25.10.2016

Съдърт в Пловдив остави в ареста обвинените в корупция митничари

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста 6-ма от обвинените за взимането на подкупи митничари и гранични полицаи от свиленградската митница. 11 служители бяха задържани при специализирана акция в началото на месеца. На заседанието дойдоха трийсетина митничари, за да подкрепят задържаните си колеги. Те отказаха изявления пред медиите, предаде БНТ. Митничарите и граничните полицаи били уличени от анонимен свидетел - превозвач който многократно е минавал през пункта Капитан Андреево. Искани му били суми от 70 до 600 долара за по-бързо преминаване без митническа проверка. "Поведението на всеки един от тях е било изключително нагло и изключително арогантно. Разказва че при всяко преминаване е искано в скобички лепта било то за митническите служители било то за граничните полицаи", заяви Николай Божилов от Апелативна прокуратура - Пловдив. Получаването на подкупите било заснето от самият свидетел. Показания са дали и двама служители от ДАНС. Според председателят на пловдивския адвокатски съвет Стефан Левашки, който защитава част от задържаните, подкупите за граничните полицаи били 5-10 долара,а за митничарите до 500 долара.  Стефан Левашки, адвокат  "Ще търсим по-лека мярка все пак подкупа и обвинението не е нещо ,което да не се е случвало досега, така че рядко има хора обвинени с подкуп, задържани с ефективна присъда особено за такива суми -300 - 400 долара. Малко пак парата е в свирката", коментира адвокатът Стефан Левашки. От прокуратурата съобщиха, че все още се издирват двама от обвиняемите, които се укриват, а през следващата седмица ще бъдат представени веществени доказателства и записите от граничния пункт от които ще стане ясно кои служители са били на смяна по време на вземането на подкупите.

Още

След дълъг ремонт пуснаха движението по обновен булевард в Пловдив

Част от напълно обновеният булевард „Васил Априлов" в Пловдив беше пуснат за движение.

Лудият Девин Таунсенд ще забива в Пловдив

Един от най-емблематичните хевиметъл музиканти от последните три десетилетия Девин Таунсенд най-после ще свири у нас. Той пристига на 22 септември 2017 година за концерт в Амфитеатъра в Пловдив. Уникалното шоу ще бъде посветено на годишнина от един от най-известните му албуми „Ocean Machine: Biomech". През втората част на концерта, заедно с Девин и групата му, на сцената ще излезе оркестърът на Пловдивската опера, дирижиран от бургазлията Левон Манукян, известен с работата си в много симфо-рок проекти, най-известни сред които тези с „Оpeth" и Т...

Удивителна находки откриха в Голямата базилика в Пловдив

Удивително запазена върху 300 кв.м. мозайка откриха археолозите при разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив в събота, пише БГНЕС. Тя представлява медалион с пауни и птици и е стилистично свързана с откритите при предишни разкопки изображения. Датира се към IV-V в. и е постилала пода при централния вход на храма по онова време. Друга находка е стенопис , за който се предполага, че е изображение на Св. Петър от края на Х и началото на XI век, изработен с техника мокро фреско. Той е намерен в частта, където археолозите откриха некропол с 36 погребения. Разкрити са вече части от презвитерий, който е в предабсидното пространство на базиликата. Той е маркиран с мраморни блокове и в самия него има погребения от средните векове. Тепърва ще се изясни дали тук не лежат и мощи на светци. Находките се правят в онази част от базиликата, която години наред бе останала под транспортната връзка между бул. „Цар Борис Трети Обединител” и бул. „Княгиня Мария- Луиза”. През 2017 година работата на археолозите продължава, към края и се очаква и да започне изграждането на покривна сграда. До 2018 трябва да се изгради и площадното пространство, което ще свърже базиликата с Католическия храм „Св. Лудвиг”, който е в непосредствена близост. В момента архитектите преразглеждат първоначалния си план за покривната сграда и имат намерение да го преработят така, че да не закрива католическата църква.

Полицията в Пловдив арестува шофьор с 3,45 промила алкохол в кръвта

Шофьор с голяма алкохолна концентрация в кръвта беше заловен в Пловдив. Отчетени са 3,45 промила, предаде БНР. 36-годишният мъж е бил спрян след полунощ на пловдивския булевард “Христо Ботев”. Час по-късно в Карлово е засечен 50-годишен мъж с 2,45 промила алкохол в кръвта. Срещу двамата нарушители са започнати полицейски производства.

До месец съдът в Пловдив ще се произнесе по делото "Кари"

  "Възможно ли е законът да е толкова несправедлив? Възстановени са щетите по изграждането на разрушената спирка, а се отказват пари за лечение на невинно пострадалото момиче?", запита апелативният прокурор Росен Димов, който подкрепи искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото за гръцкия студент да бъде върнато за преразглеждане, предаде БГНЕС. До един месец Апелативен съд Пловдив ще се произнесе, а днес изслуша пледоариите на прокурора и защитника на Христос Боскос- адвокат Генчо Димов. Катастрофата стана на 14 май 1914 година посред бял ден. Движейки се с 98 км в час в града, гръцкият студент е засечен от пловдивчанина Васил Калев, който извършвал точно в този момент неразрешена маневра. За да избегне челен удар, студентът насочва колата към автобусната спирка, където в момента е 16 годишната Катерина Матеева. Момичето оцеля като по чудо, но последваха редица операции, в момента отново има проблеми и ще претърпи и нови интервенции. Делото се гледа на две инстанции в Пловдив, втората - Окръжен съд, като призна двамата обвиняеми за виновни, но ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административни глоби. На първа инстанция бе прието искането да се заплати на семейството на пострадалото момиче сумата от 12 500 лв. възстановяване на средства за лечение, но на втора съдът отмени това решение, позовавайки се на чл. 78 ал. 1 от Наказателния кодекс. Последваха граждански протести. Главният прокурор върна делото с искане за ново разглеждане. Според апелативния прокурор Росен Димов, случаят е един от многото, свързани с пътнотранспортни произшествия, с които в момента се сблъсква правосъдието и справедливостта е нарушена. Текстът на Наказателния кодекс е приет през 1986 година и гласи, че пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност, когато за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго - по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години. Или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо. Освобождаването от наказателна отговорност е възможно и когато деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел, както и когато причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Казано с прости думи, по този член от закона става възможно жертвите на пътнотранспортни произшествия да не бъдат подпомогнати при възстановяването си- това може да стане, ако те заведат нови граждански дела, което отнема време и средства. Решението на казуса може да повлияе на съдебната практика, вярват от прокуратурата. Според защитника на Боскос, внушението на главния прокурор е, че законодателят е вложил в този текст повече, отколкото личи наглед. След месец решението ще стане ясно.