21.10.2016

Затворете границите в Европа, за да се види колко е зле, зове премиерът на Люксембург

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел призова страните членки на Европейския съюз да въведат граничен контрол в продължение само на 24 часа, за да бъдат шокирани европейците и по този начин да оценят предимствата на безвизовото пътуване в Шенгенското пространство, съобщава „Блумбърг”.

Още

Външният министър на Люксембург: "Брекзит" може да има домино ефект в Източна Европа

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до подобни действия в други страни-членки в Източна Европа, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, предава Reuters, цитирана от "Фокус". „Не може да се изключи възможността "Брекзит" да доведе до домино ефект в Източна Европа“, смята Аселборн.

Министър от Люксембург: Брекзитът може да има домино ефект в Източна Европа

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до подобни действия в други страни членки в Източна Европа, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Различни към новата епоха

На 25 октомври 2016г. от 9,00 до 18.30 часа в Зала „София“ на ИНТЕРПРЕД-СТЦ за трета поредна година ще бъде отбелязан Професионалният празник на брокерите и агентите за недвижими имоти в България чрез конференцията "INSPIRE TO HIGHER". В контекста на динамичните промени настъпващи в отношенията и профила на професионалистите в различни сфери на бизнеса, тази година събитието ще се проведе под мотото "Различни към новата епоха". В началото на конференцията ще се състои кръгла маса на тема "Професията, пазарите, етиката и стандартите ", в присъствието на аудитория от близо 200 професионалисти и международни гости от Армения, Белгия, Украйна, Люксембург, Франция, на която ще се обсъждат пазарните тенденции в Европа, добрите практики и добавената стойност в сферата на услугите, застраховката „ Професионална отговорност“, новите международни стандарти в професията, кредитирането при сделките с имоти. Сред участниците в кръглата маса са световният президент на FIABCI Киркор Аждерханян, Президентите на FIABCI-Андора Джорди Рибо и Люксембург, арменският специалист по маркетинг, строителство и инвестиции Ованес Игитян, финансовият и бизнес консултант Андрю Морис, председателят на Камарата на архитектите в България арх.Борислав Игнатов, представители на Нотариалната камара,  Застрахователно дружество ЕВРОИНС,  банкова институция  и др. В програмата на събитието ще вземат участие ключови международни и българс...

От ЕС се надяват СЕТА да стане факт следващата седмица

  Проблемното споразумение между ЕС и Канада за свободна търговия може да бъде подписано „идната седмица”, въпреки противопоставянето на белгийския регион Валония в последната минута, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде БГНЕС. Малкият белгийски регион Валония предизвика трус с гласуването си против сделката, известна като CETA. Това означава, че и Белгия не може да се присъедини към споразумението и го оставя в състояние на неопределеност след преговори, продължили седем години. Вотът на Валония заплаши да осуети подписването на дълго отлаганото споразумение от канадския премиер Джъстин Трюдо в Брюксел на 27 октомври, което би открило пътя за частично прилагане на CETA. „Не съм сигурна дали ще можем да вземем решение днес, но се надявам да се придвижим напред и да можем да вземе решение много скоро”, каза комисар Малмстрьом при пристигането си на извънредната среща на министрите на търговията от ЕС в Люксембург. По време на срещата четирима активисти на „Грийнпийс” се спуснаха с въжета на фасадата на сградата. „Грийнпийс” се противопоставя на споразумението CETA и го определя като „троянски кон” към по-амбициозната сделка между ЕС и САЩ, по която в момента се преговаря. Министрите от ЕС се опасяват, че провалът на CETA ще изплати лош сигнал за това колко е трудно да се постигат търговски спогодби с Европа. Битката за приключване на търговското споразумение е важна и за Великобритания, тъй като мнозина виждат в CETA потенциален модел за връзки с Обединеното кралство след Брекзит. Малмстрьом заяви, че остава оптимистично настроена и смята, че притесненията на Валония своевременно ще бъдат взети под внимание преди срещата на високо равнище чрез т.нар. тълкувателен документ, който ще бъде одобрен и от Канада. „Смятам, чуе идната седмица ще можем да подпишем декларацията с канадското правителство”, каза Малмстрьом. В условията на усложнената белгийска политическа система федералното правителство няма право да подписва търговски споразумения без съгласието на всички регионални парламенти. Пол Маньет – известният с директността си премиер на Валония, каза, че е получил прикрити заплахи, в случай че не подкрепи CETA. Междувременно евродепутати от групата на „зелените” изпратиха до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което настояват да отложи ратификацията с Канада. 

