрове, показват различни творчески подходи, а фокусът е върху работата на младите режисьори.

Още

Режисьорът Кен Лоуч – за Брекзит и за ЕС днес

Известният британски творец се обяви за европейско сътрудничество, но не и за ЕС, такъв какъвто е днес, защото "преследва разрушителна икономическа идеология". В Интервю за Europarl TV по повод 1-та годишнина на наградите за кино LUX, режисьорът казва: „Трябва да се спре приоритизирането на свободния пазар и интресите на корпорациите, да се поставят на първо място интересите на хората. А интересите на хората са сигурна работа, достойно заплащане, да има къде да живеят, сигурна среда по отношение на екология и промяна на климата.”Вижте цялото интервю във видеото на EuroparlTV.

Кен Лоуч: Моето оръжие си остава иронията

Соня Александрова, по материали от италианския печат Британският режисьор Кен Лоуч, който на вчера стана на 80 години, не крие изненадата си от наскоро получената в Кан втора „Златна палма“ за „Аз, Даниел Блейк“ десет години след първата за „Вятърът в ечемичените ниви“ /2006/. „Изумително е, че пак сме същите оттогава. Хубаво е да си един отбор.

"Златната палма" на кинофестивала в Кан бе присъдена на британския режисьор Кен Лоуч

"Златната палма" на 69-ия международен филмов фестивал беше спечелена от британския режисьор Кен Лоуч за филма "Аз, Даниел Блейк". 21 бяха филмите в тазгодишното състезание, журито беше под председателството на Джордж Милър.

Български филм с най-престижната награда на кинофестивала в Локарно

Филмът "Безбог" на българската режисьорка Ралица Петрова спечели голямата награда Златен леопард на международния кинофестивал в Локарно. Това е най-голямата награда на феста, съобщава ДАРИК Нюз. Лентата е дебютен пълнометражен филм на българската режисьорка. Той разказва историята на Гана, млада жена, която се грижи за възрастни хора, засегнати от деменция и която извършва трафик с лични карти. Тя започва да се променя, когато среща нов пациент, който обича музиката, но тогава разбира, че може да правиш онова, което трябва, може да излезе скъпо. Ролята на Гана във филма се изпълнява от Ирена Иванова, която пък спечели наградата за най-добра актриса на фестивала. Специалната награда на журито получи филмът на румънеца Раду Жуде "Белязани сърца", чиято интрига се развива в санаториум на брега на Черно море през 1937 г. в момент на възхода на нацизма. Наградата на публиката получи "Аз, Даниъл Блейк" на британеца Кен Лоуч, който спечели и Златна палма на кинофестивала в Кан. Златен леопард за най-добър режисьор получи португалецът Жоау Педру Родригиш за "Орнитологът". Тази година беше 69-ото издание на фестивала.