26.10.2016

Свещеник съобщи пред БЛИЦ добри новини за гурбетчията, станал жертва на друг българин в Германия

40-годишният Анатолий Бецов от Стара Загора, който стана жертва на наш сънародник в Германия, утре се прибира в България. Това съобщи пред БЛИЦ отец Юлиан от църквата в Берлин.

Още

На живо в БЛИЦ! Меркел току-що проговори за терористичните атаки: Това е шамар в лицето на Германия (ВИДЕО)

Германският канцлер Ангела Меркел даде пресконференция заради последните терористични нападения, окървавили Европа. "Важно беше да не чакаме до края на лятото, за да говорим за това", обясни Меркел, цитирана от "Евронюз".

Гледайте Гришо и Германия - Италия с БЛИЦ

Предоставяме ви картина от по-интересните спортни събития

Първо в БЛИЦ СПОРТ: Тошев подписа в Германия

Голмайсторът на Пирин премина в Ерцгебирге (Ауе)

Потвърдиха БЛИЦ СПОРТ, Тошев пътува утре за Германия

Голмайсторът на Пирин преминава при Павел Дочев в Ерцгебирге

Електронните пари са начин да намалите таксата за обслужване на превода

Всеки е изпадал в ситуацията, когато от сметката му са изтеглени малко повече пари, отколкото покупката, за която е платил. Причината е таксата за обслужване на превода, която - особено, ако е в друга валута, може да достигне до три - четири процента. Именно в сегмента на валутните разплащания се появява възможността да имаме карта, издадена от дружество за електронни пари. Мартин Богданов, който управлява такова дружество обясни, че при електронните пари таксата за валутен трансфер е в пъти по-ниска. Сегментът, в който той работи, е евровите разплащания, тъй като регистрацията на дружеството е в Литва. Това обаче не означава, че не е изгодно да платим стока от китайски сайт, например. Решението, което предлага това дружество за електронни пари, е добро най-вече за бизнеси, работещи с партньори в еврозоната: Този разход за една компания, която прави средно 15 превода месечно, съответно от различните тарифи на търговските банки, този разговор се движи средно между 130 и 280 евро. Говоря за месец, за един среден трансфер от 13 000 евро. Говорим за една значителна синергия – поне сто и няколко евро на месец. Това нещо, умножено по 12, вече дава значителна цифра какво би си спестила компанията, правейки преводи през системата. Други компании предлагат сметка, в която има няколко валутни възможности. Така пътуващите в Германия например могат да заредят с евро и да плащат евтино по време на престоя си там, а отиващите във Великобритания зареждат паунди. Засега обаче, ако не пътуваме извън България и не правим плащания към чужбина, използването на този продукт не е особено изгодно обясни Богданов. За 20-30 или 50 стотинки, клиент не би търсил такова решение. Според Стефан Христов, който първи изготви сравнителна таблица на банковите такси, причината за това е в БНБ. Техническото обяснение е, че регистрацията в Литва позволява по-лесно създаване на IBAN и достъп до международните разплащателни сметки.