27.10.2016

Има или няма нефт и газ в Черно море? Учени и власт в сблъсък по въпроса

Според български учени находището на нефт и газ "Хан Аспарух" в Черно море е бедно и икономиката ни не може да разчита на ресурси в него....

Още

Учени предричат нов Чернобил, скоро

Големи катастрофи можело да се случат повече от 1-2 пъти на век

Учени бият тревога! Чернобилската катастрофа може да се повтори съвсем скоро!

Катастрофа, подобна на тази в Чернобилската АЕЦ, може да се повтори много скоро. За това алармира в свой материал, поместен в списанието Risk Analysis, група учени от Съсекс и Цюрих. Те са анализирали над 200 ядрени аварии и са дали оценка на рисковете на атомната енергетика. Тревожният им извод гласи, че въпреки намаляващият брой аварии, расте броят на умерените и големи събития.

Четири десантни кораба се включиха в ученията на руските ВМС в Черно море (обновена)

Четири десантни кораба се включиха тази сутрин в ученията на руските военноморски сили в Черно море, предаде БНР.   Ударни групи на Черноморския флот "отработват задачи" за борба с подводници и противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на руското военно министерство, цитирано от ТАСС.   Във второто за последните седмици руско учение в региона участват над 12 хиляди военнослужещи. Провеждането му наложи тази сутрин отлагане на 40 полета от летището в кримската столица Симферопол.   Четири международни летища в южна Русия са временно затворени заради военните учения "Кавказ-2016". Десетки рейсове или са отменени или ще закъснеят с един до четири часа.    Мащабни учения се водят в Южна Русия, Каспийско и Черно море. До района на маневрите над Черно море снощи руски изтребител прихвана американски разузнавателен самолет. В стратегическите учения Кавказ 2016, с които завършва летният период на обучение на руските въоръжени сили, участват повече от 12 хиляди души, бойна техника, авиация и кораби. Над Черно море близо до района на маневрите руски изтребител СУ 27 е прихванал вчера американски разузнавателен самолет Посейдон Двете машини се разминали само на три метра. Според Петагона американският самолет е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство. Според Москва прихващането е осъществено в съответствие с международните правила. Посейдонът два път приближил южната руска граница, като транспондерите му не били включени. Наложило се визуално разпознаване. Американската страна твърди, че транспондерите са били включени през целия полет, а руските прихващания били четири, като опасното от тях е продължило 19 минути. Това е поредният случай за тази година на опасно приближаване на американски и руски бойни самолети. През април, когато американската страна се оплака от непрофесионално и опасно прихващане на неин разузнавателен самолет над Балтийско море, Русия отново твърдеше, че той е бил без опознавателен сигнал.

Четири десантни кораба се включиха в ученията на руските ВМС в Черно море

Четири десантни кораба се включиха тази сутрин в ученията на руските военноморски сили в Черно море. Ударни групи на Черноморския флот "отработват задачи" за борба с подводници и противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на руското военно министерство, цитирано от ТАСС. Във второто за последните седмици руско учение в региона участват над 12 хиляди военнослужещи.Провеждането му наложи тази сутрин отлагане на 40 полета от летището в кримската столица Симферопол.Четири международни летища в Южна Русия са временно затворени заради военните учения "Кавказ-2016". Десетки рейсове или са отменени, или ще закъснеят с един до четири часа. 

Съвместно обучение на морски пехотинци от САЩ и Украйна в Черно море

Морски пехотинци от САЩ и Украйна проведоха първото си съвместно учение във водите на Черно море край Одеса, съобщава Нова телевизия. Военните демонстрираха излизане на сушата на тежки машини под „прикритието” на огън, открит от хеликоптер. В същото време елитните части на руската гвардия проведоха зрелищна тренировъчна демонстрация в центъра на Москва. При възстановките на реални бойни действия военнослужещите трябваше да преодолеят 300-метрово трасе, въоръжени с различни оръжия и използвайки тежки машини. Сред участниците в тренировката бяха и служители на реда, които се ангажират при антитерористични операции и акции по опазването на обществения ред. Въпросната военна част беше сформирана с указ на президента през април тази година.  

Морски пехотинци на впечатляващо учение в Черно море (ВИДЕО)

В демонстрацията участваха американци и украинци