25.10.2016

Regnum: България продължава да губи пазари извън ЕС

 В България продължава тенденцията за намаляване на количествата изнесени стоки към страни, които са извън Европейския съюз (ЕС), съобщава руската агенция Regnum, позовавайки се на данни от Националния статистически институт на България.

Още

Дарителството в България намалява през 2016 г.

Страната ни е на 129-то място в света от 140 държави, отчита индекс, измерващ щедростта

Всичко си беше наред – докато пристигнаха ромите от България!

Как германският град Дуисбург прогонва мургавите ни събратя

Мая Манолова: Институциите в България не са съпричастни към проблемите на т. нар. "малки хора"

В днешния Световен ден за информираност по проблемите на хората с нисък ръст бе огласено социологическо проучване, според което 65 процента от т.нар. "малки хора" в България преживяват с доходи под 350 лева. Светослав Чернев, председател на националната организация "Малки български хора", се обяви против идеята работещите хора с ТЕЛК да бъдат лишавани от инвалидна пенсия: В най-честите случаи малките хора работят на минимална заплата, най-често по тези програми, които са за заетост на хора с увреждания. Трябва да е обратното. Те имат допълнителна нужда да отидат на работа може би със специализиран транспорт, с такси. Те имат нужда от лекарства, те има нужда от по-честа рехабилитация. Значи не може разходите да са по-големи, а заплащането да е по-малко. Според омбудсмана Мая Манолова институциите в България не са съпричастни с проблемите на малките хора. Тя обясни, че въпреки положените усилия, остава нерешен проблемът с изграждането на специализиран център за социални услуги: Център, който да е пригоден за техните ръстови особености. Те имат нужда от специализирано лечение, от специализирана помощ, която, ако се случва във ВМА, им трябва някакво място, където да отседнат. Нужна им е чисто логистична подкрепа от хора, които могат да ги насочат къде да отидат, как да решат проблем. Откакто аз се занимавам със случая, топката се прехвърля между това "нека да намерим сграда, пък след това ще мислим как да се финансира центъра", или "измислете как да се финансира центъра, пък след това ще ви дадем сградата".

ООН: България и Израел подхранват войната в Южен Судан

Поверителен доклад на Организацията на обединените нации обвинява България и Израел в подхранването на войната в Южен Судан чрез продажба на оръжия на местното правителство, предава кенийският вестник Daily Nation, предаде Фокус. Въпросният доклад е бил обсъждан от панела експерти на ООН в четвъртък миналата седмица по време на заседание на Съвета за сигурност.  Страната ни е спомената в ролята на голям снабдител на оръжия за суданското правителство. „Доказателствата обрисуват мрежи, чрез които поръчките на оръжия се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници до Южен Судан“, гласи докладът на Организацията.

Плевнелиев: България трябва да бъде по-малко зависима от каки и батковци

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е влязъл в политиката, заради бездействието на тройната коалиция и в позицията си на активен гражданин. Той допълни, че никога не е бил министър, издигнат от Иво Прокопиев и кръга „Капитал". Пред медиите Плевнелиев беше категоричен

Плевнелиев призова за смислен дебат по проблемите на България, а не за "каки" и "батковци"

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "Две каки, които си говорят", по същия начин не съм съгласен за начина, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до "двама батковци, които си говорят". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Благоевград, цитиран от БТА. Държавният глава призова в останалите дни до изборите политическите лидери да помогнат за качествен дебат, а не да се отклонява вниманието от важния въпрос – какво смятат да свършат...