Правителствата на ЕС трябва да одобрят подписването на търговското споразумение с Канада

Правителствата на ЕС трябва да дадат финално одобрение днес за подписването на търговското споразумение с Канада - СЕТА. Преди министерската среща в Люксембург, все още няма сигурност, че всички 28 страни-членки ще гласуват в подкрепа на договора. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада ще премахне над 99 % от вносните мита от двете страни на океана. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други. Взаимното отваряне на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно, твърди ЕК, която години наред преговоря по текста, преди днес той да бъде предложен за гласуване. СЕТА обаче среща отпор сред общественото мнение в някои държави в Европа. Опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, екологията, социалните трудови права и юрисдикцията на европейските съдилища при търговски спорове - критики, които Брюксел категорично отхвърля като неоснователни. Белгия вероятно няма да подкрепи СЕТА на срещата на министрите в Люксембург, защото франкофонският регион Валония засега отказа да даде мандат на правителството. България и Румъния също изразиха резерви заради канадските визи за техни граждани. Наскоро обаче премиерът Бойко Борисов получи уверения от Канада за безвизово пътуване от 2017 година. Нито една държава няма право на вето по текста. Търговския пакт ще се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета, което се очертава постижимо – поне 16 от 28 държави, чието население представлява най-малко 65 % от общото население на ЕС. Тържественото подписване е насрочено за 27-и октомври на среща на високо равнище с Канада. За да се успокоят притесненията се предлага тълкувателна декларация към споразумението, която юридически да обвързва с гаранции за запазване суверенитета на страните членки по основни икономически въпроси.

Румяна Бъчварова: България ще подкрепи реформа в Дъблин, ако се създаде механизъм, отчитащ положение на държавите в ЕС

  "България би подкрепила реформа на Дъблин, с която се създава справедлив механизъм, който не води до натоварване на системите за убежище на страните на предна линия. Той трябва да отчита географското и икономическо положение на държавите-членки". Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в изказването си в Съвета на вътрешните министри на ЕС на тема "Реформа на Общата система за убежище на ЕС", съобщи БГНЕС. Тя бе категорична, че Регламентът трябва да кореспондира с принципите за пропорционалност, справедливост, и равенство при изпълнение на задълженията, както и на клаузите от Договорите на ЕС, отнасящи се до солидарността". По време на дискусиите на вътрешните министри бе обсъдено и разширяването на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /ЕСПОУ/ и създаването на обща процедура за международна закрила в ЕС чрез сближаване на системите за убежище и създаване на единни процедурни правила. Основната цел е противодействие на явлението „търсене на по-изгодни варианти“ за убежище /asylum shopping/ от страна на мигрантите, както и на вторичните им движения през Европа. В рамките на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, министър Бъчварова, заедно с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос и вътрешните министри на Румъния, Литва, Полша, Унгария, Финландия и Латвия, подписаха също Декларация за партньорство между ЕС и Беларус в областта на миграцията и мобилността /т.нар. Партньорство за мобилност/. Аврамопулос определи спогодбата като положително развитие в диалога с Беларус в рамките на Източното партньорство. По време на подписването министър Бъчварова поясни, че спогодбата ще позволи на държави от ЕС, като България, с актуален опит в тези области, да представят натрупаните добри практики за управление на границите, противодействие на нелегалната миграция и каналджийството, както и по отношение на предизвикателствата по предоставяне на закрила за нуждаещите се от убежище. Мащабът на миграционната криза е такъв, че "никоя държава не може да се справи сама", подчерта от своя страна министърът на вътрешните работи на Република Беларус Игор Шуневич. "Декларацията ще ни позволи да задълбочим сътрудничеството в тези области за повече сигурност за всички държави членки на ЕС и за Беларус," каза още той.