26.10.2016

Терорист е атакувал патрулиращи шведски войници в Мали

Шведски военнослужещи,патрулиращи район в град Тимбукту в Мали, са били нападнати от атентатор-самоубиец, се казва в съобщение на шведските въоръжени сили, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „В понеделник вечерта патрул, намиращ се в западната част на град Тимбукту, стават обект на самоубийствено нападение на терорист.

Още

Янсен намали резултата на "Анфийлд" от дузпа

Тотнъм се върна в двубоя с Ливърпул от турнира за Купата на Лигата, след като Янсен беше точен от дузпа в 75-ата минута за нарушение срещу Ламела....

Електронните пари са начин да намалите таксата за обслужване на превода

Всеки е изпадал в ситуацията, когато от сметката му са изтеглени малко повече пари, отколкото покупката, за която е платил. Причината е таксата за обслужване на превода, която - особено, ако е в друга валута, може да достигне до три - четири процента. Именно в сегмента на валутните разплащания се появява възможността да имаме карта, издадена от дружество за електронни пари. Мартин Богданов, който управлява такова дружество обясни, че при електронните пари таксата за валутен трансфер е в пъти по-ниска. Сегментът, в който той работи, е евровите разплащания, тъй като регистрацията на дружеството е в Литва. Това обаче не означава, че не е изгодно да платим стока от китайски сайт, например. Решението, което предлага това дружество за електронни пари, е добро най-вече за бизнеси, работещи с партньори в еврозоната: Този разход за една компания, която прави средно 15 превода месечно, съответно от различните тарифи на търговските банки, този разговор се движи средно между 130 и 280 евро. Говоря за месец, за един среден трансфер от 13 000 евро. Говорим за една значителна синергия – поне сто и няколко евро на месец. Това нещо, умножено по 12, вече дава значителна цифра какво би си спестила компанията, правейки преводи през системата. Други компании предлагат сметка, в която има няколко валутни възможности. Така пътуващите в Германия например могат да заредят с евро и да плащат евтино по време на престоя си там, а отиващите във Великобритания зареждат паунди. Засега обаче, ако не пътуваме извън България и не правим плащания към чужбина, използването на този продукт не е особено изгодно обясни Богданов. За 20-30 или 50 стотинки, клиент не би търсил такова решение. Според Стефан Христов, който първи изготви сравнителна таблица на банковите такси, причината за това е в БНБ. Техническото обяснение е, че регистрацията в Литва позволява по-лесно създаване на IBAN и достъп до международните разплащателни сметки.

Pixel и Pixel XL не са водоустойчиви, понеже Google не са имали време за това

Новите смартфони от Google не са водоустойчви. Със своят IP53 сертификат, те могат да издържат само на леко напръскване, но не и на потапяне във вода. Защо обаче толкова висок клас смартфон няма и по-висок сертификат за водоустойчивос? Според Дейвид Пиърс от WIRED, то е защото Google не са имали време. Пиърс е разговарял с The post Pixel и Pixel XL не са водоустойчиви, понеже Google не са имали време за това appeared first on Smart News.

Как да намалим сметката за ток в студените месеци?

Как да се направи така, че да е топло у дома, а в същото време да се пести ток и да се плащат по-малки сметки? Според статистически данни на "Енерго-Про" ползваният ток в домакинството се разпределя по следния начин: за отопление - 31%, за охлаждане - 12%, за затопляне на водата - 12%, за осветление - 11%, компютри и друга електроника харчат 9%, други домакински уреди - 9%, хладилници и фризери - 8%. Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред актуалните. От ЧЕЗ и от "Енерго-Про" съветват как електромерът да нав...

Освободените от сомалийските пирати "ходещи мъртъвци" направиха потресаващи разкрития

Групата моряци, държани за заложници от сомалийски пирати за пет години, са яли плъхове по време на своя плен, за да оцелеят. Това разкри един от тях пред Би Би Си.

Освободиха 26 азиатски моряци, държани за заложници от сомалийски пирати близо пет години

26 азиатски моряци, държани като заложници от сомалийски пирати почти пет години, бяха освободени. След като преминат медицински преглед, моряците ще се завърнат по родните си места. Те са от Китай, Филипините, Индонезия, Виетнам и Тайван, предаде БНР.  Освободените са част от 29-членния екипаж на тайванския риболовен кораб Нахам Три, плаващ по омански флаг, който беше превзет от сомалийските пирати през март 2012 г. южно от Сейшелите. Според неправителствената организация „Океани отвъд пиратството“ един член на екипажа е убит по време на пленяването на плавателния съд. Трима членове на екипажа са починали от заболявания и нехуманно отношение в периода на пленничеството. Останалите членове на екипажа са били освободени след плащане на откуп, чийто размер не се уточнява. Предполага се, че освободената са последните от групите заложници, държани от сомалийските пирати след вълна от отвличания през 2004 и 2005 г. Морското разбойничество по бреговете на Сомалия, обикновено за откуп, е намаляло значително през последните години, отчасти заради многото международни военни патрули по най-засегнатите райони. В операцията по освобождаването са участвали организации към ООН. "Най-чудесното нещо на света е да върнеш живота на 26 души и аз и екипът ми сме много щастливи", коментира Джон Стийд, координатор на организацията „Океани отвъд пиратството“.