28.10.2016

Още

Георги Лозанов: Толстой ни заплашва с трето руско робство

Руският депутат Пьотър Толстой казал, че вече е изкупено половината Черноморие и ще изкупят цялата ни държава. Тоест заплашва ни с трето руско робство. Първото е историческо, приемаме го, защото сме искали най-после да сме независима държава, без да знаем до какви зависимости води това. Второто робство е идеологическо – страхът от репресии кара

Българите в разкази и в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център.  Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век.  Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите.  Книгата е характерна с това, че сглобява един образ на България от „Българиите“, които всеки от нас носи. Българинът в неговото всекидневие, без някаква предварителна нагласа и претенции. Историята започва от момента на присъединяването на страната ни към ЕС и оттогава авторът Антони Георгиев заочва да събира фотосите, подчерта Георги Лозанов. ЕС е мултикултурна общност, в която националната идентичност не е въпрос на принуда – т.е. да те накарат да бъдеш някакъв. В тази директорияна книгата националната идентичност е свързана с индивидуалната воля, ти си такъв, какъвто искаш да бъдеш, има толерантност към това ти сам да определиш собствената си идентичност и собствената си воля. От Възраждането насам, когато се създава националната идентичност, има сериозна трансформация на идентичността. В  днешния отворен свят тя е много по-щастливо преживяване от тази, която ни е наложена от историята, подчерта авторът на предговора Георги Лозанов. Повече чуйте от звуковия файл. 

Българите в разкази в снимки на Антони Георгиев и Георги Лозанов

„Българите – the Bulgarians“ – един антропологичен roadtripe в образи и думи – ще бъде представен в  книжарница Хеликон-Център.  Книгата е плод на 10-годишни пътешествия и размишления за България в началото на 21-ви век.  Авторите Антони Георгиев и Георги Лозанов дават отговор чрез документални разкази с фотографии и слово на въпроси, свързани с националната идентичност, мястото, което обитаваме, накъде вървим и на кого приличат българите.

Визуалното изкуство като отражение и подсъзнание на социалистическата идеология

За близкото ни минало в публичното говорене сякаш се наложиха две реторики – или категорично отричане, или тихомълка носталгия. В единия случай се пропуска факта, че във всекидневието хората все пак са живеели – обичали са, работили, смеели са се и са тъгували. Във втория акцентът пада върху премълчаването на липсата на свобода, цензурата, доносите и постоянното следене, идеологическата мътилка, вкарвана в съзнанието, изходът от която беше шизофренното съществуване – един си навън, където властват официалните постулати, друг си в частния живот – разказваш вицове, негодуваш и се подиграваш на недомислията. Дискурсите на идеологическото отричане и на идеологическото примиренчество всъщност пречат да се погледне периода на социализма, особено на късния социализъм с обективно око – освободено и от пристрастията на отрицателите, и от адмирациите на одобрителите, а това прави невъзможна една честна оценка, без наслоенията и примесите на презумпционните подходи и предубеждения. Изложбата в Софийска градска художествена галерия „Следобедът на една идеология“ е опит да се елиминират тези недостатъци, да се види през призмата на визуалните изкуства какво все пак е било тогавашното всекидневие, на какво хората са се радвали, от какво са се страхували, на какво са се възхищавали или пък са отритвали. Изложбата е с куратори един културолог – доц. Георги Лозанов, и един писател – Георги Господинов. През произведенията на известни и не толкова известни български художници двамата се стараят да проникнат отвъд идеологическите клишета, да намерят други основания и фундаменти за мисленето на онова време. Изкуството и като отражение, но и като подсъзнание, защото то не само дава видимия образ на „социалистическия начин на живот“, но и изважда на повърхността дълбинните механизми, които правят този живот точно такъв, а не инакъв. Тъкмо за възможността и способността да стори то това ще говорим в предаването „Премълчаната история“ на 19 октомври 2016 година с един от съставителите на изложбата доц. Георги Лозанов и с експерта и специалист по съвременно българско изкуство проф. Чавдар Попов. С тях ще се вгледаме в една история, която едновременно е толкова близка, че ни се струва едва ли не до болка позната, но и толкова далечна, че днес почти не си спомняме за нея. А трябва, непременно трябва… Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

Частният човек през социализма

Георги Лозанов: За комунистическата идеология частният човек е престъпник до доказване на противното. Георги Господинов: Онова, което, потопени в живеенето преди, вероятно сме усещали като нищо-неставане и скука, по-късно, в годините на Прехода, ще се преназове като спокойствието и сигурността на онова време. Което се превърна в основен кит на носталгията по социализма. Цитатите са от каталога на изложбата „Следобедът на една идеология” в СГХГ – тя продължава до 27 ноември. Двамата куратори са представили произведения от колекцията на галерията, търсейки „художествени улики” за частния човек през соца. Гост в студиото - Георги Лозанов.

М. Димитрова: Културата у нас е централизирана

В Дома на културата "Искър" по-късно през деня ще се състои дискусия на тема "Има ли достъп до култура за аудитории от периферните зони на града?". Съпъстващо събитие на този форум е и изложбата "Следобедът на една идеология“.Този тип публика е до голяма степен самоизключваща се от културните прорцеси, посочи за предаването "Преди всички" Милена Димитрова: Причините са много и разнообразни, като обикновено в една ли друга степен става дума за това, че културата е централизирана. Тя е разположена в галериите, театрите, музеите, които са в идеалния център. Димитрова подчерта също, че в голяма степен хората от по-крайните квартали потребяват култура, но само през телевизорите си. Изложбната може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия, допълни тя: Това за куратори, които не са в художествено образвание - Георги Господинов, проф. Георги Лозанов и Евелина Филевам, като те са подбрали картини, които са създавани по времето на социализма с определена цел.  Подробности можете да чуете в звуковия файл.