20.10.2016

Димитър Маргаритов: Над десет процента от жалбите, които получаваме, касаят пазаруването в интернет

Пазаруването по интернет е едно от най-новите предизвикателства пред защитата на правата на потребителите. Това сочат резултатите от последното изследване на "Юридически барометър" - гражданска инициатива, която представлява периодично изследване на състоянието и развитието на правния ред в България. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира:По последни наши данни, някъде малко над десет процента от жалбите, които ние получаваме, касаят пазаруването в интернет, основно свързани с покупка на стоки, бяла техника, битови електроуреди. Оплакват се най много от това, че търговците се опитват да възпрепятстват упражняването на правото на отказ. Знаете, че всички, които пазаруваме в интернет, имаме право в 14-дневен срок да върнем стоката, просто защото тя не ни е харесала.

Още

КЗП: Собствениците на „избухващия” Samsung ще могат да получат парите си обратно

Собствениците на изтеглените от пазара мобилни устройства на Samsung, модел „Galaxy Note 7”, ще могат да върнат телефоните и таблетите си и да си получат обратно парите за тях. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, предаде Нова тв. „Имаме уверението на дистрибутора на марката за България, че закупилите такива устройства ще могат да ги върнат и да си получат обратно парите”, заяви Маргаритов. Той препоръча, ако някой разполага с такъв телефон, веднага да го изключи и да преустанови употребата му, за да не се създават рискове от възникване на инциденти. Наскоро стана ясно, че компанията преустановява производството и дистрибуцията на най-новия си модел “Galaxy Note7” след получени над 35 сигнала за инциденти с него. Риск създава батерията, която прегрява и това води до „самовзривяване” на апарата. По информация от производителя и от дистрибутора у нас този модел устройство не е пускан в официална продажба на българския пазар. „Все пак е възможно български потребители да са закупили такъв апарат онлайн или от чужбина. Затова ние предприехме необходимите мерки да създадем условия и предпоставки дори и да не е закупено на нашия пазар, устройството да може да бъде върнато и потребителят първо да не е застрашен от някакви рискове и второ да си получи обратно парите”, добави Маргаритов. Веднага, след като Samsung обяви, че спира продажбата на проблемните продукти, социалните мрежи бяха залети с шеги и закачки по темата.

Димитър Маргаритов: Споделената икономика е предизвикателство

„Вече се говори за „градове на споделената икономика”. От няколко дни функционира едно разширение на социалната мрежа „Фейсбук”, посредством което потребителите могат да си продават и купуват стоки, да си предоставят услуги. Извън всякакво съмнение е, че сме в нов етап на отношенията между хората, свързани с потреблението и съответно – с развитието на пазара.” Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), при публичното представяне на тринадесетия брой на Юридически барометър, в който той е гост с темата „Защита правата на потребителите”.   „Истината е, че регулация към момента на тези нови предизвикателства почти няма. Но и затова си позволяваме да повдигнем темата. Очевидно в следващите периоди това ще бъде най-същественото предизвикателство пред институциите и властите”, добави Маргаритов.  „Още в Древността възниква схващането за потребността от това една по-уязвима поне в пазарните си отношения социална група да бъде защитена по специален начин. Първите норми в областта на потребителската защита датират отпреди около 1000 г. пр. н.е. и са „разработени” в Древна Индия”, каза председателят, след което акцентира върху три основни въпроса, които стоят пред съвременната регулация в сферата на потребителската защита.  Първият от тях е свързан с отношенията потребител – търговец.  „Логиката на потребителското пр...

Мръсни схеми! Ето как ни лъжат при онлайн търговията

Жалбите от нередности при онлайн търговията са малко над 10 процента от всички оплаквания, които се получават в Комисията за защита на потребителя /КЗП/. Това каза пред журналисти председателят на комисията Димитър Маргаритов след представянето на 13-и брой на изследването "Юридически барометър".

40 на сто от потребителските ни оплаквания са срещу мобилните оператори

Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на програма „Христо Ботев“. Причината вероятно е увеличеното потребление, но и опита на някои служители в офисите на тези дружества просто да хитруват. Маргаритов припомни съдебно потвърдените споразумения с два от мобилните оператори, според които имаме право на предсрочно прекратяване на договора с до три месеца неустойка и се надява, че скоро ще бъде постигнато подобно споразумение и с третия оператор. По повод активната рекламна кампания на фирми за бързи кредити, председателят на КЗП съобщи, че институцията започва задълбочени проверки на всички финансови институции относно наличието на пълна информация преди подписването на договор, като припомни правото ни на отказ в 14 дневен срок. Ще бъдат проверявани и ипотечните кредити във връзка с новия специален закон. Във връзка с контролната дейност през есенния сезон, Димитър Маргаритов подчерта започналите вече проверки на всички стоки за учениците. В разговора ще чуете анализ на летния сезон по отношение на туристическия продукт, заблуждаващите промоции в магазинната мрежа по морето и опитите на някои ресторанти да разреждат алкохола.

По кутиите с цигари няма да бъде изписвано точното количество вредни съставки

Надпис ще предупреждава, че вредните вещества в тютюна могат да причинят рак, заяви Димитър Маргаритов

КЗП засече отклонения в алкохола в заведения по Черноморието

„Трети пореден период наблюдаваме тенденция за намаляване на общия брой нарушения, включително в сферата на туризма. Ако в предишни периоди в десет и повече процента от случаите нашите проверки констатираха несъответствия, то сега се наблюдава снижаване на този процент. Надявам се, че това е резултат както на активния контрол, така и на превантивната дейност, която осъществяваме". Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. От началото на активния сезон комисията е извършила над 6000 проверки на т...