27.10.2016

Коалиция на джихадистите настъпва в сирийската Латакия

Тази нощ, срещу 11 октомври, сили на ислямистите преминали в настъпление в северната част на провинция Латакия. Лидерите на ислямската коалиция „Джебхат Ансар ад-Дин” обявили началото на „Битката на Ашура” за Латакия.

Още

Планините в Латакия са пълни с трупове на терористи и те непрекъснато се увеличават (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)

Все още се запазва ситуацията основното противопоставяне в Сирия да бъде северът на провинция Латакия. През последните три дни обстановката в района на населения пункт Кинсиба остана сложна и напрегната, пише „Русская весна”.

Al-Masdar News: Сирийската армия превзе важни височини на север в Латакия

Сирийските правителствени войски преминали в контранастъпление в северната част на провинция Латакия и си върнали почти всички завзети от терористите на ИД височини. Контраатаките са съпроводени от удари на артилерията и авиацията, включително и руската. В повечето направления терористите се изтеглили към турската граница.

Кървава жътва: „Ан Нусра” призна за загубата на над 200 бандити в Алепо и Латакия (СНИМКИ/ВИДЕО 18+)  

В провинция Алепо и Латакия терористичните групировки „Фронт ан Нусра” и подчинената ѝ „Джейш ал Фатх” признаха за гибелта на над 200 свои членове, включително и главатари, от началото на месеца на Рамадан.

Атентат в Латакия

Бомбен взрив близо до джамия разтърси сирийския град Латакия - крепост на президента Башар Асад. Има убити и ранени хора, съобщи държавната телевизия, предаде Ройтерс. "Терористичната атака е била извършена до джамията Хулафа ар Рашидин в квартал Датур след следобедната молитва", уточни телевизията, цитирана от Дарик. Агенция САНА съобщи за атентат с миниран мотор, при който има само ранени според първоначалните данни....

Правителствените сили напредват в югозападната част на Алепо

Подразделения на сирийската армия, ливанската „Хизбулла“ и иракското движение „Ал Нуджаба“ участват в ожесточени сражения със силите на „Армия за завладяване“ в жилищен квартал 1070 в югозападната част на Алепо, завземайки нови бойни позиции на бойното поле, съобщава агенция Fars, позовавайки се на военни източници, цитирана от Фокус. „Сирийските правителствени сили продължават да атакуват укрепленията на „Армия за завладяване“ в Тал ал Ахд край новоосвободения хълм Тал Базо. При първия етап от атаката им, правителствените сили превзеха част от Тал ал Ахд, нанасяйки сериозни щети и загуби в жива сила на екстремистите“, казва източник. Квартал 1070 се намира в южната част на магистралата от Алепо към провинциите Идлиб и Латакия. 

Русия разполага безсрочно база в Сирия

Русия безсрочно разположи своя военновъздушна база в Сирия. Тя е на летище Хмеймим в провинция Латакия. Споразумението с Дамаск вече е ратифицирано и от двете камари на парламента в Москва.