27.10.2016

Министър Захариева запозна посланиците на ЕС със съдебната реформа

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с посланиците на страните-членки на ЕС у нас. Събитието беше съвместна инициатива на правосъдния министър и посланика на Словакия в София. Министър Захариева запозна посланиците с конкретните реализирани стъпки в областта на съдебната реформа и първите резултати от тях. В изпълнение на приетите от Народното събрание през последните 10 месеца промени в Закона за съдебната власт, вече са сформирани смесените комисии за атестиране на магистрати. Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме подзаконови актове, така че да се проведат първите конкурси за съдии и прокурори по новите правила. Правосъдният министър информира още посланиците на страните-членки на ЕС за изработените законодателни предложения за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, целящи ускоряване на наказателното производство, разширяване на приложението на бързото производство и на кръга от лицата, които могат да искат ускоряване на процеса, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице, както и задължени на първоинстанционните съдебни състави да обявяват при произнасяне на присъдата, кога ще изготвят мотивите си.  ...

Още

Министър Захариева се срещна на работна дискусия с посланиците на ЕС у нас

  Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас. Събитието бе съвместна инициатива на правосъдния министър и посланика на Словакия у нас Мариан Якубоци, представляващ словашкото председателство на ЕС, съобщиха от Министерството на правосъдието, предаде БГНЕС. По време на работната дискусия министър Захариева запозна посланиците с конкретните реализирани стъпки в областта на съдебната реформа и първите резултати от тях. В изпълнение на приетите от Народното събрание през последните 10 месеца промени в Закона за съдебната власт, вече са сформирани смесените комисии за атестиране на магистрати. Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме подзаконови актове, така че да се проведат първите конкурси за съдии и прокурори по новите правила, заяви Захариева. Тя акцентира, че очакванията към Инспектората към ВСС са големи във връзка с новите му правомощия. „Провеждат се първите конкурси за назначаване на експерти в инспектората. Съдействала съм лично за разрешаване на въпроса за сградата, така че инспекторите да имат необходимите добри условия“, допълни Захариева. Правосъдният министър информира още посланиците на страните-членки на ЕС за изработените законодателни предложения за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, целящи ускоряване на наказателното производство, разширяване на приложението на бързото производство и на кръга от лицата, които могат да искат ускоряване на процеса, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице, както и задължени на първоинстанционните съдебни състави да обявяват при произнасяне на присъдата, кога ще изготвят мотивите си. Промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, предвиждащи реформа в пенитенциарната система, бяха приети от Министерски съвет и предстои да бъдат разгледани в Народното събрание, а новите разпоредби, които уреждат изцяло по нов начин детското правосъдие, бяха поставени на обществено обсъждане, допълни Захариева. В заключение тя благодари за обективния и професионален доклад във връзка с наказателната политика, изработен от холандски експерти. 

Министър Захариева поздрави студентите от Юридическия факултет на СУ с новата учебна година

  Министърът на правосъдието Екатерина Захариева бе гост на церемонията по откриването на новата учебна година в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съобщиха от МП, предаде БГНЕС. „От вас ще зависят човешките съдби, качеството на живот и дори усещането за щастие на хората, защото то е свързано с усещането, че живеят в справедлива държава – обърна се тя към бъдещите юристи. – Посещавайте редовно занятията, но отделяйте време и за забавления и създаване на нови приятелства.“ Министър Захариева заяви, че вече е почти готов проектът на наредба за реформа в юридическото образование и се надява тя да бъде приета през октомври. Текстовете предвиждат повече възможности за практическо обучение и участие на студентите в изготвянето на учебните програми. 

Министър Захариева и генерал Радев гостуват в “Събуди се”

Муки Мутафова за предизвикателството да си дъщеря на Стоянка

Министър Захариева разкри извънредна новина

Закриване социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища-интернати (ВУИ) и реорганизацията с нови центрове за възпитателен надзор, в които ще бъдат настанени максимум 10 деца в средата близка до семейната. Това предвижда нов закон за отклоняване и налагане на възпитателни мерки, проектът за който бе представен от правосъдния министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС. 

Министър Захариева представя законодателните промени за детското правосъдие

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще представи пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие, изготвен от екипа на министерството. Това са нов Закон за отклоняване и налагане на възпитателни мерки, както и свързани с него промени в НПК и НК. На пресконференцията ще присъстват омбудсманът Мая Манолова и представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.

Министър Захариева открива учебната година в Женския затвор

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще открие учебната година в Средното училище „Аргира Жечкова" в Сливен, в което се обучават лишените от свобода, изтърпяващи своето наказание в Затвора в Сливен. Събитието ще започне в 11,30 ч. В 14 ч. министър Захариева и кметът Радев ще присъстват и на ежегодното съвещание с директори на училищата в област Сливен. Предстои да бъдат обсъдени въпроси относно провеждането на държавната образователна политика на територията на областта през учебната 2016/2017 година и приоритетните дейности по прил...