25.10.2016

В международна спецоперация в Средиземно море задържаха 20 тона хашиш

  Гражданската гвардия на Испания, подпомогната от Европейската полицейска агенция Европол и правоприлагащите органи на Франция и Италия заловиха на 23 септември морски съд под панамски флаг с 19,6 тона хашиш на борда, съобщиха от Европол, предаде БГНЕС. В тайник под палубата са открити торби с наркотика. Корабът, който пътувал за Либия, е бил ескортиран до испанското пристанище Алмерия, а хашишът е иззет. Членовете на екипажа – 11 украинци и узбек, са арестувани. Вече няколко години Испания, Италия и Франция се борят срещу транснационалните организирани престъпни групи, които пренасят наркотици в особено големи количества. Оперативната група „Роза на ветровете” е иззела през второто полугодие на 2015 година 61 тона канабис и е арестувала 46 членове на екипажа на четири търговски кораба в Палермо, Малага и Каляри. Европол съдейства на „Роза на ветровете” в разследванията и при провеждането на спец операции. 

Още

Над 200 хил. бежанци са били спасени в Средиземно море

2 200 мигранти са били спасени в понеделник в централната част на Средиземно море по време на 21 операции, а 16 души са загинали, съобщават от италианската крайбрежна охрана, предава Reuters. В операциите са участвали кораби на крайбрежната охрана, рибарски лодки, търговски плавателни съдове и кораби на хуманитарни организации, допълва агенция Фокус. Бежанците са опитали да стигнат Европа на 18 гумени лодки и три по-малки плавателни съда.

Над 40 млн. евро ще бъдат инвестирани по програмата Балкани - Средиземно море

Държавите партньори по програмата са България, Гърция, Кипър, Македония и Албания

Над 5 хил. мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия

Около 5700 мигранти са били спасени от лодките им в Средиземно море за последните 48 часа, а 14 други са загинали, съобщи БТА. На пристанището в Неапол рано тази сутрин са докарани 463 мигранти и тялото на бременна жена, съобщи говорителката на Министерството на вътрешните работи Герарда Панталоне. През следващите 24 часа близо 3300 мигранти и седем тела ще бъдат докарани на пет пристанища в Сицилия. Късно снощи италианската брегова охрана съобщи, че в съботния ден е...

14 мигранти са загинали и 5700 са били спасени в Средиземно море за 48 часа

Около 5700 души бяха спасени и 14 трупа бяха извадени от водите на Средиземно море при спасителни операции през последните 48 часа

Над 300 спасени мигранти и пет открити тела при операции в Средиземно море

При пет операции в Средиземно море днес бяха спасени 301 мигранти и открити пет тела, предаде Ройтерс, като се позова на италианската брегова охрана.

Ексклузивни кадри: Русия щурмува Средиземно море (ВИДЕО)

Походът на Северния флот на Русия сериозно разтревожи духовете в НАТО. Докато Алиансът буксува в пясъците на Близкия Изток, ВМФ на Русия установи контрол над Атлантика, без да споменаваме дори Средиземно и Черно морета.