25.10.2016

И. Василев: Проблемът с горивата е в отсъствието на държавен контрол

Този мизансцен вече сме го гледали – КЗК налага, а компаниите обжалват решенията ѝ, отива се на съд, който пък смъква всичко… Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" икономистът Илиян Василев по повод  твърдението на Комисията за защита на конкуренцията за разкрит картел между големите вериги бензиностанции. В това решение на КЗК имаме само наблюдение върху пазара на дребно, а нещата започват с отсъствието на държавен контрол и намеса във всички елементи по веригата на стойността – от вноса на суров петрол, през рафинерията, през цените на едро, акцизните складове, изобщо целият този механизъм. Хората от КЗК винаги могат да кажат, че законодателството не им е достатъчно, за да могат да решат проблема, но дори и в рамките на това, което законодателството може да реши, не направиха нищо за тези години. Проблемът за горивата е много отвъд онова, което КЗК има по правно-приложно поле за наблюдения. Тук влизаме в полето на несвършенакта работа на НАП от гледна точка на влизането на структурата на разходите и анализа на финансовите резултати на рафинерията, начинът, по който се заприходява суровият петрол, начинът, по който се отчитат инвестиционните и капиталови разходи. Изобщо това е една огромна територия, при която, ако сегашното правителство беше недоволно от предишния шеф на КЗК, то нямаше да го назначи на нова висша длъжност. Василев, който е част от Инициативен комитет "Справедливи цени на горивата", заяви, че от комитета са подготвили жалба до ЕК с молба Комисията да разгледа проблема с доминантното положение на "притежателите на единствената българска рафинерия". Натискът е наложителен, тъй като пазарите в региона са взаимносвързани и "несправянето" на КЗК у нас се отразява върху пазарите в съседните ни страни.  Експертен анализ е отбелязал, че трябва да се обърне особено внимание на акцизните складове. Интервюто на Снежана Иванова с Илиян Василев можете са чуете от звуковия файл.

Още

Инициативата „Търново Runs“ набра 6000 членове за две години

Групата „Търново Runs“, която предлага безплатни тренировки на открито, е започнала с един човек, а за две години е събрала над 6000 членове. Това сподели за предаването „Хоризонт за вас“ инициаторът ѝ Калин Василев. Дори и нескромно да прозвучи, силно вярвах в това, с което се захващам! Трудно се захващам с неща, в които не вярвам, че ще има огромен успех. От самото начало никога не съм крил с моите приятели, че целя масовост, защото, за мен, казусът, проблемът и ситуацията е много сериозна и никога не съм целял да бъдем просто 10 приятелчета, които ходим от време на време в парка. Винаги целях масово увличане на цели региони и оттам - нагоре. Живял съм в Америка над 11 години и в Англия 2 години,  Там ги има тези инициативи! Определено безплатните инициативи по-рядко се срещат. Сега е доста по-модерно, може би защото социалното предприемачество много силно е навлязло и се появяват безплатни инициативи като тази, която аз движа във Велико Търново, но абсолютно няма нищо ново в модела, в който аз създавам тук. Всяка седмица има две регулярни събития, а често  - и по едно допълнително, например поход, преход или йога, допълни Василев. Основният елемент в тренировките е социализацията и създаването на приятна атмосфера, изтъкна той. Организаторите се стремят да осигурят възможност на всеки желаещ да посети тренировка или друго мероприятие

Илиян Василев: Изказването на Пьотр Толстой е политическо хулиганство

Пьотр Толстой е част от пропагандната машина. Трябва да му благодарим, че изважда на показ част от начина на мислене и мирогледа на кръгове от управляващия елит. Това мнение изказа в предаването „Нещо повече“ бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. В коментар на изказването на руския телевизионен водещ и депутат Василев посочи, че това е типичен пример на политическо хулиганство: Лицето Толстой не е важно, но зад него има политика и тук е проблемът. Този тип политическо хулиганство, типичен за Жириновски, присъства там. Нищо ново не е казал. Той казва това, което ние премълчаваме – че България за тези години не си е извоювала респект в Русия. Толстой открехна една истина, която тук не искаме да видим – че в Москва редица политици гледат на купуването на имоти в България като геополитика и срещу това ние нямаме защита, подценяваме опасността, подценяваме рисковете. В такъв авторитарен режим с проценти на одобрение близки до тези в Съветския съюз няма кой знае каква изненада, посочи Василев, анализирайки изборните резултати в Русия. Онова, което по думите му си е струвало да се наблюдава, е както броят на гласувалите, така и динамиката в градовете, в които преди време е имало по-голяма съпротива срещу властта. Руските граждани се оттеглят в изолация като не участват в избори, подчерта Василев. Той допълни, че до 2017 г. се очаква резервният фонд да бъде изчерпан, което ще наложи драстични промени в бюджетирането и 100 години след Октомврийската революция нещата ще бъдат интересни за наблюдение: Все още има натрупана инерция. Централната банка печата пари, за да се покрият поне номинално нуждите на населението, т.е. да се отложи социалното недоволство, но през 2017 година това няма да бъде възможно. Русия е с един от най-високите коефициенти в света на разлика между най-богати и най-бедни, а при модела „Путин“ благата от износа на енергийните ресурси отиват директно при олигарсите, изтъкна Илиян Василев. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

До месец подписват за пречиствателната станция на „Златни пясъци“

 Очакваме да бъде окомплектована документацията и в рамките на месец ще подпишем договора за безвъзмездно финансиране на втората фаза на проекта за рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция "Златни пясъци". Това съобщи във Варна след среща с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Кметът уточни, че вчера са изтекли сроковете за подаването на документи, а днес комисия ще отвори подадената документация. Портних посочи, че в късната есен би могло да има избор на изпълнител, а срокът за изпълнението на втория етап е 18 месеца. В действителност имаме уверение, че при добър график 12 месеца е реалистичен срок, за да бъде завършено строителството, каза той. Министър Василева каза, че е разговаряла с кмета и с областния управител и за проблема, който е от години, с Шокъровия канал във Варна. По думите й общината е започнала разработването на проект, за да бъде разрешен проблемът със замърсяването на морето, което се предизвиква от канала. Кметът ме увери, че до края на месеца проектът ще е готов, каза министърът. Василева посочи, че министерството има готовност да съдейства, включително и с осигуряване на финансирането. Тя съобщи още, че при среща при областния управител вчера е било взето решение да се направят проверки и обследване за причината за замърсяването, което се предизвиква от канала. Ще се проверява и за нерегламентирани включвания, защото в канала би трябвало да се събират и отичат само дъждовни води, обясни Василева. По думите й ако има нерегламентирани включвания, те ще бъдат запушени, а нарушителите - санкционирани.